Fem väldigt olika boktips

Fem väldigt olika boktips

Ni anar inte hur många böcker jag plöjt de senaste månaderna. Eller jo, det gör ni ju såklart eftersom jag skrivit om dem alla. Under sommaren har jag läst många serier, senast Emelie Schepps alla böcker och om dem ska jag skriva ett särskilt inlägg inom kort.

Dagens bokhög är alla skrivna av favoritförfattare. Nu har jag ju väldigt många såna… men faktum är att jag läser mer och mer av svenska författare. De tilltalar mej på ett helt annat sätt än utländska, men jag har ingen aning om varför. Kanske handlar det om miljöer, att man känner igen sej. Vad tror ni?

Av de här böckerna utspelar sej tre i Sverige. Vi börjar uppifrån som vanligt 🙂

Sir Richards Hemligheter – Julia Quinn

Detta är den fjärde och avslutande delen i Julia Quinns serie Smythe-Smith-kvartetten. En pinn-off på Bridgerton kan man kanske säga, jag älskar bägge serierna. Smyth-Smith-kvartetten är den omtalade kvartetten där ogifta kusiner spelar, men som alla avskyr – både de som spelar i orkestern och de som lyssnar.

I den här boken har Sir Richard Kenworthy mindre än en månad på sig att hitta en lämplig brud – han har med andra ord varken tid att vara kräsen eller spela svårfångad. Men när han ser kvinnan som sitter bakom cellon på Smythe-Smiths årliga konsert vet han att hon är den rätta. Iris Smythe-Smith är van att hamna i skymundan med sitt ljusa hår, blyga uppsyn och sin torra och underfundiga humor. Hon är inte van att hamna i strålkastarljuset och blir därför väldigt misstänksam när sir Richard introducerar sig och börjar uppvakta henne.

Såklart blir det missförstånd, gråt och tandagnisslan innan allt till slut rättar till sej. Precis som det ska vara när Julia Quinn är i farten. Love it! Man kan verkligen se karaktärerna, kläderna och miljöerna framför sej. Så härligt och verkligt beskriver hon allt. Jag hoppas verkligen att även den här serien blir till film. Detta är alltså slutet på serien om Smythe-Smith och jag har inte hört ett ljud om vad Julia Quinn skriver på nu. Kan det vara ytterligare en spin-off? Hoppas!!!

Jag måste berätta också, att Julia Quinn faktisk repostade bilden här ovan. Hon tyckte den var jättefin. Lite coolt ändå 🙂

Inte utan min syster – Åsa Hellberg

Åsa Hellbergs förra serie, Kvinnorna på Flanagans var helt suverän! När en bra serie tar slut undrar man vad som ska komma sen. Här är iaf svaret för Åsa Hellbergs del, en helt ny serie om Systrarna från Fjällbacka. En härlig serie om kvinnor i början på 1900-talet och deras historia. Till stor del bygger den på Åsas egen historia och hennes kvinnliga släktingar, om jag förstått saken rätt.

Systrarna Anna och Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka, i Kville socken. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. Arbetet i storstaden är krävande men framtidstron är stark för dörren till frihet står på glänt. Bara några år senare krossas tillvaron. Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg.

Den här är lite lik bokserien ”Ellens Val” i form av starka kvinnor och deras livsöden. Även här får vi en liten historialektion när det gäller kvinnors frihetskamp och hur långt vi kommit de senaste hundra åren. Karaktärerna och miljöerna är fint beskrivna, det enda jag har lite problem med är tidshoppen. Rätt vad det är så har det gått ett halvår, men man vet inte vad som hänt under tiden. Men jag tycker verkligen om boken och ser fram emot nästa del i serien.

Vända blad – Johanna Schreiber

Detta är den andra delen i serien om Schantz förlag, första delen ”Mellan raderna” tyckte jag väldigt mycket om. Första delen handlade mest om PR-strategen Emily, i den här boken får vi lära känna förläggaren Clara lite närmare.

Clara är den eviga singeln som är fast övertygad om att kärlek aldrig blir lika fantastisk som i böckerna. Stukad efter att ha tappat sin största författare till en konkurrent ser hon äntligen en ljusning när hon trillar på ett helt fantastiskt manus. Vad Clara inte räknat med är att hon ska bli lika förälskad i författaren som hon är i manuset. Det blir ett svårt val mellan kärlek och karriär, men när missförstånden trasslats ut löser sej allt till det bästa såklart.

Jag tycker verkligen om Johanna Schreibers sätt att skriva. Det är rappt, roligt och otroligt underhållande. Jag sträckläste såklart och kan inte vänta på fortsättningen. Jag träffade faktiskt Johanna på en bokkväll för någon vecka sedan. Hon är precis lika trevlig som hon verkar när man läser hennes böcker.

Sanningen om ostrondykerskan – Caroline Säfstrand

Oj, vilken fin bok!!! Det gick bara inte att lägga ifrån sej! Caroline Säfstrand har skrivit många favoriter, bla ”Klubben för lyckliga slut” som jag bara älskade! Hon har ett sätt att uttrycka sej som gör att man inte kan sluta läsa. Hennes karaktärer är av många olika slag med både bra och dåliga sidor, men alla fastnar i hjärtat.

”Ostrondykerskan” handlar om författaren Inez Edmark, som bestämmer sig för att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. Men hon ska inte skriva en påhittad roman, utan sin egen sanning. När hon trillar och bryter höften tvingas hon anlita städerskan Meja för att röja huset, enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez, som på ålderns höst måste försonas med sitt förflutna, och vilsna Meja, som söker en framtid, får oanade konsekvenser. De är väldigt olika, men finner ändå vänskapen och respekten för varandra. Men det blir såklart missförstånd på vägen, som trasslar till deras relation mer än en gång. Allt löser sej till slut och får en oväntad upplösning. Den här måste ni läsa!!!

Nattfalkarna – Elly Griffiths

Nattfalkarna är den trettonde delen i Elly Griffiths om rättsarkeologen Ruth Galloway. Jag har inte läst alla, men många och jag gillar dem verkligen! Här finns lixom både mord, kärlek och mänsklighet. En bra kombo.

Boken börjat med att en grupp metallsökare, kallade Nattfalkarna, är ute och söker efter skatter på stranden i North Norfolk när de hittar ett lik. Kriminalinspektör Nelson tror att det skett en olycka, men kort därefter mördas ett par på en isolerad gård i närheten som heter Black Dog.

Ruth blir inblandad när man hittar ett gammal skelett på gården, återigen jobbar hon tillsammans med sin oåtkomliga kärlek Nelson. När han råkar ut för en olycka ställs allt på sin spets, särskilt deras kärlek… han är ju gift. Slutet är en riktig cliff hanger och jag ser verkligen fram emot nästa bok. Man får faktiskt inte sluta en bok på det sättet!!!


I helgen är det Bokmässa och jag önskar såklart återigen att jag vore där, men nu blir det inte så i år heller. Har sagt sedan slutet på 90-talet att jag vill åka dit, då mest för att träffa ett par vänner som är författare och är där varje år – nu för att träffa både författarvänner, förlagsvänner och bokvänner. Det har blivit en himla massa härliga kontakter genom åren. Jag ska iaf gå på festen för Årets Bok, som i år är i Stockholm, så lite får jag vara med ändå 🙂

Nästa år SKA jag vara med på mässan!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

6 svar på ”Fem väldigt olika boktips

  1. Tack för boktipsen! Har inte hunnit med att läsa någon utav dem ännu men flera ligger på listan 🙂 Vad roligt att du ska till Årets bok, för mig blir det bara bokmässan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *