Ett väldigt spännande projekt!

Ett väldigt spännande projekt!

Foto: Joakim Hall

Har ni hört talas om Rena Mälaren? Det är ett projekt som går ut på att helt enkelt städa Mälaren från skit. Fredrik Johansson är initiativtagare och för några månader sedan anslöt sej min äldste son till projektet. Därför är vi förstås lite extra engagerade och intresserade.

Fredrik, som är dykare, körde igång projektet 2019 och har sedan dess tagit upp tonvis av båtbatterier, cyklar, elsparkcyklar, bildäck, kundvagnar och TV-apparater runt om i Stockholm. Att botten blir fri från skräp är en sak, men det gör ju också att en massa läskiga gifter försvinner ur vattnet.

Foto: Joakim Hall

Alla som är med gör jobbet ideellt flera gånger i veckan och det handlar inte bara om att städa botten utan även om att folk ska bli mer medvetna om hur mycket skit man gör sej av med i vattnet runt om i Stockholm. För även om det ser fint ut på ytan så finns det väldigt mycket skräp där under.

Hitintills (början av maj-20) har man bärgat: 9 ton båtbatterier, 280 elsparkcyklar, 1 bil, 1 motorcykel, ytterligare 25 ton av övriga sopor. Det är faktiskt helt sjukt!

Foto: ärligt snodd från Rena Mälarens FB-sida

Två häftiga grejer har hänt medan min son har varit med. Den första var när de hittade en kamera med foton i, där bla Johnny Depp var på någon av bilderna. Man efterlyste ägaren till kameran via FB och på bara EN TIMME hade man hittat henne! Julia från Norge hade varit på klassresa i Venedig 2010 och sprungit på skådespelaren som var där och filmade. Efter en picknick i Stockholm trillade kameran i vattnet och blev liggande i tio år innan den plockades upp. En härlig solskenshistoria!

Den andra var att gänget hittade en plånbok som blev stulen när ett par skulle sälja en mobiltelefon. Mannen som kom till deras hem passade på att stjäla kvinnans plånbok som sedan hittades vid Södermälarstrand på 9 meters djup och kunde lämnas tillbaka till den minst sagt förvånade ägaren.

Jag har hört att projektet bland annat startade för att hitta vapnet som sköt Palme, men vet inte om det är sant. Man har iaf inte hittat den vad jag vet… men som sagt: mycket annat har man plockat upp. De har också letat efter vapnen från det sk helikopterrånet, men inte haft någon lycka där heller. Men man vet aldrig! En dag kanske något dyker upp 🙂

Foto: Joakim Hall

Vid varje tillfälle är där ett gäng dykare som är med, förstås, men det behövs även folk på land som drar upp grejerna som hitas. Så volontärer behövs hela tiden! Är man intresserad så kan man kolla in Rena Mälarens hemsidan eller följa dem på Facebook där alla nästkommande städningar annonseras. De finns förstås även på instagram @renamalaren

Jag tycker projektet är fantastiskt och blir så j-a arg när jag hör hur de i vissa fall motarbetas. Alla ställer upp helt gratis och borde få mer sponsring än de får. De har hjälp med syrgas till dykarna och fick nyligen tre torrdräkter och ibland får de hjälp med container för skräpet. Men det har hänt att de fått p-böter och även vägrats att slänga däck på sopen om de haft fler än fyra som är maxantalet. Även om de förklarat hur och var däcken är hittade har de inte fått slänga dem och det tycker jag är skandal! De borde ha frikort på varenda återvinningscentral, detta MÅSTE SRV fixa!!!

Tycker du att detta låter spännande och vill göra en insats? Gör det då 🙂

Ett svar på ”Ett väldigt spännande projekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *