Stratford upon Avon – en favorit!

Stratford upon Avon – en favorit!

Idag skulle jag åkt till Lancashire i England, av förklarliga skäl blir det inte så. Det kanske blir en annan gång, jag åker ju lite då och då. Jag kan alltså inte berätta om just det, däremot kan jag berätta om Stratford upon Avon som är en av mina stora favoriter i England.

Stratford upon Avon ligger ca 2 timmar nordväst om London. Man tar sej enkelt dit med tåg från både London eller tex Birmingham. Själva staden är pytteliten, med typ två huvudvägar som går igenom den pittoreska lilla staden. Kanalen rinner genom den lummiga, otroligt vackra och lite småsömniga ”byhålan”, som jag föll pladask för när jag var där i mars 2017.

Stratford upon Avon är nog mest känt för att det var där som William Shakespeare föddes och även ligger begravd. Man kan faktiskt lätt följa i hans fotspår från vagga till grav på bara en dag. Smartast är att köpa en biljett som täcker entrén för alla platserna.

Shakespeares föddes 1564 i ett litet korsvirkeshus som fortfarande finns kvar och går att besöka. Det är inrett i 1500-talsstil och kastar in besökaren i den tiden då Shakespeare levde. Jag var vid det tillfället inte ett dugg intresserad av Shakespeare, men blev mer än fascinerad över huset, utställningen och den vackra trädgården. Såklart ville jag veta och se mer!

En liten bit från ”Birth House” ligger skolan Shakespeare Schoolroom & Guildhall. Här gick lille William i skolan som även fungerade som tingsrätt, där hans pappa tjänstgjorde som domare. Det är med lite ”Harry-Potter-Feeling” man går upp för trapporna till skolsalarna. Rektorer sedan många generationer tillbaka sitter på väggarna och tittar ner på en. De gamla bänkarna står kvar och delar av skolan används än idag, men de gamla skolsalarna används mest för att visas upp. Här kan man se ett par olika korta filmer och få information av lärare (skådespelare) i tidsenliga kläder.

Shakespeare blev förälskad i Anne som bodde en liten bit bort. Huset där hon bodde i finns kvar än idag, och kallas just Anne Hathaway Cottage. Det är lite större än huset som Shakespeare föddes i och har en alldeles fantastisk trädgård med en vacker äppellund. Det var hit den förälskade poeten gick för att fria till Anne, som blev hans hustru 1582.

Shakespeare bodde och arbetade i London under en tid, men återvände till Stratford och flyttade då in i New Place. Huset finns inte kvar, då ägaren efter Shakespeare tröttnade på folk som ville titta på huset och inkräktade för mycket – så han rev det! Men man har markerat var huset stod och var de olika delarna av huset låg, i den trädgård som finns kvar, och i grannhuset har man en liten utställning om huset. Trädgården är däremot kvar, otroligt fin och med flera häftiga statyer från hans olika pjäser.

Paret fick tre barn. Den äldsta, Susanna, gifte sej med en läkare och flyttade in i Hall´s Croft. Ett hus i ungefär samma stil som de andra, men lite finare och lite större – de var lite rikare och hade det ganska bra. Idag finns här en liten utställning på övervåningen, med historia och arbetsverktyg som läkare använde i början av 1600-talet.

Går man till fots från Hall´s Croft tillbaka till Stratford passerar man kyrkan där nästan hela familjen ligger begravd. Inne i kyrkan alltså, inte på kyrkogården. Shakespeare köpte plats inne i kyrkan, för så gjorde de fina familjerna minsann. Kyrkan är ganska liten men väldigt fin! Det kostar 3 Pund att se graven.

Har man sett så här mycket och lärt sej allt om Shakespeares liv så måste man förstås besöka hans teater och se något av alla hans verk. Vi hade lyckan att se Julius Caesar på Shakespeare Theater som ligger vackert vid kanalen. Vi åt även middag i restaurangen inne på teatern före föreställningen och såg även där en utställning med scenkläder från olika föreställningar. Vilken upplevelse och vilken häftig teater! Här behöver man inte bekymra sej för dåliga platser, man ser bra överallt.

Nu kan det ju verka som att Stratford Upon Avon bara handlar om Shakespeare, men där finns annat att se och göra också. Att bara promenera längst kanalen är fantastiskt, för att inte tala om att ta en kanalbåt och långsamt flyta fram på vattnet. Här finns förstås även en mängd små mysiga pubar, vi är ju trots allt i England. Men visst, Shakespeare har en stor del i staden och det är inte alls något som stör, tvärtom!

Detta är en av de mysigaste små städer som finns på en engelska landsbygden, tycker jag och många med mej. Har ni varit där? Har ni kanske någon annan favoritstad i England? Berätta!

2 svar på ”Stratford upon Avon – en favorit!

  1. Oj, ja jag har en hel del favoriter även om jag håller med om att Stratford är fint. Gillar min gamla hemstad York men även Winchester, St Albans och andra om vi ska prata lite mindre städer. Även ruffiga storstäder som Bristol och Manchester är kul liksom pyttestäder som Richmond (i Yorkshire, inte London), Arundel och St Ives.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *