En mixad bokhög
Jag plöjer böcker just nu och försöker läsa sånt som legat och väntat ett tag. Jag lyckas sådär… när det kommer en alldeles ny bok vill jag ju kasta mej över den direkt. Så jag försöker att mixa lite, både i genre och ålder.
Just den här bokhögen är en rejäl mix, här finns både historia, mys och obehaglig verklighet i nutid. En riktigt obehaglig en, som alla borde läsa och sen några mysiga som behövdes för att lätta upp lite.
Vi börjar väl överst i högen, som vanligt:
Detta är ingen roman, utan en slags rapport från verkligheten om några av de största svenska fallen av sexualbrott på nätet mot barn och unga. En bok som alla borde läsa och som borde användas både i polis- och lärarutbildningen. Kanske en av de viktigaste böckerna just nu.
Det handlar om sexualbrott på nätet och hur barn luras in i saker som de inte kan kontrollera. Här får vi bla träffa 14-åriga Nadja som stannar hemma från skolan i ett år när hennes nakenbilder börjar spridas, 11-årige Edvin som skäms för att någon pressat honom på intima bilder i ett spel så han slutar gå till skolan och 13-åriga Amanda som planerar sitt eget självmord som ska göras i en röd klänning så att blodet matchar. Allt pga bilder som spridits på nätet.
Journalisten och författaren Caroline Engvall, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, belyser här ett växande samhällsproblem. I ”Fällan” möter vi inte bara brottsoffer, utan även experter och förövare, och får en unik inblick i nätets mörkaste vrår. Fruktansvärt jobbig och tung läsning, men så otroligt viktigt!
Au revoir Agneta av Emma Hamberg
Detta är uppföljaren till den superhärliga boken Je m’appelle Agneta. I första boken fick vi lära känna Agneta som fick nog av allt och drog till Frankrike som aupair till en äldre man. I uppföljaren har alla bitar fallit på plats för Agneta. Hon bestämmer sej för att stanna i klostret i den lilla byn, tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien, katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetterna och den nyfunna libidon.
Men med en enda knackning slås den magiska världen sönder. För att rädda sitt nya liv krävs väldigt mycket pengar. Agneta gör allt för att rädda klostret medan Einar försvinner in i sej själv och tacklar av. Här gäller det att göra pengar av det som går att göra pengar på, alltså Bonnibelles vackra underkläder. Men räcker det och ska de hinna?
Emma Hamberg… vad ska man säga om henne? Författarvärldens egna charmtroll, alltid vänlig och alltid skrattande. Hela hon är en vitamininjektion, precis som hennes härliga böcker. Det är humor, vänskap, kärlek och udda personligheter kryddat med en stor portion livskunskap. Detta är feelgood med stort F!
Oj, som jag gillade den här boken! Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus.
Hon har blivit uttittat och häcklad, folk har tittat och pratat… de enda hon alltid haft helt och hållet på sin sida är farmor och vännerna Sebastian, Viktor och Mitra, som funnits där för henne i vått och torrt. Men så händer saker som gör att vännerna glider i från varandra, kan detta repareras? Vi får följa vännerna under nio år av vänskap, sorger och glädje och även svek.
Sara Molin är mästare på att väva ihop livsöden och spännande karaktärer. Huvudpersonerna blir snabbt ens kompisar och man vill bara ha mer!
En låda apelsiner av Lena Einhorn
Jackie Jakubowski föddes i den sydpolska staden Katowice, men kom som 18-årig flykting till Sverige 1970. Hans barndom och uppväxt i Polen, är en fascinerande berättelse om ett land som byggts upp efter kriget men fortfarande lever i sviterna av det.
Jackie var verksam författare, debattör och mångårig redaktör för tidskriften Judisk Krönika under många år. Han hade alltså kunnat skriva boken om sej själv utan några större problem, om han inte blivit sjuk – nu fick istället Lena Einhorn uppdraget. Hon har gjort ett fantastiskt arbete, men man kan ju ändå inte låta bli att fundera på hur det hade blivit om han skrivit boken själv.
Vi får följa Jackies uppväxt med sin pappa i efterkrigstidens Polen. Hans mamma försvinner när han är fem år gammal, hur och varför får man veta vart efter. Här berättas inte bara Jackies egen historia, utan också föräldrarnas och sedan även flykten och tiden i Sverige.
Det är en fascinerande, stark och berörande historia. Det man läser har faktiskt hänt. Samtidigt är det en kärleksförklaring till en älskad fader och en saknad efter en familj som kanske aldrig fick chansen. Jag måste erkänna att jag inte tänkt jättemycket på hur det gick för judarna när kriget var över. Jag har nog bara antagit att livet lixom bara återgick på något sätt, iaf efter en tid, men så var det ju inte. Boken öppnade mina ögon och jag förstår mer nu. Inte ens på 70-talet var det över. Långt ifrån faktiskt.
Fyra väldigt olika böcker, det behövdes verkligen lite feelgood mellan första och sista boken. Jag kan rekommendera dem allihop, men av olika anledning som ni förstår. Sexbrotten måste upp på bordet och våra unga måste skyddas! Förintelse och dess offer får aldrig glömmas. Här är två viktiga böcker! Av helt olika anledningar.
Men feelgood är också viktigt, fast på ett annat sätt. Det är viktigt att må bra och det gör man av mysläsning. Eller hur?
Missa inga inlägg:
Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube
Ett svar på ”En mixad bokhög”
Tack för boktips