Feta föräldrar = feta barn…

Feta föräldrar = feta barn…

Såg precis denna artikel i Aftonbladet och blev rätt irriterad kanske man kan säga… minst sagt!

Titta på bilden, läsa texten och fundera på vad du sett och läst. Här har vi alltså en 9-årig kille, som alltså bor hemma och knappast väljer maten som finns i hemmet… Här har vi också två vuxna (föräldrarna) som förmodligen är de som handlar hem och lagar maten. Ser ni vad som är fel med bilden? Föräldrarna skickar iväg grabben på nåt slags hälsoläger, när det ser ut som att hela familjen skulle behöva följa med!

Tjocka föräldrar har ofta tjocka barn, så är det! Skyll inte på adhd eller petiga ungar! Köp hem nyttig mat och rör på er – ALLIHOP!!! Om man äter mer än man gör av med så blir man: tjock!

Senior har adhd och var ganska överviktig under en period. Han är en smart grabb som går att prata med. Alltså satte jag mej på hans sängkant en kväll och sa som det var; du väger för mycket och det måste vi göra något åt. Klart han blev ledsen, men han visste ju att det var sant och att jag ville hans bästa. När han fått fundera lite så gjorde vi tillsammans upp en plan. Han skulle vara med och planera veckans mat, bara dricka läsk på helgerna och äta godis någon enstaka gång. Fick han bara äta lite popcorn varje dag, så var han nöjd. Dessutom skulle han ta en promenad tillsammans med mej, helst en gång per dag.

Sakta men säkert började han gå ner i vikt och efter några månader var han normalviktig och kunde stå och kråma sej framför spegeln. Det var hårda bud å det tror jag är det enda som gäller. Tala klartext (ungar är inte dumma) och gör jobbet tillsammans. Varför ska den här grabben gå ner i vikt, när föräldrarna verkar tycka att det bara är hans problem? Föräldrarna verkar ju mer överviktiga än grabben. Tror (vet) att de alla skulle må bra av att lära sej lite mer om kost och träning…

Annars är det ju ett sånt där läger som jag och Martin drömmer om. Ett ställe dit tjocka barn kan komma, med en stor skillnad… vi vill att hela familjen ska komma tillsammans. Barnen kan då få röra på sej medan föräldrarna sätts i skolbänken för att lära sej mer om kost och näringslära. Sen får de tillsammans laga maten som de äter med överinseende av utbildade kockar och dietister. Lite teambuilding och övningar som stärker barnens självkänsla. Tänk va coolt om man kunde starta nåt sånt.

Det är bara ett litet problem: vi har ingen stor gård eller pengar att köpa en stor gård för. Så om ni känner någon rik människa som bryr sej om barns hälsa, så visa dem den här bloggen. Så kanske någon vill investera i oss  🙂

Det är inte förbjudet att drömma…

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *