Julbord på vatten

Julbord på vatten

Vi testar julbord för fullt och har precis som förra och förrförra året varit ute på vattnet och guppat. För två veckor sedan klev vi först på Birka Cruises och ett par dagar senare var det dax för Viking Cinderella. Två mysiga men helt olika slags julbordsupplevelser.

Vi gillar att åka båt, vi gillar bufféer och vi gillar jul – perfekt kombo faktiskt! Att kliva ombord på en varm och julpyntad båt när det är kallt och läskigt ute är så mysigt. En av årets höjdpunkter faktiskt.

Numera vet vi ganska väl vad vi har att vänta oss, men vi är alltid lika förväntansfulla inför att se årets förändringar och nyheter. Julpyntet på Birka har förstås legat i fokus sedan de började med sin galna vintervärld. I år var inget undantag, tvärtom! Nu skulle man nästan bli lite besviken om de inte satsade stort och pyntade alldeles för mycket 🙂

Det var alltså på Birka vi började. Vi var med när årets första julbord gick av stapeln och var först med att öppna dörrarna till härligheten. Matsalen var pyntad från golv till tak, nu med mer vinterkänsla än sagovärld. Fast där står ett sagoträd i mitt där man kan sitta och filosofera över vad man egentligen ser i bladverket. Så det finns en hel del fantasi och saga även i år.

Buffén är återhållsam och alldeles lagom stor och godisrummet är kvar. ALLT är väldigt gott, fläsksidan fick två tummar upp av Martin som älskar revbensspjäll och tyckte detta var ett superbt alternativ. Borden brevid suckade av välbehag över lutfisken, som de alltid gör på Birka – jag vet inte… jag tycker det är sådär… men den ska tydligen vara ovanligt fin på just den här båten. Sillen med chili var god och de nya rörorna gillade vi bägge två. Å sen fastande vi i godisrummet förstås, innan det var dax att komma in årets julshow.

Vi har gnällt lite på julshowen, att den varit för kort och inte riktigt sammanhållen – i år fanns inget att klaga på. Den var kort och gott suverän! Vid middagen gick det runt akrobater, dessa följde med in i showen och lyfte den till nya höjder. Man kan väl säga att årets jul på Birka är så mysigt, gott, fint och bra som det bara kan bli. Hur ska de kunna överträffa detta nästa år? Eller ens hålla samma nivå…

Sen gick vi alltså ombord på Viking Cinderella ett par dagar senare. Här är maten i fokus, så även i år. Vad sägs om 162 rätter?! Det är faktiskt heeeelt galet! Även i år är det Svenska kocklandslaget som designat julbordet och allt är sååå gott. Jag gillar den kryddade laxen och Martin gillade sillarna bäst. Vi hade en himla tur och hamnade vid bordet brevid en stor kör som underhåll med snapsvisor och sånger under middagen.

När man åker Viking på helgen är det ingen julshow, det var lite synd – men jag mådde dåligt och vi hade mysigaste hytten så vi drog oss tillbaka rätt tidigt ändå. På hemvägen gjorde jag om hytten till kontor och kunde jobba ikapp lite. Vi kunde gått upp i nattklubben senare och lyssnat på Miss Li, men det orkade vi inte.

Sammantaget kan man säga att vill man ha tindrande ögon, mys i kubik och julig underhållning – så är det Birka man ska åka. Vill man äta gott så magen står i fyra hörn, är det Viking man kliver på. Bägge båtarna har något för alla, allt beroende på vad man prioriterar.

Hittills har jag ätit fem julbord och imorrn blir det ett till, det sista tror jag. När ni kanske äter ert första är jag färdig för i år 😉

Å för er som undrar; nope, jag är inte trött på julmat. På julafton äter vi väldigt lite, där serveras egentligen bara skinka, omelett och någon sill. Det är inte så avancerat hemma hos oss. Förr var julen helig, numera kan jag faktiskt lika gärna åka bort. Det finns inga måsten för mej, mer än att jag gärna vill träffa mina barn en stund – bara det är ett projekt när de flyttat hemifrån och har respektive med egna traditioner.

Hur många julbord äter du? Hur ser ert julbord hemma ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *