Inte så imponerad…

Inte så imponerad…

Jag var alltså en av 500 utvalda att testa Birkas kryssning till Åland. Detta pga att jag tidigare varit missnöjd och nu skulle åka med som kritisk passagerare. Det började inte så bra…

Redan när vi skulle boka kryssningen gick det snett. Kriterierna var Premiumhytt, ett dygn till Åland. Inget annat. Ändå gick det inte att boka en helg, som vi ville åka, priset blev bara högre och högre hur vi än gjorde. Det skulle ju vara NOLL! Så vi ringde till kundtjänst för att få hjälp och möttes av en högst otrevlig man vars mantra var mailadressen för klagomål. Resultatet blev att Martin fick ta ledigt en dag för att vi skulle kunna åka alls, vilket till slut blev en söndag till måndag. Ingen bra start.

I söndags var det alltså dax att kliva ombord. Vädret var fantastiskt! Klarblåhimmel och nästan vindstilla, kunde inte bli bättre väder för en kryssning! Å hytten var också fantastisk! Stor och fin, bättre än Tallinksilja faktiskt. Solen sken in genom det enorma fönstret och champagnen stod och väntade på oss, vi tänkte att det här blir bra! Tills någon passerade utanför, det lät som de gick rätt in i hytten. Så otroligt lyhört! Men hytten var fin, med en otrolig utsikt!

Vi gick upp på däck för att ta bilder av vackra stockholm och kolla runt lite. Birkas båt är fin och väl planerad. Det finns bekväma solstolar lite överallt, det utnyttjade vi på hemvägen. Vi ville egentligen ha något lättare att äta på kvällen, en pasta eller liknande. Men det som fanns var inte det vi sökte och var ganska dyrt, så vi slutade ändå i buffén vilket vi egentligen inte alls ville. Men det var mest prisvärt och där finns det ju lite att välja på. Buffén var helt ok, inget snack om saken – men det var inte det vi egentligen ville ha.

Efter middagen kollade vi igenom butikerna ombord, jag fick mina fina smycken som jag skrev om i förra inlägget, och Martin köpte cognac. Utbudet var inte riktigt så stort som vi hade väntat oss och jag saknade en del saker som jag hade velat köpa. Vi gick upp på däck, njöt av en fantastisk solnedgång, tog lite bilder och gick sedan ner till hytten. Med den fantastiska utsikt vi hade från rummet, behövde vi inte vara någon annan stans. Vi satt där i soffan, drack gott och tittade ut på solnedgången. Helt perfekt!

På morgonen hade vi sk lyxfrukost. Det innebar att vi fick gå längst fram i båten, tränga oss förbi en avspärrning och bli erbjudna champagne direkt på morgonen. Området där vi satt var bara avgränsat med en tjock tross och de på andra sidan blängde på oss. Jag förstår dem! Ganska många gick fel och fick antingen ”jagas” bort eller ”fångas” in. Jag kände mej som apa i en bur ungefär och hade gärna sett en vikvägg mellan utrymmena. Från köket slamrades det så vi knappt hörde vad vi tänkte, så det där med lyx vete sjutton! Men frukostmaten var god, utbudet helt ok och mätta blev vi.

Efter frukost bytte vi om till solkläder och tog plats på soldäck med varsin bok/tidning. Där satt vi tills det var dax för lunch. Så himla skönt! Det är det absolut bästa med kryssningar. Det där att sitta i solen, höra vattnet, en och annan motorbåt, se hur landskapet flyter förbi och bara njuta! Strax innan lunch gick vi tillbaka till hytten, bytte kläder, packade ihop oss och styrde mot lunchbuffén. Den buffén var som kvällsbuffen, men mycket mindre. Det var några saker som var utbytta på efterrätterna och man kunde göra sin egen sallad (stort plus) annars var det lika.

Bakom oss satt en familj med två barn, den ena runt 2 år och den andra runt 6 år. Bägge krälade på golvet där man skulle gå och klättrade i fönstren, gapade och hade sej. Jag noterade, men det störde mej inte särskilt mycket – däremot började jag fundera på om det kanske finns en marknad för barnfria kryssningar. När servitören Jörgen såg ut att inte ha alltför mycket för händerna frågade jag honom om man testat eller övh övervägt barnfria kryssningar. Han personligen hade välkomnat det, men han trodde inte att någon lyft frågan. Jag kollade av lite på Facebook och bland mina vänner var de flesta positiva, även de som har barn kunde tänka sej att åka helt barnfritt. Min tanke var att man kanske kunde ha barnfria dygn en gång varje eller varannan månad. Undrar om klientelet skulle se annorlunda ut på de resorna?

Efter lunch var vi framme i Stockholm igen. Det här är första kryssningen som Martin och jag gör helt själva. Vi hade väldigt mysigt och vädret gjorde nog sitt eftersom vi både kunde titta på den fantastiska solbedgången och sedan sitta och sola på däck. Det blir lixom extra plus på sånt.

Nu har vi testat Tallinksilja och Birka, Viking är kvar – det blir om några veckor. Sen ska vi göra en ordentligt utvärdering på magasinet. Just precis nu föredrar jag Tallinksilja, även om hytten på Birka var mysigare. Det där fönstret var en STOR bonus! Att kunna ligga i sängen och se solnedgången är inte helt fel! Så det blir spännande att se vad Viking har att erbjuda. Ska deras hytter vara ännu bättre?

Jag gillar att åka på kryssning, men man blir bekvämare med åren och jag kan konstatera att jag aldrig mer kommer att bo i en liten fyrbäddshytt utan fönster. Det är helt klart värt att betala extra för något som ser mer ut som ett hotellrum faktiskt. Vi åker inte för festen, utan för att få ett mysigt dygn tillsammans och sova gott på vågorna. Jag sover otroligt gott på båt!

Inom kort kan vi alltså berätta vilket vi tycker är bästa rederiet att ta en kryssning med. Så kika in lite då och då, så får du veta  🙂
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *