Vad tycker ni om ”lajksen”?

Vad tycker ni om ”lajksen”?

Ni har säkert märkt att man inte längre kan se hur många sk ”likes” bilderna på instagram har. Man har tydligen infört förändringen för att minska hetsen kring att få dessa och förhindra att användare mår dåligt.

Det kan väl vara bra, samtidigt som jag ser en del ”problem”. Jag skriver inom citationstecken eftersom det egentligen inte är några riktiga problem, utan ganska larviga sådana. Instagram är ju egentligen en fejkad värld som inte behövs, men nu finns den där och folk använder det. Å företag använder det och det är där jag ser problemen.

Jag gör en del samarbeten och hade jag varit ett företag som letar efter intressanta samarbetspartners, så hade jag förstås tittat på både antalet följare, likes och kommentarer. Jag vet inte hur mycket det påverkar att man iofs ser liksen men inte antalet.

Samtidigt kan jag tycka det är bra att de är dolda eftersom man kan köpa likes. Jag har sett folk med bara kanske 500 följare som direkt när de publicerat en bild har exakt 250 likes. Jag med över 6000 följare har sällan så många 😛 Detta kanske gör att företag som säljer likes inte kan fortsätta att lura folk? Å det är ju positivt.

Instagram har även sagt att det ska ta bort fejkkonton mer regelbundet och rensa oftare. Det hoppas jag verkligen! Samma där: folk köper följare och visar upp en siffra som inte alls stämmer med verkligheten. Snacka om att vilseleda företag och försvåra för oss som faktiskt är äkta och försöker göra ett ärligt och bra jobb.

När ett konto ökar från 1500 till 10 000 följare på typ ingen tid alls, då är något fel – jag har sett det hända. Därför var jag förstås lite nyfiken på varför och vad det kostar. Varför är förstås för att ha ett stort konto, men när 8000 av följarna bara är fejk – hur kul är det då? Å det kostar typ inget alls! Tror det var 7-8 dollar för 1000 följare eller nåt sånt. För en femhundring kan du få en ganska schysst följarskara som alltså kan ge dej samarbete att tjäna pengar på. Men allt är fejk!

Jag hoppas förstås att företagen är medvetna om allt fusk och jag vet att några iaf är det. Men även vi ”vanliga” användare måste vara lite kritiska och kanske inte vara så lättimponerade av konton med tusentals följare. De är lätta att köpa! Kollar man vilka som följer och det bara är tex asiatiska namn som följer ett svenskt konto, då kan man ju misstänka fusk.

Den som kikar in hos mej @marlenerinda kan lita på att allt är äkta vara. Bilderna är mina, följarna följer mej alldeles frivilligt och liksen är äkta. Jag skulle aldrig köpa något av dem! Med instagrams ändringar hoppas jag att det ska bli onödigt med allt fusk. Vi kommer nog se många stora konton som krymper…

Vad tycker du om att man inte ser antalet likes längre? Vad tycker du om att man kan köpa både likes och följare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *