Kassaskåpet på havets botten

Kassaskåpet på havets botten

Jag har skrivit om Rena Mälaren förr och även visat mängder med bilder på instagram @marlenerinda, men de gör så himla mycket bra att de förtjänar mer uppmärksamhet. Massor faktiskt – så kolla in dem och häng med du också 🙂

Rena Mälaren är alltså en ideell organisation som rensar Mälarens botten, enkelt sagt. De är ett gäng dykaren, under ledning av Fredrik som startade alltsammans, och ett gäng sk repdragare. Min son är en av dykarna och det var så vi kom i kontakt med dem, men vi har hört talas om organisationen tidigare.

I somras var vi med på vår första dykning, asså… vi dök inte – men vi var där med kameran. Då plockade man upp skräp utanför Stadshuset och byggde även en miniatyr av just Stadshuset, av däck som man hittat på botten. Allt för att tydligt visa vad som finns i vattnet som många av oss faktiskt dricker.

I lördags var vi med igen, då var det Dalenumkajen på Lidingö som var platsen för dagen. Dykarna rekar några dagar innan och den här gången hade man hittat flera moppar och ett kassaskåp och det ville vi förstås vara med när de bärgade.

Vi kom dit strax efter 10, solen sken men närheten till vattnet gjorde snart att man tappade känseln i fingrarna. Det var rätt mycket folk där, många med barn som var väldigt nyfikna på dykarnas arbete. En stor lyftkran stod på plats och vi följde spänt varje liten krusning på vattenytan.

Större grejer är ett ganska avancerat projekt att få upp faktiskt. Den här gången låg grejerna på ungefär 6 meters djup, så det var lite meckigt. En del grejer är dessutom svåra att fästa vid de rep man använder. Samtidigt måste man parera för trafik på vattnet också, tex i form av SL-båten.

Mopparna var enklast, så det började man med – men enklast betyder inte att det är enkelt. Varje moppe tog kanske 30-40 minuter att få upp. Innan det var dax för kassaskåpet var vi helt enkelt för kalla för att kunna vara kvar. Men sonen rapporterade i efterhand att man fått upp det och inuti låg lite saker, bla flera kreditkort. Man kontaktade ägaren som blev väldigt förvånad. Så här skriver Rena Mälaren på sin fb-sida:

Foto: Oskar Kihlborg

A short summary of what we found today:

1 safe

3 mopeds

15 batteries

A lot of other waste

The safe contained an old credit card and silver. We could, thanks to the credit card, identify the owner, who one of our divers called:

-Hi, my name is Jim, I dive with Rena Mälaren. We found a safe today with a credit card of yours in it. The man who answered was chocked and happy. He couldn’t believe it!

He told Jim that 24 years ago, in the summer of ’97, the man and his wife went on vacation. They had written the dates down in their calendar which they left on their kitchen table. But during their trip they had a break-in. The thieves found the calender and took their time. For several days the thieves emptied the entire house, took the safe and stole three cars. And today, 24 years later, the safe is returned to its original owner!

Visst är det kul! Man har tidigare bla hittat en kamera som kunde härledas till en äga i Kanada, har jag för mej… och flera plånböcker och mobiler som ägarna fått tillbaka. När man visar bilder från dykningarna blir många väldigt förvånade och frågar hur folk kan vara så dumma. I många fall handlar det helt enkelt om oförstånd och okunskap, mycket av skiten är gammal.

På 60-70-talet hänvisades man att kasta grejerna i vattnet, man skulle bara vara noga med att knyta ihop soppåsen ordentligt… Så var det faktiskt. Numera handlar det nog en hel del om försäkringsbedrägerier, saker som blåst i vattnet från land och saker som trillat av båtar.

Allt började med att Fredrik ville rensa vattnet från blybatterier, men har blivit mycket större än så. Fram till i höstas hade man plockat upp 16 TON blybatterier, 55 ton skräp och ett gäng cyklar, moppar och bilar. Du kan också hänga med. Kolla HÄR när nästa dyk är 🙂

För oss som tycker om att fotografera är det en fantastisk möjlighet till spännande bilder!

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

24 svar på ”Kassaskåpet på havets botten

 1. Så spännande det låter. Tänk vad skräp det finns i våra vatten. Kan också tänka mig att det finns en hel del försäkringsbedrägerier där.

 2. Gud så kul att uppleva. Ja som Madde skriver så kan man undra hur mycket skatter och så mycket skräp det finns i sjöar och hav.
  Kram

 3. Galet vad mycket som slängs i våra Vatten. Men ett kassaskåp, galet! Härligt att de hittade ägaren.
  Jag spanade in för många år sedan när de drog upp en bil i hamninloppet i Malmö…det var spännande
  Kram Kajsa

 4. Men wow, vad spännande – och lite skrämmande på samma gång! Helt galet att hitta ett kassaskåp och ägaren! Men också galet hur vi förstår våra hav!! Jag gav mannen en sån där supermagnet i julklapp så att han ska kunna plocka upp lite metallskrot vid vår brygga och på andra ställen.

 5. Oh vilka insatser för att vara så länge i vattnet och dra upp så mycket och oj ett kassaskåp, det måste varit ett helt äventyr

 6. Det är ju helt sjukt hur mycket som slängs i vattnet! Det är ju ett jättebra initiativ av dem att städa upp och visst hittar dem säkert häftiga saker också 😊

 7. Väldigt intressant och jag kan tänka mig att de forodagarna är väldigt givande. Spännande med kassaskåpet. Det triggar i gång min hjärna direkt och bildar en story om det 😀

 8. Tror jag har sett nån dokumentär om detta men inte helt säkert det ör ändå väldigt lärorikt va de gör

 9. Det är ju ett väldigt viktigt jobb och jag förstår inte riktigt varför man slänger allt i havet. Det är bra att ägarna får tillbaka sina saker 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *