Sveriges fetaste man

Sveriges fetaste man

Såg ni programmet på kanal5 om Sveriges fetaste man? Om inte, kan ni se det på kanal5.se. Det handlade om Jonny som väger över 300 kg och som vägrar att operera magsäcken. Det är det enda alternativ han får av den svenska sjukvården, så han åkte till ett ställe i Danmark för att få hjälp. Där lyckades han gå ner 34 kg på 6 eller 7 veckor, till en kostnad av 8-10 000 i veckan.

Förr fanns ett sånt hem i Åre, men de har lagt ner. Dit fick överviktiga människor komma för att få hjälp med sin vikt. Å det fungerade! Jag har en fd arbetskompis som var där nångång på 80-talet. Hon var supernöjd. Men nu finns inget sånt ställe, trots att det skulle behövas. Å då börjar ju mina kugghjul att jobba…

Jag har ju en idé om att ha ”tjockis-kollo”, alltså en slags lägerverksamhet för överviktiga barn och deras familjer. 2-4 veckor på sommaren där barnen får vara barn och göra sånt som de inte provat förr eller som de inte vågat göra pga mobbningsrisken. Medan ungarna har kul samtidigt som de går ner i vikt, få föräldrarna lära sej om kost och hälsa osv. Detta skulle man kunna kombinera med ett hem för överviktiga…

Tänk att ha ett ställe någonstans i närheten av Stockholm, men ändå lite sådär på landet. Kan ju vara mellan Stockholm och Nyköping kanske. En gård med dietist, läkare, tränare och allt annat som behövs. Här ska folk kunna lägga in sej och få hjälp med sin viktminskning tills de känner sej säkra och klarar sej själva. Det skulle vara kanon!

Frågan är ju bara hur man får landstinget att nappa på en sån grej? För det kan ju vara svårt att betala ur egen ficka om man kanske aldrig ens kunnat jobba pga övervikten. Samtidigt är det ju så att varje person som räknas som fet, är en stor kostnad för samhället. Så i längden skulle man tjäna på att betala en sån här grej åt dem. Visst kan man lägga sej under kniven och göra en gastric by-pass, men alla vill inte det!

Martin kunde ha gjort det, men han ville inte. Han tycker alldeles för mycket om mat för att gå den vägen. Han gick ner 60,4 kg på egen hand och har hållit den nya vikten i 10 år. Visst kan det fungera för andra att operera sej, men det finns ju en risk med det också. Nu ser man ju att flera faktiskt har dött under eller efter operationen. Den risken skulle jag nog inte ta. Man kan gå ner i vikt på egen hand, om man bara får rätt hjälp!

Vi hjälper folk dagligen och är bra på det vi gör. De här idéerna kittlar mej… och jag har svårt att sluta fundera på dem. Skulle vi klara det? Många personer måste ju blandas in och alla måste vara väldigt speciella för att kunna jobba tillsammans och verkligen göra ett bra jobb. Stora kostnader… är landstinget med? Hjälp!

Men nog är det en intressant idé?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *