När pengarna tar slut…

När pengarna tar slut…

Just nu har jag lite pengapanik. Vi lever ju på bara en inkomst, det lilla jag får in är en bonus. Det har funkat bra i snart fyra år, men just nu är det lite kämpigt. Förra året hade vi flera större kostnader iom att vi bla målade huset mm. Förra veckan var vi tvungna att reparera bilen och installerade nytt larm, där gick nästan 30 000. Å det är inte slut med stora utgifter där…

Jag har jobbat och tjänat egna pengar sedan jag var 14 år. Redan då såg jag till att ha en större buffert, OM det skulle hända något. Jag jobbade häcken av mej, tjänade massor med pengar som jag sparade och åkte sedan på långa resor. När jag var 18 köpte jag en lägenhet och hyrde ut ett rum, så jag skulle få hyran betald. Jag har alltid varit väldigt pengamedveten.

Enda gången jag haft det kärvt ekonomiskt, var när jag var ensam med barnen och åkte på rejäla smällar med återbetalning av hela bostadsbidraget (pga att barnen fick pengar) samtidigt som det kom tre års fakturor från Vattenfall ( de hade ”glömt” att fakturera och jag hade ingen koll). Jag hade 28 öre på kontot och skulle ut med med nästan 50 000. Det var då jag frågade om Martin behövde hjälp i kassan och så blev vi tillsammans.

Jag kan väl inte säga att vi har det kärvt ekonomiskt just nu, men det är värre än vanligt och jag tycker inte om känslan. Vi har fortfarande en buffert, men den krymper alldeles för snabbt. Å nu har vi en större renovering på g, som är absolut nödvändig, som kommer att dra iväg 50 000 till… Vi har nästan inget lån kvar på huset, så alternativet är att höja det lite igen. Men jag vill helst inte ha några lån, så det undviker jag så långt det är möjligt. Detta gör att träpanelen som vi måste byta på garaget får vänta och även målningen av garaget får vänta. Vi som hade planerat att fixa allt med huset i år, för att sedan inte behöva göra något mer så länge vi bor här.

Jag har tom varit inne på att ställa in vår resa till Gambia, så jobbigt tycker jag att det är. Vi har redan ställt in midsommarfirandet på Öland i år. Vi tycker helt enkelt inte att vi har råd att lägga ut 3000-4000 för bensin och mat för att vara borta en vecka. Så vi stannar hemma och tar det lugnt istället. Öland får vänta till nästa år. Vi kommer heller inte att göra något särskilt eller åka bort på någon semester i sommar. Det får vänta tills i vinter. Vi kommer istället att stå på loppis så mycket vi kan, tills alla grejer är slut här hemma. Det borde iaf ge lite pengar… Det blir eventuellt lite fler samarbeten här på bloggen också, redan nu har det varit en del – hoppas det är ok med er.

Vi är inte panka, det är inte så illa – men pengarna går just nu ut i en snabbare takt än de kommer in. Å det gillar jag inte! Ett sparande ska öka, tills man gör det man tänkt, inte minska. Jag behöver ha en hyfsad buffert för att jag ska må bra, jag har trots allt ett hus där alla möjliga dyra grejer kan gå sönder. Värmepannan är från 1984 och kan gå sönder vilken dag som helst, då måste det åtgärdas direkt – inte om några månader. En kostnad på ca 30 000.

Så nu sparar vi så mycket vi kan. Martin jobbar heltid och drar förstås in mest. Jag har några samarbeten och bidrar med några kronor varje månad, vilket är mer än på flera år. Klädinköp och annan ”lyx” får vänta tills vi är helt på fötterna igen. Vi kommer att åka till Gambia, men andra privata resor får vänta. Det är absolut inte synd om oss, vi har bara inte det utrymmet ekonomiskt som vi blivit vana vid. Snart är vi nog där igen.

 

2 svar på ”När pengarna tar slut…

  1. Superbra skrivet Marlene!
    Precis som massor av människor har det, att brottas antingen med ekonomin eller sjukdom eller missbruk mm. det är lättare att skriva om härliga resor & mysiga fester & inköp av tjusiga kläder osv, men detta är något når fram till alla människor för det är precis såhär livet är, ingen går genom livet utan lite tuffare tider & även om det är tufft med sämre ekonomi eller att man blir sjuk/skadad så njuter man nog så mycket mera när det svänger & blir bättre igen. Jag & min man har haft bra inkomster & varit friska fått 3 friska barn & kunnat unna oss det mesta som hus, sommarstuga, båt, lägenhet i Spanien & 4-5 resor varje år utan att räkna på korvörena, med andra ord vi blev väldigt bortskämda ( självklart har vi arbetat hårt bägge två under många år jag som sjuksköterska & mannen som haft en egen restaurang, nu har åren gått & jag har både gått in i väggen & fått Cancer med flera operationer & byte av arbete, mannen är numera pensionär & har förra veckan fått Diagnosen Diabetes som debuterade väldigt fort så insulin sattes in omedelbart , jag är absolut inte tacksam & glad för att vi prövas på detta sätt, men jag inser att vi haft sådan tur & att vi haft det så bra både med hälsan & med ekonomin & att vi hållit ihop i alla år även nu när livet inte varit så glammigt varje dag.
    Så Marlene tack för att du delar med dig av detta, sådant som inte är så glammigt & tjusigt.
    Ps. Jag hoppas ju att det blir en ljusning för er snart i kassaskrinet såklart, för efter regn så kommer solsken & då njuter man som tusan igen Ds.
    Kram Christina Frisberg.

  2. Jag mår också bäst när vi har en ordentlig buffert och känner igen känslan! Kan känna mig lite otrygg eller orolig när jag märker att bufferten krymper. Nu har vi inte lagt undan pengar till vårt sparande på två månader för att vi har köpt annat och det känns lite ”fel”. Men samtidigt vet jag ju att vi har det bra och borde inte alls vara orolig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *