Ett hektiskt dygn på nya Viking Glory

Ett hektiskt dygn på nya Viking Glory

Vi gillar vatten, båtar och kryssningar. Så pass att vi gifte oss på en skärgårdsbåt och bröllopsresan var en Medelhavskryssning. Men helt vanliga finlandskryssningar går också bra, särskilt när fartygen är så fina som nya Viking Glory 🙂

Vi fick åka med Östersjöns nyaste och största fartyg ( i linjetrafik) redan i mars, då hon bara var någon vecka gammal. Men då klev vi på i Mariehamn och hann egentligen bara skrapa lite på ytan av allt fartyget hade att bjuda på. Förra helgen klev vi på i Stockholm och åkte med fram- och tillbaka till Åbo. 23 hektiska timmar blev det och ändå hann vi faktiskt inte göra allt vi ville.

Äventyret började redan på terminalen i Stockholm, när vi hamnade mitt i ett bröllop. Runt oss stod kanske ett 30-tal bröllopsgäster uppklädda till tänderna. Paret skulle gifta sej ombord och sen skulle det bli party, vi tänkte att nu blir det nog svårt att sova… men inte alls! Vi märkte dem knappt, såg dem bara som hastigast i nattklubben på kvällen och väldigt trötta på hemvägen.

Vi är ju inte som alla andra och kryssar väldigt sällan för nöjes skull, även den här gången var det jobb. Vi skulle filma och fota allt såklart, alltså hade vi ett gäng punkter att klara av och mötestider att hålla. Direkt när vi klev på var det middag i a la carte-restaurangen Kobba. Där fick vi en fyrarättersmiddag med passande dryck och en aperitif att startar middagen med.

Kobba meny bestod av lax med senapsfrö och gurka till förrätt, dry Age-oxe med benmärg och löjrom till varmrätt, ost med kamomillskott och honung som mellanrätt och jordgubbar med mandelmousse och myntaglass till efterrätt. Allt så himla gott och man kan absolut säga att vi blev mätta.

Vi satt länge och åt, missade både avgång och solnedgång – det som brukar vara rätt viktigt för oss att dokumentera, men men… efter middagen tog vi ett varv runt båten innan vi slog oss ner i nattklubben där vår vän Marina stod för kvällens underhållning. När hennes pass var slut vid midnatt satt vi och pratade alldeles för länge. Men det var så mysigt!

För att se soluppgången skulle vi vara tvungna att vakna strax efter 3 eller nåt sånt, så det fick vara. Istället tog vi en pytteliten sovmorgon och gick direkt till SPA som vi skulle kolla in. Så himla fint och vi hade gärna tillbringat hela dagen där. Nu fick vi nöja oss med att filma och fota och prata med den supertrevliga personalen. I SPA finns ett litet gym med löpband och roddmaskin med utsikt över havet. Här finns flera pooler, en med liggstolar och extra varmt vatten och så klart med utsikt över havet. Bastu, ”kylrum”, behandlingsrum och en massa annat finns där också.

Vi åt sk premiumfrukost i Kobba och såg fram emot våfflorna, som inte fanns… oklart varför… Här finns allt kallskuret som buffé och det varma beställs vid sidan om. Te får man i en stor kanna, dock med små kaffekoppar till. Vi vill ju ha te i stora muggar 🙂

Mätta och belåtna mötte vi upp intendenten som först visade oss Fyren, som är en roterande del av restaurangen. Här passar det perfekt med mingel av olika slag, det är sååå häftigt! Sen fortsatte vi till kommandobryggan för möte med kaptenen. Att besöka hjärtat, eller kanske hjärnan, på ett stort fartyg är rätt speciellt. Man får ju inte gå runt hur man vill direkt och aldrig ensam, kaptenen bestämmer allt. Just den här gången var det en kvinnlig kapten vid namn Pamela, tror det är första gången vi träffar en kvinnlig kapten faktiskt. Även intendenten var kvinnlig och bägge ganska unga, himla kul tycker jag.

Efter besöket på bryggan utforskade vi tax-free och resten av fartyget. Glory är 222 meter lång, så där är lite att kolla in. Åker man på en nöjeskryssning blir det inte många steg, när vi åker blir det måååånga. Tror vi hade 13000 steg innan vi klev av och då var inte dagen slut. Intrycket av hela fartyget är att det är mer en hotellkänsla än fartygskänsla. Glöm de gamla finlandsbåtarna med mörka paneler och fläckiga heltäckningsmattor. Nu är det ljust, fräscht och lite lyxigt! Nattklubben känns mer som en hotellobby, precis som de flesta andra gemensamma utrymmena.

Dagen gick väldigt snabbt, snart var det dax för lunch som skulle ätas i buffén. Glorys restaurang ”The Buffé” är jättestor, ljus och luftig. När vi var här på pressträffen i mars satt vi kvar sist och det var samma sak den här gången, personalen fick sparka ut oss. Det är jättemysigt att sitta där! Vi fick komma in nån kvart innan de andra gästerna för att kunna filma och ta fina bilder. Sånt underlättar väldigt mycket, men några undrar såklart och blir lite missnöjda när vi får gå före.

Min favorit på buffén är skaldjuren, där brukar jag fastna. Men det finns ju så mycket gott och något för alla, man kan tom snickra ihop sin egen sallad med massor av goda tillbehör. Sånt gillar jag! Eftersom jag alltid börjar med skaldjuren och äter mej hyfsat nöjd där, så blir det inte så mycket av det andra – men lite kött, pommes och sås brukar det ändå bli. Det äter jag så sällan hemma. Intrycket av all mat under vårt dygn är att allt är fräscht, vällagat och väldigt gott. Generösa portioner även i a la carten och vackert serverat. Vi var definitiv inte hungriga när vi klev av 🙂

Ett dygn går fort när man ska utforska en så här stor båt, så snart var det dax att kliva av igen. Det hade inte varit dumt alls att mysa lite på däck i solen och koppla av i hytten, men så funkar det inte när man ska göra ett jobb. Eller… så funkar inte vi. Har vi ett uppdrag, så tar vi det på allvar. Alltså utnyttjar vi tiden till max för att se, göra och testa så mycket vi kan – så att vi sedan ska kunna visa andra (er) hur det faktiskt är. Å det hoppas jag att vi lyckats med. Filmen från kryssningen kan ni se HÄR, där kan ni såklart även se besöket på kommandobryggan och intervjun med kaptenen.

Hoppas vi gjort er lite nyfikna på nya Viking Glory. Är ni sugna på en egen resa nu?

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

3 svar på ”Ett hektiskt dygn på nya Viking Glory

  1. Åh det var längesen jag var på kryssning nu! Det brukar bli en hel del steg när jag är på kryssning också, tycker det är så kul att utforska båtarna och gå runt ute på däck.
    Maten såg ju riktigt god ut. Men håller med dig, te ska drickas i stora muggar.

  2. Länge sedan jag åkte dessa båtar nu men har faktiskt kollat runt en del för att kanske ta mig en tur snart. Läste om Vikings nya fartyg och ser att det stämmer från dina bilder. Tack för tipset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *