30 minuter vart fjärde år har du tid med!

30 minuter vart fjärde år har du tid med!

Om två veckor är det Riksdagsval här i Sverige, men redan nu kan du börja rösta. Många säger att huvudsaken är att man röstar och vet man inte på vad så ska man iaf rösta blankt, men det stämmer inte! En blank röst räknas lika lite som en röst på Kalle Anka-partiet, den är ogiltig!

Just i år verkar många vara väldigt osäkra. Jag är faktiskt en av dem, å då är jag ändå hyfsat insatt, påläst och intresserad. Jag tycker det är skitsvårt! Men det finns ju lite hjälp att få och på bara någon halvtimme kan man bilda sej en rätt bra uppfattning iaf åt vilket håll man ska lägga sin röst. Eller kanske snarare vad man inte ska rösta på.

Gör ett par valkompasser, läs på om partiernas hjärtefrågor, det kanske tar en halvtimme – den tiden har du! Ge inte andra makten att besluta över din framtid, var med och bestäm istället! Din röst är viktig och kan faktiskt gör skillnad. Det handlar ibland om väldigt små marginaler, ibland kan ett par röster förändra hela utslaget – särskilt i kommunvalen.

Jag har här nedan listat partierna hjärtefrågor (så kortfattat det går) och länkat till några Valkompasser. Läs gärna, ta ställning och gå sedan och rösta! Din röst är viktig!

Riksdagspartiernas Hjärtefrågor, väldigt förenklat (taget från sajten 8 sidor som är på lätt svenska).

Liberalerna

Skolan är en viktig fråga för Liberalerna. De vill att eleverna ska få betyg tidigt och gå i skolan fler timmar varje vecka. Liberalerna vill att fler ska arbeta. De vill bland annat ordna enkla jobb med lägre lön. Liberalerna gillar Europeiska Unionen, EU. De vill att EU jobbar för bra ekonomi i Europa och mer demokrati i världen.

Socialdemokraterna

Partiets viktigaste fråga är att alla ska ha jobb. De vill bland annat att fler ska jobba i sjukvården. En annan viktig fråga är trygghet. De vill ha fler poliser och hjälpa unga i fattiga områden så att de inte börjar göra brott. Socialdemokraterna gillar Europeiska Unionen, EU. De vill att EU ordnar fler jobb med bra löner och villkor för dem som arbetar.

Moderaterna

Moderaterna vill att fler ska arbeta. Det ska vara låga skatter för företag och folk som arbetar. Moderaterna vill att färre invandrare kommer till Sverige. De ska vara hårdare krav på att invandrare lär sig svenska och jobbar. Moderaterna gillar Europeiska Unionen, EU. De vill att EU hjälper företag och ser till att ekonomin i Europa är bra.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna pratar mycket om att barn och gamla ska ha det bra. De vill sänka skatterna för föräldrar och pensionärer. Partiet vill att människor ska få välja mycket själva. Vi ska till exempel kunna välja bland många olika företag som jobbar med skola och vård. De vill att föräldrarna ska bestämma över föräldradagarna och fördela dem som det är bäst för familjen. Kristdemokraterna tycker att Europeiska Unionen, EU, bestämmer för mycket i dag. Men partiet gillar att EU har regler för miljö, invandring och handel.

Vänsterpartiet

En viktig fråga för Vänsterpartiet är att minska skillnaderna mellan rika och fattiga och mellan män och kvinnor. Vänsterpartiet vill inte att företag ska tjäna pengar på vård och skolor. Pengarna ska gå till att göra vården och skolorna bättre. Vänsterpartiet gillar inte Europeiska Unionen, EU. Partiet tycker att EU är dåligt för demokratin och vill inte att EU ska få mer makt.

Centern

En viktig fråga för partiet är att det finns jobb i hela landet. De vill göra det enklare att ha företag. Miljön och klimatet är också viktigt för partiet. De vill att fler jobbar med sådant som är bra för miljön. Centerpartiet vill inte att Europeiska Unionen, EU, ska bestämma för mycket. EU ska jobba med frågor som fred, handel och klimatet.

Miljöpartiet

Miljön och klimatet är partiets viktigaste frågor. De vill satsa på tåg och bussar, miljövänlig energi och mat utan gifter. Skolan är en annan viktig fråga. Partiet vill att lärare ska få högre lön och bättre villkor. Det ska bli mindre skillnad mellan olika skolor i Sverige. Miljöpartiet vill att Europeiska Unionen, EU, ska göra mer för miljön och för att hjälpa flyktingar.

Sverigedemokraterna

Invandring är den viktigaste frågan för partiet. De vill att Sverige slutar ta emot människor på flykt.
De vill att fler invandrare ska lämna Sverige. Andra viktiga frågor för partiet är hårdare straff av brottslingar och lägre skatt för pensionärer. De vill strama åt aborträtten och ta bort pappadagarna. Sverigedemokraterna gillar inte Europeiska Unionen, EU. De vill att svenska folket ska rösta om att lämna EU.

Detta är förstås väldigt förenklat och förkortat. Mycket mer kan läggas till, gå in på varje parti och läs om ni vill veta mer.

Valkompasser

SVT

Metro 

Expressen

TV4

Sveriges Radio

Aftonbladet 

Valkompassen

SVD

TT

Nu har jag förenklat för er en hel del faktiskt. Ta er nu tiden att läsa på lite och gör iaf ett par valkompasser, det har ni tid med! Det är iaf bara vart fjärde år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *