Min podd-premiär!

Min podd-premiär!

Flera av våra bekanta och vänner har startat poddar med olika teman och senaste veckorna har jag fått små hintar på både mail och sociala medier att jag borde lyssna på just deras podd förstås. Jättekul! Men vet ni? Jag hade fram till igår inte lyssnat på en enda podd. Nu var det dax!

Jag inser ju att jag är en av få som aldrig lyssnat på en podd och inte ens vet hur man gör rent praktiskt. Jag är såååå efter! Vad ska man lyssna på? Hur gör man? När jag är helt ”lost” tar jag hjälp av facebook, jag efterlyste helt enkelt mina vänners bästa poddtips. Å fick massor!!!

Men vad är egentligen en podd? En podd eller podcast är ett slags radioprogram som inte sänds via radio, ofta i form av ett samtal kanske man enkelt kan säga. Vem som helst kan spela i en podd och sedan lägga ut den i sina kanaler. Utmaningen är att få lyssnare. Å då är det förstås en fördel att vara känd, men man måste också ha ett lockande innehåll.

Tittar man på 10-i-topp så ligger krimpoddar och humor överst. Jag har själv varit nyfiken på bla Snutsnack och Rättegångspodden, så de ligger på min lyssna-lista nu.

Men hur lyssnar man då? De flesta lyssnar i mobilen som jag förstått det, men även på paddan. Har man Iphone så finns det redan en app installerad i telefonen, en lila icon som heter Podcaster. Har man en Android finns det flera olika appar att ladda ner, bla appen Podcast and Radio Addict som är en gratisapp. Sen är det bara att öppna appen och leta efter någon man är intresserad av eller ta en ur topplistan.

Jag har som sagt redan fått mängder av tips och har som sagt kompisar med egna poddar. Mitt val kändes ändå rätt självklart, det blev VV podden förstås! Och senaste avsnittet med underbara Jonas Hallberg som samtalar med sin coach Karin Nileskog. Premiärlyssningen tog plats i trädgården medan jag rev ogräs i solen, typ 30 grader i skuggan. Då jobbar jag som bäst. En bra premiär, det var ett himla mysigt avsnitt!

Jag var ju tvungen att göra ett försök till, så medans jag skriver detta lyssnar jag på Sunshinepodden, avsnitt 180 – Stark genom klimakteriet. Det går så där… förklarar längre ner.

Men varför har det tagit sådan tid då? Bland annat för att jag har svårt att lyssna och verkligen höra vad som sägs. Jag kan inte göra något som kräver tankekraft, då hör jag inget av det som sägs. Så det jag lyssnar på just nu är en utmaning eftersom en del av hjärnan skriver detta. Förr var jag beroende av tystnad och det är jag fortfarande till viss del. Det enda jag i stort sett lyssnat på har varit sommarpratarna. Ljudböcker har aldrig funkat, då börjar jag fundera på annat direkt. Därför har det inte blivit av, inte pga ovilja utan för att jag verkligen vill höra allt.

Men nu år jag ju bra! Jag kan läsa och plöjer böcker. Nog sjutton borde jag väl kunna lyssna på en podd? Å det kan jag, iaf nästan… lite faller bort, men nu upptäcker jag det och koncentrera mej lite igen bara. Jag kommer nog inte att bli någon aktiv poddlyssnare, kanske periodare? Men jag skulle gärna vilja vara med vid en inspelning, inte nödvändigtvis som aktiv deltagare – kanske mer som en fluga på väggen 🙂

Här är iaf de poddar som jag är nyfiken på, några är mina vänners:

Rättegångspodden

I huvudet på en entreprenör

Snutsnack

Skäringer Mannheimer

David Batra

Nours Poeddelipodd. Och Henrik.

Familjen DahlAlling

I säng med Tobias och Gabriel

Du, Jag och Babsan

Doktorn (Polispodd)

Så visst finns det en hel del som jag är nyfiken på. Vännerna på Facebook har även tipsat om: Över min döda kropp,Crime Junkie, Vad blir det för mord, Crimelines true crime, Flashback Forever, Mordpodden, Wahlgren&Wistam, Isabella Löwengrips, Relationspodden med Bingo o Katrin, Framgångspodden, Kalle Linds ”Snedtänkt”, Spöktimmen, Creepypodden, Spår, Modig & Vacker, Sveriges största Podd och Språket.

Nu har jag bara hört halva avsnittet av Sunshinepodden och har inte blivit ett dugg klokare när det gäller klimakteriet, så det är bara att lyssna om. Att skriva detta tog för mycket koncentration, så det räckte inte till att lyssna också. Å det är väl en av fördelarna med en podd, att man kan lyssna en gång till, hur ofta man vill och det är helt gratis!

Nu har du fått massor med tips och har jag lyckats komma igång, så kan du också – någon mer olovlig när det gäller nyheter än jag, finns inte! Så nu undrar jag självklart vilken podd du är mest nyfiken på? Vilken börjar du med? Å du som redan lyssnar, ge oss andra fler tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *