Första boktipsen 2025

Första boktipsen 2025

Att ligga på en solig strand och läsa. Är inte det nästan det bästa av allt? Hälften av böckerna jag nu ska tipsa om läste jag hemma innan vi åkte och hälften har jag läst här. Fyra böcker som legat alldeles för länge och väntat.

Jag brukar plöja böcker när jag reser, den här gången har det dock varit lite annorlunda. Vi hade ju sällskap första veckan och då kan man inte sitta med näsan i en bok hela dagarna, man måste ju vara lite trevlig också 🙂

Men några böcker har jag ändå hunnit med och fler blir det. I den här högen ligger de två sista, respektive två första böckerna i två himla bra serier.

Systrarna från Fjällbacka – Åsa Hellberg

Aldrig ensam & Sista kapitlet är de två sista böckerna i trilogin om systrarna från Fjällbacka. I den första boken ”Inte utan min syster” får vi träffa systrarna Anna och Cornelia som får chansen att utbilda sej trots en ansträngd ekonomi. Den boken kan ni läsa om HÄR.

I del två har vi kommit till 1909. Systrarna Charlotta, Sigrid och Rut har helt olika liv. Charlotta skapar en karriär bland operasångare och pampar i New York, Sigrid bor också i Amerika men har vigt sitt liv åt att vara maka till framgångsrike Alexander.

Yngsta systern Rut väljer att stanna kvar i Fjällbacka för att ta hand om deras mor och arbeta som lärare. Hon brinner för de utsatta barnen och tar plats i olika nämnder för att förbättra barnens villkor.

Tre helt olika liv som blir tydliga när de återförenas i New York. Ingenting är som det en gång var och katastroferna hotar från flera håll.

Den sista delen i serien börjar med att Hildur är förväntansfull inför resan till Amerika. På gården i Wisconsin ska hon och Thomas Hellberg bilda familj och föda upp djur. Allt ser ljust ut, men blir inte alls som hon tänkt sej – fast det kan hon ju inte tala om för dem där hemma..

Tvillingsystern Signe, som har fått tjänst som maskinskriverska och husa i Fjällbacka, kämpar mot sina känslor för sonen i familjen hon arbetar för. Hjälplös dras hon in i rivaliteten mellan honom och hans bror. Ett dödsfall sätter allt på sin spets. Hon får följa med på arbetsresa till Amerika och återse sin syster. Nu ska hon inte bara lösa sin egen situation, utan även hjälpa sin syster.

Hellberg har satt fingret på en intressant del av vår historia, med fokus på kvinnornas situation. Med en känslig penna har hon vackert beskrivit flera kvinnors olika livsöden och en del av kvinnornas historia under sekelskiftet 1800-1900. De tre delarna är otroligt läsvärda och även lärorika.

Queen-serien – Denise Rudberg

Dancing Queen & Killer Queen är de två första delarna i en ny spänningsserie som utspelar sej på 70-talet. En tid då kvinnor ska veta sin plats och där maktapparaten håller borta oliktänkande och störande element. Det är en tid då man tittar på MASH på kvällarna och dansar disco på helgerna – men där bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan.

I den första delen träffar vi de två kvinnliga poliserna Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta. Karin arbetar på våldsroteln och närmar sig en chefsposition efter en lång karriär inom kåren. Agneta har efter en hörselskada i samband med gisslandramat vid västtyska ambassaden tvingats till skrivbordstjänstgöring.

Året är 1976. Stockholm rustar för sommarens kungabröllop, brudparet ska dansa till Dancing Queen – men samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. När en nära vän och kollega blir påkörd av tunnelbanan anser de flesta att det är självmord, men Karin tror mer på mord och börjar sin egen utredning som ska leda till att många utsätts för fara.

När andra delen börjar är poliskommissarie Karin ”Kaiser” Johansson på ofrivillig ledighet efter de dramatiska händelserna som ledde till kollega död. Hon ombeds dock att snabbt återinträda i tjänst: en kropp påträffas brutalt mördad i Ryssgraven utanför Kungsängen. Några väldigt avslöjande bilder lämnas över till henne och hon får svårt att veta vem som är att lita på när hon hamnar i en farlig härva med mörkläggningar och konspirationer.

Parallellt gräver Agneta Thorén vidare i polisens arkiv och tar sig allt större friheter för att kunna stoppa den man hon fruktar mest av allt. Hon hittar politiska samband med Kaisers fall, och poliserna får all anledning att tro att mäktiga krafter vill stoppa utredningen.

Som alltid är Denise Rudberg noga med sin research och alla detaljer. Hon tar oss tillbaka till 70-talet och alla ingredienser finns där, som tex kassler med ananas, tv-serien MASH och månadslöner på 3000 kronor. Det är en total nostalgitripp samtidigt som hon berättar om den kvinnliga polisens historia. Både lätt- och snabbläst. Jag sträckläste. Otroligt bra helt enkelt!

Jag har försökt ta reda på hur många det ska bi i serien, men inte fått något svar. Om ni vet får ni gärna berätta. Jag hoppas på iaf en till och gissar på att den kommer att heta Drama Queen 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *