En feelgoodhög!

En feelgoodhög!

Nog för att jag läser alla kategorier, men feelgood och biografier är ändå mina favoriter. Jag har några tyngre böcker som ligger och väntar, så nu har jag laddat med en massa mys.

Spänning, mord och poliser i all ära – men för två spänningsromaner behövs minst fyra mysböcker. Ni vet så där så man blir alldeles varm i kroppen och inte kan sluta läsa. Det var iaf vad jag trodde när jag samlade ihop den här högen, men det blev inte riktigt så. En var väldigt trög i starten och en annan var faktiskt en besvikelse.

Men vi börjar uppifrån som vanligt:

Ellens Val del 8 – Sommarnätter av Elvira Berg

De första sex delarna av Ellens Val läste jag i ett svep och jag älskar dem. De efterföljande har jag läst vartefter de kommit och har inte blivit det minsta besviken.

De tidigare delarna handlar om Ellen och hennes vänner som dra sitt strå till stacken för att skapa en bättre värld, särskilt för kvinnor. När den här delen tar sin början har Ellen fått sina tvillingar och försöker komma in i nya rutiner igen. Det är sommar år 1918 och ännu en demonstration för kvinnlig rösträtt planeras. Elisabet är delaktig, men kämpar också för att hålla familjegården, Storliden, vid liv.

Ingeborg återvänder till Anton efter tiden i Sundsvall och kärleken är starkare än någonsin. Kanske är det nu hon ska våga ta steget och gifta sig, men kan hon kombinera livet som gift och samtidigt arbeta? Ellens oro för Carl växer. Hans hälsa har försämrats kraftigt och hon övertalar honom att låta sig undersökas. Samtidigt väcks en svartsjuka hos henne när en ny studentska börjar. Dessutom känner hon sig otillräcklig i sitt skrivande, kanske är Lilja Gröndahl ett avslutat kapitel.

Detta är verkligen böcker att njuta av, så fint skrivna och med lite historia på köpet. Trots flera allvarliga ämnen, så är det ingen tung läsning. Jag har för mej att jag hörde att det skulle bli 10 böcker, jag ser redan fram emot resten.

Vågor av längtan av Annelie Högberg

Här är äkta feelgood och en väldigt intressant och annorlunda historia. Vem vill inte veta mer om sin bakgrund lixom? Fast man kanske inte alltid gillar det man får veta.

Konstnären Donna är änka sedan ett år tillbaka. Hennes make Sixten har ordnat det för henne, så hon klarar sej bra och kan göra lite som hon vill. När hon får en oväntad inbjudan till en begravning bestämmer hon sej för att tack ja. En blåsig sensommardag kliver hon i land på den lilla ön Åstol, i Bohusläns skärgård. En ö hon aldrig har hört talas om, förrän nu.

Begravningar är aldrig roliga och när familjen hon möter på ön är minst sagt avvisande funderar hon å att åka hem igen. Men hon vill veta mer om sin pappa. Kan restaurangägaren Gösta, hans syster Hanna och deras mor Majken sitta på svaren? Kan Donna hitta en nystart på den dramatiska ön, eller hör hon helt enkelt inte hemma där?

Inom kort nystas en spännande familjehistoria upp där det visar sig att Majken för mer än femtio år sedan olovligt förälskade sig i fiskarsonen Percy på Åstol. Deras kärlekshistoria är komplicerad, och deras val kommer att ge konsekvenser långt fram i tiden.

Det är så fint och kärleksfullt berättat. Miljöskildringarna är otroliga, så nu vill jag väldigt gärna åka till Åstol!

Under en rosa himmel av Jenny Colgan

Som alltid när man får syn på en ny bok av Jenny Colgan, blir man alldeles varm. Hennes böcker är både fina och har humor. Den här blev inte riktigt så… Jag öppnade boken med spänd förväntan och läste, och läste… och läste lite till… jösses så seg! Men jag gav inte upp och efter halva boken började den äntligen leverera. Sista halvan var en ren fröjd att läsa – så ge inte upp!

Detta är den första delen i en ny serie som utspelar sig i den skotska ö-världen. Det handlar om Morag som är tredje generationens pilot. Hennes farfar driver en flygtransportfirma där de förser de avlägsna öarna i norra Skottland med allt de färgstarka öborna kan tänkas behöva.

Morag har alltid älskat att flyga, uppe i det blå är hon ett med elementen, men nere på marken är det en annan sak. Hennes flygande har tagit henne över hela världen, men när hon råkar ut för en krissituation blir det livet lite annorlunda. I väntan på utredning och nytt jobb åker hon tillbaka till sin hemstad för att hjälpa sin farfar som blivit sjuk.

Vid en av utflygningarna hamnar hon mitt i en ovanligt våldsam storm som tvingar henne att ta skydd på en avlägsen ö långt ifrån hennes vanliga rutt. Nu befinner hon sig plötsligt långt från civilisationen på en ö bestående av endast ett gammalt kloster, en fågelstation, och den ensamma ornitologen Gregor. De blir utan el och kan inte kontakta sej med omvärlden på flera dygn. Detta får Morag att omvärdera hela sitt liv.

Som sagt: en väldigt trög inledning – men sen tar den sej rejält!

Berättaren från Casablanca av Fiona Valpy

Fiona Valpy rör sej ofta mellan olika tidsepoker, så är det även i den här boken. Vi får följa Zoe på 2010-talet, som hittar en låda med en dagbok som Josie skrivit 1941.

Vi får följa Josies historia under pågående krig och deras familjens flykt till Marocko för vidare resa till Amerika. Men deras väntan på visum och utresetillstånd dröjer. Livet här är lika intensivt som solen – staden är fylld av människor, dofter och ljud. Det är en värld långt bort från alla problem där hemma, och Josie älskar det.

Sjuttio år senare anländer den problemtyngda Zoe till huset och hittar lådan. Utsikt över Atlanten är densamma som Josie hade, men Casablanca är väldigt annorlunda. Det dröjer inte länge förrän Zoe börjar se på staden med Josies ögon. Men kan ett nytt perspektiv hjälpa henne att vända tragedi till hopp, och hitta den tröst hon behöver för att läka sitt brustna hjärta?

Jag vet inte vad det är som gör att jag inte gillar boken, kanske är det språket… Josies dagboksavsnitt är evighetslånga, kanske är det det? Jag vet inte, jag vet bara att jag tycker att boken är tråkig. Jag som brukar älska historiska berättelser, särskilt om de handlar om ett exotiskt land.


Det var alltså två höjdare, en sådär och en som jag inte alls tyckte om. Så kan det bli. Man kan ju inte tycka om allt. Och jag ger definitivt inte upp om vare sej Colgan eller Valpy, de har levererat förr och gör det säkert igen.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *