Road trip

Road trip

Vi är alltså på Öland just nu. Under de 7,5 år som Martin och jag varit tillsammans har vi åkt hit minst en gång om året, det blir alltså några gånger genom åren… ändå har han bara sett översta delen av ön. Allt under Borgholm har varit osett, och där finns ganska mycket att se.

Eftersom mina föräldrar och min äldste son också är här, så passade vi på att smita iväg. Baileys avskyr att åka bil, men nu hade vi ju hundvakt och kunde ta en dag på egen hand och utfoska södra Öland i lugn och ro. 26 mil blev det  🙂

Vi började med att besöka Sandviks Kvarn, Nordens största väderkvarn faktiskt. Den är inte i bruk, men fungerar fortfarande om jag förstod saken rätt. Solen sken och vi roade oss med att ta massor med bilder. Istället för att köra tillbaka upp på huvudvägen, tog vi kustvägen så långt det gick. Den vägen slutade vid Äleklinta och Ormögas kameler. Massor med vita småkalvar som gick brevid sina mammor, busade med varandra och låg i solen och sov. Vi räknade till 40 kameler sammanlagt, så många har jag inte sett där förut.

Efter kamelerna tog vi sikte på Borgholm där vi skulle till apoteket och passa på att samtidigt äta lunch. Apoteket var stängt, men en god lunch fick vi på Mormor Julias restaurang. Det stället kan vi absolut rekommendera! Vi åt en himla god pasta med strimlad biff och grönpepparsås. Mätta och belåtna men fortfarande med rethosta tog vi kustvägen längst den östra sidan ner till Ottenby. På vägen stannade vi till vid Eketorps Borg och kollade in den.

Jag och killarna var där för säkert 15 år sedan, men det såg ut ungefär som då. Eketorps Borg är ett kanontips för er som besöker Öland med barn eller själva är intresserade av Sveriges historia. Här är ett medeltida samhälle uppbyggt med bostäder, kommers och lajvare som visar hur allt funkade då. Det finns en lite inhängad med djur, olika stationer där man kan göra smycken, testa bågskytte, såpad stock osv och ett museum. Man tillbringar lätt flera timmar här oavsett väder.

Efter Eketorp körde vi vidare mot Ottenby och Långe Jan. När vi kom fram började det duggregna så besöket blev ganska kort. Fyren Långe Jan är 41,6 meter hög och alltså ungefär 10 meter högre än brorsan Långe Erik på norra udden. Vi gick inte upp, utan nöjde oss med några bilder och körde sedan vidare för att träffa en kompis i Färjestaden.

Vår lilla road trip tog ungefär 9 timmar och då rusade vi inte genom något, utan strövade runt bäst vi ville. Vi stannade och fotade små fiskeläger, väderkvarnar och annat som jag tycker är kul att fota. Bilder som ”kan vara bra å ha”… till bloggen eller magasinet eller bara för att… Vi har haft en jättemysig dag tillsammans och har verkligen sett allt vi ville se. Nu kan vi verkligen säga att Martin sett hela Öland! Nu är han en äkta Ölandstok  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *