Två riktigt spännande bokserier

Två riktigt spännande bokserier

Jag gillar att plöja bokserier och samlar gärna på mej några delar, istället för att läsa en i taget och sedan vänta tills nästa kommer. Under sommaren har jag läst två serier, båda spännande som sjutton; Strindbergdeckarna och Amanda Paller.

Jag vet inte vad ni tycker, men 3-4 böcker är ganska lagom för en serie och då ska den vara slut – inte finnas någon tråd kvar att spinna vidare på. Om det inte är Bridgerton, för den kan de få göra hur många som helst av. Det finns såklart även andra undantag, men 3-4 är lagom, tycker jag 🙂

Jag läser mest när vi är ute med husbilen och nu har jag laddat bokhyllan där med lite nya böcker och bokserier bla Läckberg och Fexeus. Längtar tills jag får sätta tänderna i dem.

Strindbergserien – Kristina Ohlsson

Första boken i serien, Stormvakt, kom 2020, sedan kom Isbrytare och Skuggvakt med ett års mellanrum. De tre delarna följer varandra och ska absolut läsas i ordning.

Det handlar om den före detta finansmannen August Strindberg och polisen Maria Martinsson och kretsar kring Hovenäset som är i klass med den engelska byn Midsumer – här mördas minsann folk både till höger och vänster.

Allt börjar med att August flyttar till Hovenäset samma dag som den omtyckta läraren Agnes försvinner. Polisen, med Maria Martinsson i spetsen, söker efter Agnes och August blir inblandad i utredningen. Samtidigt har Maria ett stort problem i sitt privatliv som hon gör allt för att dölja. Här finns många personer, med många hemligheter kan man väl säga.

I den andra delen är det vintern. August butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad. Men någon bränner ner hans sjöbod och en mörk historia nystas snart upp. Maria Martinsson tar sig an utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord.

I den avslutande delen är det sommar och August har dragit i gång en stor baktävling på Hovenäset. En dag hittas en man hängd i ett hopptorn vid badplatsen och dödsfallet väcker misstankar hos polisen. Det ser inte ut som ett självmord och man vet inte vem mannen är. Utredningen leder dem bakåt i tiden till sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem.

Alla tre delar hänger ihop och rör sig över nästan ett år. Kristina Ohlsons väver skickligt ihop en väv av intriger, personliga berättelser, hemligheter och en skvätt kärlek för att krydda allt ordentligt. Så otroligt härliga böcker, som passar bra att läsa när det regnar på tvären.

Amanda Paller-serien – Anna Karolina

Här snackar vi en kvinnlig version av Sammy Jeridis Ghettokungen!

I början av serien är Amanda nykläckt polis. Hon har valt yrket av ett väldigt personligt skäl: systerns självmord. Hon har gett sej den på att hitta dem som drev systern ner i skiten och de ska få betala. Två män ligger överst på listan: en kriminell och en polis. Hon är beredd att offra allt och det gör hon också.

Adnan har just avtjänat ett straff för grovt narkotikabrott. Nu måste han skaffa stålar snabbt för att betala sina skulder. Adnan ska sedan följa med i alla böcker, samt hans lillebror Samir. Magnus är kriminalkommissarie och balanserar på lagens gränser i sin jakt att sätta dit buset. Han är svag för kvinnor och har psykopatiska drag. Hans fru Pia arbetar som åklagare och har även hon en avgörande roll i de första böckerna.

Det är en rätt lång väg som Amanda behöver gå för att få fram hela sanningen. Hon utsätter sej för både farliga och moraliskt tveksamma situationer. Det märks att författaren själv har arbetat som polis i utsatta områden, men känns samtidigt fruktansvärt att det faktiskt finns en verklighet i detta. Det är så bra! Å så spännande! Men så himla obehagligt!

Det handlar om kvinnomisshandel, droger, korruption, hämnd och en massa annat – men så finns här även kärleken till familjen. Familjen som man gör allt för.


Två otroligt bra bokserier, som jag absolut tycker att ni ska läsa. Böka ner er ordentligt i en bekväm fåtölj eller soffa, dra en mjuk filt över benen och fixa en god kopp te – sen öppnar ni boken och bara njuter. Av mord och läskigheter 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

8 svar på ”Två riktigt spännande bokserier

  1. Jag är verkligen en periodare när det kommer till böcker både i bokappar och fysiska. Just nu har min vila varit på tok för lång men jag plöjer just nu böcker om Human Design och Italien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *