För eller emot kvotering?

För eller emot kvotering?

Vill du få ett jobba eller ett uppdrag enbart pga att du är kvinna? Hur skulle du reagera om du blev uppringd och någon sa till dej att de behövde en kvinna på en styrelsepost och ringde just dej för att uppfylla den kvoten?

Jag skulle bli vansinnig! Tyvärr är detta problemet som många styrelser och arbetsplatser kommer att drabbas av om vissa politiker får som de vill. Några vill lagstifta om kvotering i styrelser och på arbetsplatser. Hur blir kompetensen om man väljer folk enbart pga kön?

Nu tänker ni säkert att det inte bara kommer att handla om kön, utan även om vad man kan. Men så är inte förslaget. Det säger enbart att det ska kvoteras. Vissa kvinnor vill så gärna ha ett uppdrag att det kommer att tacka ja och sedan i värsta fall ändå inte få något ansvarsområde eller tom upptäcka att de inte har kompetensen för uppdraget.

Som ni förstår är jag emot kvotering. Jag vill bli erbjuden ett uppdrag eller arbete pga min kompetens och för att det är just mej man vill ha. Jag förstår problemet som finns just nu, men det finns andra vägar än att lagstifta för att få in fler kvinnor. Hur vore det om kvinnorna faktiskt föreslog andra kvinnor och inte var så förbaskat rädda om sin egen post? Föreslås mängder med kvinnor, i drömscenariot fler föreslagna kvinnor än män, så måste ju fler också röstas in. Om varje kvinna i en styrelse förslog fem kvinnor var till nästa årsmöte och tog detta för vana, då skulle vi få in mängder med nya kvinnor och kvoteringen skulle vara onödig.

Det finns faktiskt kompetenta kvinnor i Sverige! Kvinnor som är mycket klokare och smartare än de flesta män, men som kanske inte vill föreslå sej själva. Vi har lite för mycket ”jante” i oss för att våga säga att vi vill ha en plats. Men med andra kvinnor hjälp och lite mindre egoism skulle problemet inte finnas. Det gäller bara att öppna ögonen och kolla in kvinnorna runt oss… Kunskapen, kompetensen och viljan finns där vi minst anar det.

Tror jag alltså – vad tror ni?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *