Ung & Bortskämd

Ung & Bortskämd

Jag skulle ju skriva om när jag och äldste sonen tittade på Ung & Bortskämd häromdagen och hans reaktioner kring programmet och deltagarna. Så… här kommer det  🙂

Vi var bägge lediga här i veckan när jag såg att programmet skulle börja, så jag hojtade in till sonen att han gärna fick titta med mej. Jag tycker programmet är fascinerande särskilt när det gäller föräldrarnas reaktioner och diskussioner. Jag gillar program som ställer relationer på sin spets och att se hur folk utvecklas, så detta tittar jag gärna på. Samtidigt fascineras jag av hur föräldrarna kan försvara sin dåliga uppfostran som de gör.

Det första sonen reagerade på var när ungdomarna ska köpa mat och en av tjejerna förklarade att fiskpinnar är en fisk utan armar och ben… han bröt nästan ihop i skrattsalvor. Sonen som älskar att fiska med kompisen på Öland och gärna lägger nät och rensar flundror för glatta livet på somrarna. När fick en fisk armar…

Sen var det dax för gruppen att sova i tält en natt och när man gick igenom deras packning och hittade tonvis med smink hos både killar och tjejer fick han nästa skrattattack. ”Concealer” va sjutton e de? Går det att äta eller? Kanske är bra att steka i… eller att fästa tältpinnarna med? Han kunde inte förstå att de inte sovit i tält förut eller visste hur man tände ett trangiakök. Här är ungen som älskar att vara ute i skogen och gärna ha med matsäck och tält.

Ungdomarna skulle träffa sin föräldrar för första gången på sex veckor och bjuda dem på middag. Ganska tafatt värmde de färdig pyttipanna och bjöd föräldrarna på, som tydligen kände sej som kungar i det stökiga huset. Det var första gången ungdomarna lagade mat åt sina föräldrar och då är de alltså 18-23 år gamla!

Jag frågade sonen vems fel det är att ungdomarna är så bortskämda och han svarade direkt att det var föräldrarnas fel. Jag håller absolut med! De här ungarna har gjort vad varenda människa gör om de kan, nämligen utnyttjat situationen till sin fördel. Varför städa, diska, tvätta om man inte behöver? Människa är av naturen lat och förblir passiv om de inte tvingas till något annat. Så när föräldrarna sitter och försvarar sina ungar, så försvarar de ju förstås egentligen sej själva. De vet ju att de gjort fel från början och att det är svårt att förändra så här sent.

Jag vet inte hur ansökan till programmet går till, men några av ungdomarna har sagt under seriens gång att de sökte till programmet för att bli mer självständiga. Jag tycker det är himla synd att inte deras föräldrar kan hjälpa dem med den biten utan att de måste söka till ett tv-program för att få den hjälpen. På så sätt är egentligen ungdomarna mer förståndiga än vad deras föräldrar är. Föräldrarna gnäller mest på sina barn, medan ungarna faktiskt tar tag i problemet.

Jag tror och har alltid trott på att man växer med ansvar. Det är så jag uppfostrat mina ungar och det har lyckats helt ok tycker jag. Visst jag är partisk, så andra får väl bedöma den biten. Men jag tror att jag får medhåll. Skäm gärna bort med tid och kärlek, men inte med saker och pengar. Och bli aldrig piga i ditt eget hem, särskilt inte åt dina barn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *