Mina bästa tips i Gambia

Mina bästa tips i Gambia

Har ni tröttnat eller vill ni veta mer om Gambia? Ni som åker första gången har en massa tips HÄR.  Jag får frågor om vad man absolut inte får missa när man är där. Här är några av mina bästa tips!

När man ska tipsa om saker att göra i ett land som många känner väl och älskar får man tänka till lite. Ni måste tänka på att detta är MINA tips, andra har förstås andra tips och sina favoriter. Mina tips grundar sej på att jag tycker att man ska lära känna platsen eller landet man besöker, för att förstå varför saker är som de är.

När det gäller Gambia så måste man komma ihåg att det är ett väldigt litet land som ligger i ett annat ganska litet land och att det är väldigt fattigt. Med det sagt vill jag först och främst tipsa om att besöka byn Juffure. Byn där Kunta Kinte föddes och togs till fånga. Han var bara en ung pojke när detta hände i mitten av 1700-talet, men byn finns kvar och bevarar hans minne. Här finns bla ett litet museum och modellen av ett skepp där man illustrerar hur slavarna låg under färden till Amerika och övriga världen.

Man tar sej enklast till byn med båt och då kan man även besöka ön dit slavarna togs innan de skeppades vidare. När jag bodde i Gambia hette ön Fort St James, nu heter den tydligen Kunta Kinte Island. Här finns resterna av ett fort kvar och delar av kanoner. Detta SKA ses tycker jag – det är viktig del av Gambia historia som inte får glömmas bort.

Jag vet att Ving har med detta i sitt utflyktsprogram, men man kan förstås åka med andra arrangörer också. Men åker man med barn eller är extra intresserad av historia så rekommenderar jag Ving, då guiderna brukar vara bra pålästa och kan berätta mycket om både byn, Kunta Kinte, Slavhandeln och ön.

Mitt andra tips är att åka till den fantastiska huvudstaden Banjul. Det är kaotiskt, ett myller av folk och härlig atmosfär. Här finns det mesta som går att köpa och alla vill att man ska handla hos ju dem. Enklast är att åka hit med taxi och be chauffören följa med runt. På så sätt slipper man de mest ihärdiga försäljarna och kan få hjälp att pruta. Något de flesta missar är att gå igenom staden och ut på stranden som vetter mot Gambiafloden. Härifrån ser ni hamnen, bostäder och en del av floden och flodlivet. Chauffören kommer kanske titta lite konstigt på er när ni säger att ni vill gå dit, men strunta i det och insistera. Här är det verkliga stadslivet som inte syns och som i många fall kan vara väldigt intressant och ge ytterligare en sida av landet.

Mitt stående tips är förstås att lämna hotellet! Oavsett om ni väljer att gå ut på stranden eller gatan för er promenad, så gör det med öppet sinne och kamera! Folk kommer att hälsa på er och en del kommer att följa er en bit på vägen och prata lite. Så är det! Det är bara att acceptera. Vill man gå ifred så säger man bara vänligt men bestämt att man är på promenad och vill göra det på egen hand. De flesta accepterar detta direkt.

Min favoritpromenad är på stranden, förstås, höll jag på att säga. Stranden är huuuuur lång som helst och långgrund. Vid ebb kan man hitta vackra snäckor i alla former och i alla färger. Gillar man att promenera och leta snäckor har man kommit helt rätt. Vi brukar bara gå och gå, inte bestämma något. Man stannar till och tar något att dricka på någon strandbar och går man för långt går man bara upp till vägen och tar en taxi tillbaka. Var gärna på stranden när solen börjar gå ner. Det blir magiska solnedgångsbilder som inte behöver redigeras alls. Så glöm inte kameran! Gillar man motljusbilder har man kommit helt rätt!

Ett sista måste är att hälsa på hemma hos någon. Gärna på landsbygden, men det är ju lite knepigt att ta sej ut i landet på egen hand. De flesta är väldigt stolta över sina hem och tar gärna emot besök. Fråga någon på hotellet eller taxichauffören. Köp med en säck ris och en fotboll som tack för gästfriheten.

Självklart finns det mycket mer att se och göra. Frågar ni i turistområdet kommer de flesta att säga att ni måste besöka George, som är en krokodil som har olika ålder beroende på vem man frågar. Det finns en krokodilpool i Bakau som de flesta åker till, en kul grej. Det finns även en ap-park där aporna äter direkt ur handen och är ett kul ställe för både barn och vuxna. Ett besöka på Brikamas Hantverksmarknad och Serrekundas kaotiska marknad är också kul. Åker man lite söderut finns Snakefarm och Paradisebeach, ormarna är intressanta och värda ett besök – men jag tycker inte att den stranden är bättre än någon annan.

Det viktigaste är att prata med folk, följa med i den dagliga lunken, känna av atmosfären. Vad man gör spelar mindre roll… Det mesta faller lixom på plats när man kommer dit. Det behövs ingen planering, det löser sej… men Juffure och Banjul tycker jag att man ska besöka, det är mina hetaste tips. Just det! En sak till! Ta gärna en dag på Gambiafloden för fiske eller bara avkoppling, det är så härligt!

Vill ni se bilder finns det massor på min instagram @marlenerinda Ni som varit i Gambia har säkert en mängd andra tips. Eller håller ni med mej?

5 svar på ”Mina bästa tips i Gambia

 1. Hej o tack för en så bra o positiv beskrivning av härliga Gambia❣️Jag har varit där två gånger, men för många år sen. Nu till en fråga som säkert fler än jag undrat: kan vi som medelålders kvinnor åka dit nu utan att bli antastade o misstolkade för att vara där av annan anledning? Jag frågade ett medelålders par som varit dit nyligen och de rekommenderade mig inte att åka dit då de sett alla äldre kvinnor med unga män/pojkar, dvs samma fenomen som i Thailand fast äldre gubbar med unga flickor?!

  1. Mitt korta svar är SJÄLVKLART kan du åka!
   Mitt långa svar blir: jag förstår inte vad det par du pratat med varit… jag kom hem för en vecka sedan och har självklart sett en mängd par, men INGET där det är en äldre vit kvinna med en yngre svart man. Det har varit mixade par, men inte där kvinnan är betydligt äldre. Och lika många där mannen är vit och kvinnan svart. Gambiska män ser i regel yngre ut än de är och detta kanske dina vänner sett som att mannen är mycket yngre, vad vet jag? Tyvärr tror jag att de trott lite för mycket på det man sett i media och som skrevs mycket om särskilt på 80-talet. Då gillade media att frossa i att särskilt finska damer åkte till Gambia och fick uppmärksamhet av gambiska män. Men som sagt; vi såg inget sånt den här gången och inte föregående gång heller. Du kan lugnt åka dit, men förbered dej på att folk här hemma kommer att säga liknande saker igen. Gambiska män kommer att vilja prata med dej, men det gör de med alla! Du kommer säkert att få komplimanger också. Sug i dej!

 2. Hej 😊 är i Gambia för första gången och jag älskar det💗 jag älskar även deras träskulpturer och vill köpa en trämask som är helt fantastiskt, men nu säger en del att man inte får föra ut det från Gambia, vet du något om det? Det är på en marknad vid Senegambia hotell som jag hittat den, mvh Susanne Hermansson

  1. Va? Det var väl det dummaste jag hört! Vem säger det? Så länge inget ändrats sedan januari förra året, när jag tog hem en skulptur, så får du det. Det är ju deras levebröd! Vill du ha mycket att välja på ska du åka till Brikama 🙂

   1. Tack för svaret 😊 det var på sidan Gambiaresenärerna en dam skrev att det var förbjudet att föra ut visa trädslag och att jag skulle kolla upp det, men jag menar som du, att det finns överallt och att dom livnär sig på det, så jag kommer att köpa, hade jättemycket packning med mig ner som jag har lämnat av här, så jag har många kilo jag kan ha med mig hem👍😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *