Naken

Naken

Just nu går det ett mycket intressant program på SVT som heter Naken. Två singlar och ett par har frivilligt lämnat ifrån sej allt de äger, inklusive kläderna på kroppen, under 30 dagar. Varje dag får de hämta en sak ur en container, där alla saker förvaras under tiden. Ett otroligt spännande experiment tycker jag!

Hur prioriterar man när man är naken och bara stirrar in i fyra kala väggar? Det enda de fått ha kvar är toapapper och lite mat. Till containern är det minst 100 meter, hur kommer man dit utan kläder på kroppen? Vad ska man hämta ut först? Vad är viktigast när man inte har något alls, men haft massor med grejer för bara någon dag sedan?

Paret gick ner i soprummet och hämtade sopsäckar, smart! Singeltjejen hittade ett duschdraperi som hon stylade om till klänning. Singelkillen snodde en filt ur en barnvagn i porten (som han lovade att lämna tillbaka). På så sätt löste de problemet med nakenheten, tills vidare… Nu kunde de alltså ta sej till containern och hämta ut sin första ägodel. Paret valde något i klädväg som sitt första val, singelkillen tog faktiskt ett påslakan som han både kunde svepa om sej och sova i och singeltjejen hämtade sitt SL-kort så hon kunde jobba utan att planka på tunnelbanan. Dag två tog alla skor, har jag för mej…

Hur hade jag själv valt? Jag har ju bott i ett land med mina enda tillhörigheter i en resväska. Elektricitet och rinnande vatten inomhus var lyx, men jag hade mitt eget rum och mat för dagen. Så lite har jag testat hur det är att inte ha särskilt mycket. Dessutom har vi ju viss erfarenhet från våra familjer i Gambia som inte har något alls knappt och vet vad de önskar mest av allt. Det man behöver för att täcka sina primära behov är tak över huvudet, mat i magen och kläder på kroppen. Personerna i experimentet har både tak över huvudet och mat i magen, inte konstigt att det alltså väljer kläder som sina första val.

Jag hade valt min onepiece som första grej. Den kan jag ha även om det är varmt, utan underkläder och även sova i. Dag två hade jag valt något på fötterna, förmodligen gympadojor och dag tre hade jag nog valt en sovsäck eller möjligtvis en flaska duschtvål/schampo. Får jag inte tvätta håret varannan dag blir jag galen, i Gambia stoppade jag huvudet under kranarna på olika hotell för att tvätta håret. Allt annat klarar jag, men inte gå runt med skitigt hår! Det är bla därför jag inte fixar att åka med Rosa Bussarna… tyvärr… grejer klarar jag mej utan, men tvätta håret måste jag få göra! Ytligt? Fåfängt? Kanske det!

Jag tycker att såna här experimentet är jättespännande! Att se hur folk förändras under experimentet och se vad som är viktigt i våra liv. Se hur olika de tänker, men samtidigt vilka likheter som finns. Just det där med boende, mat och kläder kommer vi inte ifrån – det MÅSTE vi ha på något sätt! Men allt annat… vad är egentligen viktigt för just mej? Behöver vi alla saker vi har? Det ska bli spännande att se när de där 30 dagarna har gått hur de tänker efteråt.

Jag vet hur mycket jag förändrades efter min tid i Afrika. Jag tyckte inte om saker! Jag ville inte ha dem och blir fortfarande illa till mods när jag har för mycket saker runt mej. Klart jag är bekväm och vill ha det bra, men ett överflöd vill jag inte ha! Jag handlar inte särskilt mycket och jag har heller inte svårt att göra mej av med saker. Den som varit hemma hos oss vet att vi har mest gamla och begagnade grejer och en väldigt blandad stil. Hem till oss kommer man inte för att kolla senaste inredningen  🙂

Just nu har jag för mycket grejer och jag gör mitt bästa för att rensa ur och ge bort. Om två år packar vi för att åka tillbaka till Gambia igen, då går vi igenom alla våra kläder och tar med det vi inte använder till familjen där. Det gäller inte bara kläder, utan det mesta som vi är färdiga med åker dit. Å det känns bra i magen att veta att grejerna kommer till användning. De behöver så mycket av det som vi har i överflöd, så varför inte?

Se gärna programmet, det finns på SVT Play och ge mej gärna er reflektion. Hur tänker du kring saker och vad är det första du skulle välja att ta tillbaka av dina egna grejer om du fråntagits precis varenda grej? Just det: du får inte välja mobil eller dator, de fick man inte ha under de här 30 dagarna. Det var ett av problemen! Hur tar man kontakt med folk utan mobiltelefon i dagens Sverige? Kolla programmet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *