Nu ska vi snacka skit!

Nu ska vi snacka skit!

bild fr vårdguiden

De allra flesta går på toa varje dag och tömmer tarmen. Men allt mellan 3 ggr om dagen och 3 ggr i veckan är normalt. Jag är glad om det blir varannan dag…

Förra veckan ställde magen till det rejält! Jag tror att jag var på toa på måndagen, sen åt jag en trerättersmiddag på måndagen, ett julbord på tisdagen och två julbord på onsdagen. Plus det man vanligen äter under en dag förstås. Jag hade alltså ca 10 måltider, (varav 1 trerättersmiddag och 3 rejäla julbord=fet mat) plus annat smått och gott i systemet. Natten till torsdag mådde jag sååå dåligt. Det tog stopp! Å inte kunde jag få ut maten den ”normala vägen” heller, så till slut kräktes jag. Då trodde jag förstås att problemet var löst, det var det inte…

Jag var så gott som utslagen hela fredagen, jag försökte träna – men fick avbryta. På lördagen lyckades jag få ut liiiite och tyckte att jag mådde hyfsat när vi drog iväg på nästa julbord. Det var ingen bra idé. Mådde dåligt hela söndagen och måndagen också.

Jag kan ta att vara förstoppad, det är jobbigt men inte alls lika jobbigt som att må illa! Jag mådde illa konstant och kräktes mellan 5-10 ggr om dagen under bägge mina graviditeter, i 38 veckor! Jag har fått nog av illamåendet, det är värsta formen av tortyr.

Jag har förstås läst på lite… när maten ligger i tarmen för länge så processas den och i princip ruttnar, då avges gifter som levern måste jobba med. Såklart mår man illa då! När levern sätter in allt krut på sitt håll läggs all energi där och resten av kroppen tappar energi. Självklart blir man alldeles matt.

I måndags började jag ta mjölksyrebakterier för att återfå en normal tarmflora och i bästa fall få ut skiten, bokstavligt talat. Det funkade! På tisdagen var det som att trycka på en knapp, efter ett av toabesöken kände jag hur illamåendet upphörde i samma stund som maten lämnade magen. Vilken befrielse!

Sedan i tisdagseftermiddag har jag alltså mått helt ok, men varit otroligt hungrig. Jag har konstant ett sug i magen och vill äta, så det har varit en hel del gröt, ägg, frukt och ett rejält pannben/karaktär för att inte gå bananaz. Jag antar att jag kanske töjde ut magsäcken en del och att det kanske tar ett tag att dra ihop den igen. Det är bara att stå ut.

När jag läste på om magen såg jag att just förstoppning är något som kvinnor ofta drabbas av. I många fall handlar det om stress, såklart att kvinnor drabbas! Men även när man reser, byter miljö och ändrar kost kan magen påverkas negativt. OCH, något som vi kvinnor borde veta mer om: ägglossning och mens! När hormonerna leker med oss drabbas även magen, och detta var en sån där ”aha” för mej. Man går alltså inte upp i vikt runt mens och ägglossning bara för att man samlar vätska utan även för att magen står still.

Så vad ska man göra då? Drick vatten! Det behövs för att både lösa upp maten och öka tarmens rörelser som ska massera och transportera ner skiten helt enkelt. Ät en varierad kost gärna med dagliga inslag av fibrer och lagom mycket fett. Motionera! När vi rör oss kommer magen igång lättare. Å vänta inte med att gå på toa, det är vi kvinnor mästare på… Gå när du känner att du behöver.

Så här säger vårdguiden om förstoppning:

I tjocktarmen suger tarmens slemhinna upp vatten ur tarminnehållet, och när det går långsammare hinner tjocktarmen suga upp mer vatten. Tarminnehållet blir då torrt och hårt. När det sedan kommer till ändtarmen samlas det i en hård klump som gör ont att bajsa ut.

När ändtarmen är full skickar den en signal till hjärnan, och du känner dig bajsnödig. Om du undviker att bajsa för att det gör ont, samlas mer hårt bajs i ändtarmen och det blir ännu svårare att bajsa.

Det är oftast inte farligt, men man kan alltså bli ganska dålig som jag blev. MEN, det finns några saker att tänka på. Om besvären inte går över, du börjar gå ner i vikt, har väldigt ont eller blod i avföringen då måste du söka hjälp. Om du haft normala toarutiner och dessa plötsligt ändras, så ska du också söka hjälp. Särskilt om du är över 45.

Så varför pratar jag om detta? Jo, för att det alltså visade sej vara ett vanligt problem för kvinnor! Och problem som kvinnor drabbas av, särskilt i de nedre regionerna – är tabuämnen och då måste jag ju prata om det! Jag är ju sån 🙂

Så ta hand om dej, ta hand om din mage – så mår du bäst. Jag trodde aldrig att man kunde må så dåligt av ”lite” mat…

2 svar på ”Nu ska vi snacka skit!

  1. O jag har problem åt andra hållet.
    En mage som reagerar på än det ena än det andra. IBS antar jag att det är :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *