Oktobers boktips!

Oktobers boktips!

Då är det återigen dax för fem nya böcker att presenteras. Det har kommit väldigt spännande nyheter i bokhyllan just nu. Jag önskar nästan att det skulle ösregna några veckor i sträck, så jag bara kunde ligga och läsa. Det är enda gången jag gillar hösten 🙂

Den här gången är det stor variation på böckerna. Det är verklighet och dikt, allvar och humor. Vi börjar som vanligt överst i högen å där är en riktigt favorit!

I Rättvisans Tjänst – Johan Eriksson

Den här kunde jag bara inte släppa! Som gammal nämndeman var jag helt fast och älskade boken. Så pass att den fick ett helt eget blogginlägg faktiskt.

Johan Eriksson är en av Sveriges mest kända advokater, då han fick i uppdrag att försvara Akilov. I boken berättar han om sin väg till advokatyrket, hur han arbetar och tankar kring sitt yrkesval. Han berättar också om några av de fall som han minns lite extra. Det är såååå intressant! LÄS!!!

Överlevarna – Alex Schulman

Tre bröder åker tvärs över landet för att sprida sin mors aska vid torpet som ingen av dem besökt på tjugo år. Berättelsen berättas från två håll samtidigt, ena är nutid som går tillbaka och den andra är dåtid som går framåt och tills slut möts de och man får en hel berättelse från början till slut.

Det är en rätt svart historia om en dysfunktionell familj. Det är påhittat, men en hel del känns som självupplevt. Vad som är påhitt och verklighet är svårt att avgöra, då Schulman är en mästare på att sätta ihop orden så att man är ett med historien. Man känner smärtan, sorgen och förtvivlan och vill bara dra in de små bröderna i sin famn och ge all tröst som går att ge. Jag berörs och blir väldigt obehaglig till mods, men vänder maniskt blad efter blad för att få veta hur det ska gå.

Kajakbyggerskan – Gunilla Cullermark

Här är lite mer feelgood än de andra två, fast inte bara…

Livet kastas om totalt för Mia när hennes förhållande tar slut. Hon tappar fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på australiensaren Jims webbsida om kajakbygge och inspireras till att bygga en egen kajak, trots att hon inte byggt något mer än träslöjdens skeva smörknivar.

Det dröjer inte länge förrän hon inser att hon tagit sig vatten över huvudet och vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach och mycket mer…

Här avhandlas depression, maktlöshet, klimakteriet, frustration och missbruk i ett enda svep, men också vänskap, ödmjukhet, självkänsla och att man klarar mycket mer än man faktiskt tror. En perfekt bok för oss 50-taggare som tycker att livet går i samma gamla hjulspår. Varför inte bygga en kajak lixom 🙂

En fallen man – Håkan Lindgren

Vi lämnar feelgood och tar lite spännande mordgåtor istället. Eller ja, huvudpersonen är iofs inte död, men ändå… Oscar hamnar i koma efter ett fall från sjätte våningen. När han vaknar upp på sjukhuset inser han att han inte alls är vaken – åtminstone inte utåt sett.

Han hör allt som pågår omkring honom, men inget vet att han är vid medvetande. Han här alla beklaganden och bekännelser från besökarna som dyker upp i sjukrummet. Snart börjar han ana att fallet kanske inte alls var en olycka.

Det här är intressant! Genast börjar tankar på vilken fruktansvärd situation detta är! Att vara instängd i sin kropp och ingen ser ens att man är vaken. Fy! Men intressant som sagt.

Att vara med i Oscars tankar när han återupptäcker kroppens funktioner och försöker lösa mordförsöket på sin person är himla intressant. Boken är lite lång och en himla massa ord, men de behövs på något sätt för att knyta ihop säcken. Jag gillar vanligtvis inte tegelstensromaner, men här behövs det. Intressant bok om en mardröm som man inte vill vara med om!

Damen med bysten – Karin Brunk Holmqvist

Den här är ju så söt och så mycket feelgood det bara går! De bästa vännerna Lovis och Elvy träffas så gott som varje dag, då deras hus ligger mitt emot varandra i den lilla byn Hammenhög på Österlen.

En av Lovisas käraste ägodelar är en staty som hon fått ärva. Bysten, som Lovisa kallar Helga Müller, är en stilig kvinna som förgyller hennes hem. När Antikrundan kommer till Simrishamn beger sig Lovisa och Elvy dit, kånkande på Helga Müller. Enligt tv-programmets expert är bysten värd en mindre förmögenhet.

I tv-myllret smyger sol-och-våraren Edmund omkring. Han ställer sig in hos Lovisa och lovar henne ännu mer pengar om hon låter honom sälja bysten. Lovisa är frestad medan den mer klarsynta Elvy anar oråd förstås.

Det är mysigt, roligt och otroligt underhållande. Sådär så man sitter och fnissar lite och verkligen ”feelgoodar” 🙂

Fem helt olika böcker! Ett supermåste, enligt mej, och det är ju Johan Erikssons bok förstås. En kanonpresent till alla som är bara det minsta intresserade av rättsväsendet, advokatyrket eller hur samhället verkligen ser ut.

Kajakbyggerskan och En fallen man är intressanta ur flera perspektiv. Så vill man ha något mer än ”bara” en underhållande bok, är dessa perfekta. Och vill man skratta högt är det Damen med bysten man sätter sej bekvämt med. Alex Schulman… vad säger man… obehagligt och mörkt, men otroligt välskrivet.

På instagram @marlenerinda ser ni vad jag läser just nu 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *