Första boktipsen 2023 – Malou överraskar!

Första boktipsen 2023 – Malou överraskar!

Några av er kanske fortfarande är lediga och har tid att sträckläsa. De böcker som jag ska tipsa om är nämligen såna. När man väl börjat läsa så går det inte att sluta. Så se till att göra allt ni ska innan ni öppnar de här böckerna 🙂

Dagens boktips är fyra lite olika böcker, två är spännande mordgåtor, en är en riktigt obehaglig psykologisk thriller och en är ett historiska drama kanske man kan säga. Vi börjar uppifrån som vanligt.

Den tyska flickan – Armando Lucas Correa

Detta är en debutroman, som kom redan 2018. Den utspelar sej över flera generationer och sånt brukar jag gilla och det gör jag även denna gång. Jag sträckläste den på flyget mellan Stockholm och Mauritius.

Unga Hannah Rosenthal levde ett sorglöst liv innan allt förändrades iom att andra världskriget startar och Berlins gator draperas med röd-vit-svarta flaggor. Hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans. Deras familjer lyckas få visum till Kuba och avseglar med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna.

Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.

Romanen är baserad på verkliga händelser och sträcker sig från Berlin vid tiden för andra världskrigets utbrott till Kuba, till New York efter den 11:e september, och når sin upplösning i vår tids Havanna. Otroligt skickligt sammanvävt och skrivet på ett vackert språk med målande bilder. Här är man verkligen i boken och med i allt som händer. Men man drabbas också av eftertanke och frustration när man vet att boken verkligen skildrar det som hände och att den där båten faktiskt fanns. En fruktansvärt sorglig historia, skriven på ett sätt så att man inte kan sluta läsa.

Botgöraren – Viveca Sten

Strax före påsk hittas en affärskvinna brutalt mördad i sin svit på ett hotell i Åre. Poliserna Daniel Lindskog och hans kollega Hanna Ahlander får fallet på sitt bord. Tillsammans leds de in i en vindlande utredning kantad av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen.

”Botgöraren” är tredje delen i serien Åremorden, där Viveca Sten väver samman den storslagna naturen med starka karaktärer i mordgåtor. Jag älskar den här serien, särskilt som man känner igen sej i miljöerna i Jämtland. Jag brukar säga att man ska stanna vid 3-4 böcker, sen blir en serie bara ”same same” – det gäller inte här… iaf inte än 🙂

Hon som hade allt – Malou von Sivers

Malou von Sivers romandebuterade 2017. ”Hon som hade allt” är däremot en fristående roman där hon fortsätter att utforska hur hemligheter och lögner påverkar familjer och relationer. Jag har bara läst denna och är knockad!

Petra är tjugosex när hon hittas död. Hennes bortgång skapar svallvågor i familjen. Några år senare börjar hennes lillasyster Sofia undersöka vad det var som egentligen hände. Vad fick Petra att gå så långt, och varför omgärdas hennes självmord av en sådan tystnad?

Jag har flera gånger överraskats av att böcker som är skrivna av folk som jag känner eller har träffat och så är fallet med den här boken. Jag har varit gäst i Malous soffa och träffat henne flera gånger. Hon är en vänlig, liten (kort) kvinna som inte alls verkar ha en sån här mörk historia i sej. Att den är skickligt skriven är jag inte överraskad över, Malou är en otroligt begåvad journalist – men mörkret! Asså, detta är ingen vacker historia, riktigt jäkla obehaglig faktiskt. Den går inte att lägga ifrån sej, tack och lov så är det inte en tjock bok.

Det låsta rummet – Elly Griffith

Det låsta rummet är den fjortonde delen i Elly Griffiths bästsäljande serie om rättsarkeologen Ruth Galloway och kriminalinspektör Nelson. Coronapandemin har stängt ner Storbritannien och Ruth och dottern Kate isolerar sig i stugan i Norfolk. Deras enda sällskap är den vänliga grannen Zoe – till dess Nelson bryter mot karantänsreglerna.

Snart inser han att Ruths granne Zoe är misstänkt lik en kvinna som stod åtalad för mord några år tidigare. Men den kvinnan hette Dawn. Ledtrådarna för Nelson allt närmare Zoe. Men innan han har lösningen försvinner hon, Ruth och Kate spårlöst. Nelson inleder en förtvivlad jakt för att hitta dem innan det är för sent.

14:e delen… asså, jag borde ha tröttnat för länge sen! Men jag kan inte sluta läsa och längtar efter varje ny del. Historien om Ruth och Nelson fängslar och är så fin, jag måste få veta hur det ska gå. När ska de få varandra på riktigt?

****

Fyra läsvärda böcker, som är svåra att rangordna. Jag är otroligt intresserad av allt som har med förintelsen att göra, så den första måste jag rekommendera eftersom jag inte kände till att de ens funnits en räddningsaktion på detta sätt.

Viveca Sten och Ellie Griffith är alltid lika bra. Malou von Sivers var en stor överraskning och jag förstår fortfarande inte riktigt vad jag har läst. Shit alltså, vad kommer mer ur hennes penna tro?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

3 svar på ”Första boktipsen 2023 – Malou överraskar!

  1. Det låter som fantastiska böcker alla fyra. Förstår att du inte kunnat lägga dom i från dig. Jag blir särskilt nyfiken på boken ”den tyska flickan”. Jag tycker särskilt mycket om böcker som är verklighetsbaserade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *