Fyra mysböcker

Fyra mysböcker

Jag läser på och är just nu inne i en feelgood-period. En sak som slagit mej senaste tiden är att korrekturläsningen har en hel del brister numera. Det handlar inte bara om just böcker, utan rent allmänt. Och det förtar en del av läsupplevelsen.

När jag jobbade på lokaltidningen skrev jag texterna och tog bilderna, sen skickade jag alltsammans till redaktören som i sin tur såg till att texterna korrekturlästes och bilderna redigerades. Sen var det rubriksättarens jobb att locka läsare, vilket kunde bli lite sisådär… men oftast helt ok. Till skillnad från idag.

Numera ska det vara sk click-bates, vilket jag ogillar väldigt mycket. Rubrikerna blir totalt missvisande, med konstig grammatik (ofta syftningsfel) och ibland även med rena lögner. Stavningsfel är också vanligare idag, eller att tecken smugit sej in på olika ställen. Sånt kan förstöra en hel bok för mej. En av de här böckerna var tyvärr så.

Här är senast bokhögen, nu kör vi feelgood!

En av fyra – Jessica Devert

Jessica Devert skildrar vanliga människor i vardagsituationer, kanske man kan säga. Allt hon skriver skulle kunna hända och händer runt om oss hela tiden. Ämnet i den senaste boken är kvinnomisshandel, något som är allt för vanligt men i många fall svårt att upptäcka. Den här känns kanske inte som feelgood, men ingår tydligen ändå i den genren.

Eva, Malin, Märta och Sadhia är fytra helt olika kvinnor men har som gemensam nämnare att de alla jobbar på stadens lilla bibliotek. En av dem bär dock på en livsfarlig hemlighet, men hur ska man veta det när hon inte vågar berätta om sina mörka hemförhållanden? Enligt baksidestexten kan den misshandlade kvinnan vara vem som helst av de fyra.

Jessica Devert lyckas skriva nästan en hel bok om fyra kvinnor, berätta om deras karaktärer, tankar och liv – ändå vet man inte vem den drabbade är förrän alldeles i slutet. Hon väver skickligt in deras berättelser så att alla kan vara offret, samtidigt som ingen av dem verkar vara det. Fyra sympatiska kvinnor som man gillar mer och mer vart efter bitarna faller på plats. Sen blir man bara berörd och upprörd. En otroligt stark, viktig och skickligt skriven bok som jag tycker väldigt mycket om.

Croissanter och Kuriosa – Camilla Thelander Eng

Att läsa böcker där man känner igen miljöer är lite extra roligt tycker jag. Att följa Hannas liv i Gränna är väldigt mysigt och nu vill jag bara åk dit igen och hitta hennes lilla butik 🙂

Efter en lång period av utbrändhet, orsakad av stress på både jobbet och hemmaplan, blir Hanna övergiven av sin man. Han beslutar sig för att ta ett jobberbjudande i Singapore – och deras gemensamma son bestämmer sig för att följa med. Hon tar sin tillflykt till sin älskade moster i Gränna vid Vätterns strand.

Det visar sig vara helt rätt beslut, här hittar Hanna ett lugn hon länge saknat och långsamt väcks hennes livslust till liv igen. När hon hjälper sin moster att rensa ur det gamla huset tänds också idén om att starta en liten antikbod med tillhörande kafé. Vart efter hon nystar i förra ägarens historia, får hon även ihop bitarna av sin egen.

Så otroligt fin bok som jag tycker så mycket om. Det är svek, kärlek, ny vänskap, hopp och en massa annat huller om buller. Kombinerat med härliga karaktärer och mysiga miljöer. Me like!

Osänkbara Greta James – Jennifer S Smith

Greta James är en av USA:s mest omtyckta stjärnskott på musikscenen. När hennes mamma plötsligt dör faller hela hennes liv samman, bokstavligt talat. Vändningen kommer när hon högst motvilligt följer med sin pappa på Alaskakryssningen som egentligen var för att fira föräldrarnas fyrtioåriga bröllopsdag.

En fin skildring om hur offentligheten kan ställa till det vid stor sorg och sjukdom. Att inte få vara ifred när man helst bara vill gömma sej. Men oxå hur man som förebild kan hjälpa någon framåt i en oväntad situation. Det är så otroligt fint!

Tillsammans med miljöbeskrivningarna blir det lixom extra allt! Särskilt om man som jag älskar kryssningar och faktiskt skulle åka på kryssning bland isflak efter att jag läst boken. Inte Alaska som Greta, men nästan 🙂

Alla hjärtans dag – Beth Oleary

Jag, som många andra, läser baksidestexten på boken innan jag börjar läsa den. Med den i bakhuvudet blir den här boken bara rörig, till slut är det nästan så jag lägger boken ifrån mej. Särskilt som det är en del korrekturfel också.

Siobhan är den energiska livscoachen som har alldeles för många bollar i luften. Miranda är den tuffa arboristen som är van att bli behandlad som ”en av grabbarna” på jobbet. Jane är den blyga volontären på den lokala secondhandbutiken. Tre personer vars olika historier både är intressanta, roliga och berörande.

Sen blandar man in en man som de tre trasslar ihop det med, men det är inte så enkelt att förstå hur eller kanske mest när… bara att Alla hjärtans dag har en avgörande roll. Det är väldigt många olika karaktärer och historier och allt blir bara väldigt rörigt. Synd, eftersom jag gillar kvinnorna och vill veta mer om dem.

Detta är ingen bok jag kommer att minnas för dess storhet, tyvärr.


Fyra feelgood, men helt olika. Jag älskade Croissanter och Kuriosa och vill gärna ha en fortsättning på den eller kanske följa en annan karaktär i Gränna. Jessika Devert har alltid intressanta karaktärer och ämnen, så även denna gång. Nu undrar man ju vad som händer i nästa bok…

Just nu håller jag på med en lite mer blandad bokhög, man kan ju inte bara mysläsa 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *