Sommarens läsning

Sommarens läsning

Jag har väldigt svårt att läsa under terminerna eftersom jag måste ha det helt lugnt runt mej för att fatta vad jag läser. Böckerna läggs alltså på hög under vintern och sedan slukar jag dem under vintersemestern och sommaren. Den här sommaren har jag förutom en massa kok- och faktaböcker – även plöjt tre väldigt olika romaner som jag vill berätta om.

Först tog jag tag i ”Nej och åter Nej” av Nina Lykke som är en av de nominerade till Årets Bok. Boken handlar om Ingrid och Jan som har varit gifta ganska länge. Sönerna är vuxna och uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och jobbet som lärare mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.

Det är en underhållande roman om medelålders medelklass och dess problem med kärleken, driften och meningen med livet. Den är välskriven och ibland riktigt rolig, ändå får jag lite ont i magen när jag läser den. Jag inser ju att många känner som Ingrid men inte orkar eller tvingas göra något åt det. När jag slog igen boken visste jag inte om jag tyckte om den eller inte och det vet jag fortfarande inte. Den känns alldeles för nära verkligheten på något sätt. Inte min verklighet, men ändå…

Sen satte jag tänderna i ”Världen utan dig” av  Jill Santopolo som jag fick förra hösten, men inte riktigt orkat med förrän nu. Boken handlar om Lucy och Gabe som möts första gången  den 11 september 2001, mitt under pågående terroristattack i New York. De blir hejdlöst förälskade och bestämmer sig båda för att inte kasta bort sina liv. Även om de inte får ett liv tillsammans så följs de åt under hela livet på olika sätt. När Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Det är en roman om kärlek, drömmar, begär, svartsjuka, svek och försoning. Om vad vi är villiga att offra för kärleken och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar.

Den här boken tyckte jag väldigt mycket om! Även om allt är påhittat (tror jag) så är det ämnen som berör mej. Hur man förändras som person när något stort inträffar. Hur viktigt det är att välja sin väg och följa sina drömmar, men kanske på bekostnad av något viktigt. Vad är egentligen viktigt? Jag ska nog leta fram fler av Jill Santopolos böcker, jag gillade hela hennes sätt att skriva.

Nu senast tog jag till slut fram ”En hel vanlig familj” av Mattias Edvardsson som jag inte riktigt orkat bläddra i förrän nu. Jag insåg redan när jag fick den att det skulle bli en bladvändare… och det blev det! Boken handlar om den där helt vanliga familjen, som är som alla andra. Pappa Adam är präst, Mamma Ulrika är jurist och tillsammans har de den 19-åriga dottern Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet. Boken är uppdelad i tre delar, i varje del får man följa var och en av familjens medlemmar under utredning och rättegång. Bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

Jag är fast från sida 1! Som gammal nämndeman är ju detta mumma för mej, att både frossa i facksnack och att försöka hitta felaktigheter i texten. Men jag hittar inte särskilt mycket, Edvardsson har gjort en grundlig research och vet vad han snackar om. Man får lite egna funderingar… bland annat hur långt man är beredd att gå för att skydda sina barn och sin familj. Detta är en bok helt i min smak!

Jag har en hel byrålåda full med pocketböcker. Sånt jag samlat på mej, tar med på semester och lämnar kvar på hotellen. Jag hinner nog inte läsa någon mer roman den här sommaren, men har en massa annat som jag borde kolla igenom och skriva om. Häng med på Du i Fokus om du är nyfiken, där finns en alldeles ny recension av Paolo Robertos nya kokbok  🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *