Europadagen & alkoholpolitik

Europadagen & alkoholpolitik

Europadagen igår passerade utan att det uppmärksammades särskilt mycket i Sverige.
 
Socialdemokraterna är lika tysta på Europadagen som de är när det gäller att forma en ansvarstagade gemensam alkoholpolitik för Europa. När Finland snart tar över ordförandeklubban i EU tar de istället strid och höjer rösten för en mer restriktiv alkoholpolitik. Det borde den svenska regeringen ha gjort för länge sedan.
 
Under Göran Perssons regeringstid har alkoholkonsumtionen ökat med 25 procent. Följden har blivit ökade skador och tidigare alkoholdebut bland unga.
 
Samtidigt har regeringen lagt sig platt för EU:s krav på höga införselkvoter. Flodvågen av alkohol från kontinenten har spolat bort socialt ansvarstagande och folkhälsohänsyn. Finlands initiativ är ett steg för att återerövra den restriktiva alkoholpolitiken och skapa opinion för den inom EU.
 
Regeringen bör ta strid i EG-domstolen för en sänkning av införselkvoterna för att kunna bevara höga alkoholskatter och Systembolagets monopol. Liv och hälsa är viktigare än fri rörlighet för alkohol. Den visionen saknas helt i socialdemokraternas europapolitik!

Ett svar på ”Europadagen & alkoholpolitik

  1. Jo jag har varit mycket engagerad politiskt i mina dar, men det har också gjort att jag har råkat illa ut. Men gärna om du kan rekomondera mig i ditt parti, det verkar vara det enda vettiga idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *