En riktigt spännande bokhög!

En riktigt spännande bokhög!

Som ni vet så gillar jag en blandning av mys, spännande och biografi – den här högen har nästan allt det. Här finns en himla mysig bok om ett litet café, en ruskig födelsedag, en skriven fortsättning på en lång filmserie och kanske inte en biografi – men iaf en personlig historia.

Jag gillar annorlunda böcker, de ska lixom vara lite mer än bara en läsupplevelse. De får gärna ge något att fundera på både under läsningen och efter och så kan man nog säga att alla de här böckerna är.

Jonas Gardell har många bollar i luften just nu med både stort firande av sin egen 60-årsdag, show på Intiman och en ny bok. Både showen och boken ger mer att fundera på kan man lugnt säga. I högen finns också fortsättningen på filmerna om Johan Falk. Det är 20 långfilmer och den senaste slutade med att han dog. Eller…? Det enda man egentligen vet är att man bara hittade två av hans fingrar, inget mer. I den här boken, som ska bli en serie med tre böcker, får vi vet vad som hände sen.

Jag berättar mer här nedan, vi börjar väl uppifrån som vanligt:

Fjollornas Fest – Jonas Gardell

Tänk er en saga, fast för vuxna, ungefär så är den här boken skriven. Tonen är som om Gardell berättar sagan, mer i talad ton än i skriven, om ni fattar hur jag menar.

Allt utspelar sej egentligen bara under en enda kväll och i ett litet enskilt sällskap i en soffgrupp på en fest. Det är natten, den 29 juli 1971, då Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.

Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall heter något helt annat i sina pass och som föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen. De berättar minnen och om sina liv, berättelser som inte ofta berättas och om en värld vi utanför inte vet så mycket om.

I en parallell handling får vi lära känna en liten pojke och hans jakt på att hitta sej själv. Han vet att han är annorlunda, men fattar inte riktigt hur eller varför. Han blir inte skrämd av mammas varning om fula gubbar, utan istället lockad.

Detta är smärtsam och mörkt, men ändå kärleksfullt och varmt. Jag kan tänka mej att detta är en av de böcker som man kanske hellre ska lyssna på och höra Gardell berätta. Så blir det lixom rätt på alla håll, med tanke på tonen han har när han skriver.


Hannas kaffestuga – Kristina Ahlström

Detta är en fristående fortsättning på ”Hannas sweet deli”, som jag inte har läst och det gjorde inte så mycket heller. Det enda som jag har lite svårt att fatta är relationen mellan huvudpersonen Hanna och Erik. Men som det verkar så har de varit gifta, kanske i den förra boken? Sen sökte han lyckan på annat håll, de skilde sej men återförenades senare. De lever dock som särbos i den här boken.

Hanna har en vision om ett café i skärgården och när hon får som farmor Majas receptsamling är saken klar. Henne café ska bli verklighet och ett gäng äldre damer ska baka och föra Majas receptskatt vidare. Alla i familjen är dock inte lika entusiastiska. Erik tycker det stjäl tid från deras återvunna kärlek och sonen Carl vill hellre att hon fortsätter satsa på Hannas Sweet deli. Hur mycket hon än älskar sin stora familj vägrar hon släppa sin idé.

Detta är en fin berättelse om att våga, att lyssna inåt och kasta sej ut. Det handlar också om psykisk ohälsa, generationsklyftor och tradition. Dessutom finns det ett helt gäng härliga recept i slutet av boken. En mysig bok helt enkelt!


Födelsedagen – Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt

Sofie Sarenbrant skriver galet bra böcker och Carina Bergfeldt gör himla bra reportage (och skriver bra). Tillsammans har de skapat årets kanske bästa spänningsroman. Jag var fast efter en mening, typ.

Hela handlingen utspelar sej under ett dygn och man får höra de olika inblandade personernas egen berättelse timme efter timme. All handlar om Samuel som försvinner på sin 7-årsdag. Pappa, mamma och bonusmamma kliver in i hans rum för att sjunga för honom, men sängen är tom och pojken är försvunnen.

Stämningen mellan exfrun, pappan och bonusmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja sjuåriga Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Det är spännande, intressant och otroligt smart skrivet. Författarna rör sej i världar de känner väl till och som läsare är det roligt att få en inblick i deras lite annorlunda miljöer.

Jag knäckte ganska snabbt vem som var boven, men inte riktigt hur eller varför. Upplösningen blir otroligt obehaglig och man får lite att tänka på. Finns det såna här människor lösa på våra gator?

”Födelsedagen” är första delen i serien, jag tror att de sa att det skulle bli tre böcker. Alldeles lagom tycker jag och ser fram emot nästa!


Johan Falk ”Slutet var bara början” – Anderson Nilsson

Alla vet väl vem Johan Falk är? Jag har sett någon av de 20 filmerna, men långt i från alla, ändå tycker jag att jag känner honom rätt bra.

För tillfället blir det inte fler filmer, däremot har man påbörjat en bokserie om fortsättningen – sen kanske det blir fler filmer, men just den här storyn är för komplicerad för att filma. Ni fattar när ni läser 🙂

Filmerna slutade med att Johan Falk dog, eller man hittade iaf bara två av hans fingrar – resten var borta. Boken börjar nio år senare, när en bil kör mot ett regnigt Göteborg med en orolig man bakom ratten. På mannens högra handen saknas två fingrar.

Han borde egentligen fortsätta att hålla sej borta, men skuggor från det förflutna har vaknat till liv och en gåtfull ny fiende hotar att krossa honom, hans familj och allt han tror på. Det har till sist blivit dags att ställa allt till rätta.

Jag har som sagt inte sett de senaste filmerna och har ingen koll på karaktärer eller namn, men det gör inget. Jag kastas in i boken direkt och fattar allt på en gång, men det känns som man läser en film. Det är svårt att förklara och kanske är jag färgad av att det är filmer som föregått boken? Men det är ingen negativ känsla, tvärtom. Jag fattar också att man valt att skriva fortsättningen, detta går inte att filma. det är alldeles för stort och komplicerat.

Och det är så bra! En otroligt komplicerad historia rullas upp, det är minnen, gamla oförrätter, kärlek, svek, vänskap – ja allt! Lite överdrivet, men kanske inte. Och en jäkla massa död och explosioner, precis om i filmerna. En film i bokform alltså. Gillar ni filmerna är detta ett måste!


Lite av varje den här gången alltså, alla är läsvärda. Gardell är kanske lite knepig, men otroligt intressant och kanske den viktigaste i den här högen. Födelsedagen är dock favoriten, jag vill ha fortsättningen nu! Medan jag väntar plöjer jag vidare i min aldrig sinande bokhög 🙂Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”En riktigt spännande bokhög!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *