Jobba efter 65?

Jobba efter 65?

Hörde på nyheterna att fler och fler jobbar efter 65. Å jag som tänker göra precis tvärtom…

Numera är man ju inte särskilt gammal vid 65. Fortfarande har man många aktiva år framför sej och vad man vill göra med de åren är ju förstås upp till var och en. Är man en ensamvarg, utan familj, som älskar sitt arbete så kan jag förstå att man stannar kvar och jobbar så länge man kan och får. Men har man ett annat umgänge än arbetet så har jag svårare att förstå det… eller ja… något år sådär kanske… men inte på heltid eller tills man blir utsparkad eller förväxlad för inventarie.

Jag har sett flera som dött bara någon vecka efter sin pension eller som blivit svårt sjuka.  När man jobbat 40-50 år är man väl värd att få ledig tid med kvalitet? Beroende på vad man jobbat med så tror jag att kroppen kan behöva vila efter ett så långt arbetsliv.

Jag började jobba när jag var 14 och har planerat att inte yrkesarbeta efter 60. Jag startade två olika pensionsspar vid 25 för att pensionen skulle räcka till. I nuläget tror jag att pengarna kommer att räcka… Jag var iofs hemma med barnen i nästan 10 år, men jobbade en hel del hemifrån under den tiden.

Min plan är att sluta arbeta inom en ganska överskådlig framtid, men inte helt – bara med det jag gör just nu. Det är ju då jag ska ta hand om de där barnen, först som kontaktfamilj och sen som jourhem. Då är man hemma på heltid, får arvode från kommunen och gör världens bästa nytta. Men det är ju inte som att gå till kontoret precis… När man har barnen så jobbar man istället dygnet runt.

Så även om jag vill njuta av livet och ”ledig” tid, så kommer jag att dra mitt strå till stacken ett tag till. Allt beror ju på vilket jobb Martin får efter stuiderna och hur mycket han kommer att tjäna. Oavsett det, så kan jag inte tänka mej att jobba till 65 – och absolut inte längre än så! Jag vill orka med min eventuella barnbarn, hinna med mej själv och må bra.

Men vi är alla olika och jobba kan man som sagt göra på olika sätt. Vi planerar för att kunna ha mycket ledig tid som äldre. Vi har fixat alla renoveringar nu och planerat för ett billigt boende. Allt för att ha en så liten månadskostnad som det bara är möjligt. Vi värderar ledig tid väldigt högt.

Hur tänker du när det gäller pensionsåldern? Hur vill du att ditt liv ska se ut efter 60 -70? Tänker du öht på pensioneringen? Och du som är pensionär: hur ser ditt liv ut just nu? Blev pensionen som du tänkt dej? Hade du gjort något annorlunda om du fått göra om planen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *