Vad vet ni om psykonomi?

Vad vet ni om psykonomi?

När jag går på mitt löpband brukar jag titta på tv, och i förra veckan blev det Malou´s program en av dagarna. Hon gästades av Shoka Åhrman som är sparekonom som vill göra det enklare att förstå ekonomi. Det var så intressant att jag gick betydligt längre på bandet än jag brukar 🙂

Shoka pratade om psykonomi som kan förklaras som psykologin bakom ekonomin. Varför vi helt enkelt tänker och reagerar som vi gör när vi ser ordet REA, en röd prislapp eller Black Friday närmar sej.

Ta bara en sån sak som ”Ta 2 betala för 1”. Jag och många med mej tar de där två gurkorna eller askarna med cocktailtomater automatiskt, eftersom erbjudandet finns där. Men hur många har egentligen tittat på hur mycket man faktiskt sparar? Sedan vi började göra det tar vi oftast en trots att det blir billigare med två, men att tjäna 1.90 på något som kanske inte ens hinner användas och måste kastas, ja… då blir det ju ingen vinst i slutändan. Tvärtom.

Allt handlar tydligen om serotonin och hjärnans belöningssystem som kör igång när vi har möjlighet att göra ett klipp. Vår hjärnan är ganska primitiv och har inte utvecklats särskilt mycket på miljontals år, vilket gör oss väldigt lättlurade. Vi kan tom lura oss själva och det är bla därför som affirmationer fungerar. Vi kan alltså även lura oss till bra saker och lära oss att stå emot de där klippen.

För oss förändrades allt när vi tog beslutet att förverkliga vår dröm om att bo i husbil. När vi på riktigt började göra oss av med saker och insåg hur mycket grejer vi har. Vi behöver definitivt inte fler! Hur mycket får man plats med i en husbil lixom? Vi köper fortfarande 2 och betalar för 1, men bara om vi verkligen behöver två. Vi kan fortfarande kolla efter grejer på Black Friday, men bara om det är något vi verkligen behöver. Annars väntar vi.

Numera faller vi väldigt sällan för erbjudanden faktiskt och det känns himla bra. Matsvinn har vi nästan inget, mer än skal. Vi kastar kanske 1 soppåse i veckan och då är det bla min fredagsbukett som hamnar där, eftersom vi inte har någon kompost. Matrester har vi heller inte eftersom vi lagar fyra portioner och lägger två i matlådor direkt vid spisen. Jag kollar rean ibland på Ellos och andra sidor, men det slutar nästan alltid med att jag stänger ner sidan – jag behöver inget. Behöver jag något och rean pågår, jamen lajbans – då handlar jag om jag hittar det jag verkligen vill ha.

Just nu nöter vi på de kläder och saker vi har och känner nästan eufori när de är så nötta att de faktiskt inte går att använda längre. Att se hur det blir mer plats i garderober, hyllor och lådor är en rätt konstigt tillfredställelse. Men så är det! Kicken nu är alltså inte att göra ett klipp, utan att inte göra det.

Det kan ju låta som om jag är en superekonomisk människa, men så är det inte – däremot är jag ekonomiskt medveten och gillar att spara pengar. Men jag har ett liiiitet problem och det stavas träningskläder, särskilt toppar med rolig text. Jag erkänner: jag har för många. Men nån last måste man väl ändå få ha 🙂

Hur fungerar ni? Faller ni direkt för ett erbjudande eller har ni koll?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

11 svar på ”Vad vet ni om psykonomi?

 1. Ta 2 betala för 1 eller ta 2 och betala mindre går jag ofta på.. men har börjat bli bättre på att läsa skyltarna, om vi inte behöver det och man bara sparar 2-3 kr så tycker inte jag det är en bra deal.. För som du säger så hinner man kanske inte äta upp det.. är det däremot på sådant som går att frysa då är ju varenda krona värdefull =)

 2. Visst kan man falla för erbjudandet och rea. Tyvärr är jag ju ganska kläd och skotokig. Har väl en 50 isch par skor och stövlar och kan lätt köpa fler….nödvändigt? Troligtvis inte
  Men jag är även en spara ….har bra koll på ekonomin och tänker ofta igenom mina köp.
  Vi kunde nog bli bättre på marsvinet, så jag sk nog tänka till lite mer nästa gång med 2 för en
  Väldigt intressant inlägg, måste se om det finns att se på play i repris.
  Kram Kajsa

 3. Detta är så intressant! Min man handlar tex alltid något på kortsidorna av frysdiskarna – där man displayar någon kampanjvara 🙂 Och det där med gurkorna och tomaterna gör jag också utan att reflektera över om jag sparar något. Tjatar på min man att inte köpa stora förpackningar av allt möjligt, men hans svar brukar vara, det kostade lika mycket som en liten. Och visst, då kan det ju vara svårt att faktiskt välja den mindre som blir dyrare, men ofta är det något som bara tar stor plats i tex kylen och sedan kastas. Väldigt imponerad över hur lite sopor ni har! Här är det sopor varje dag!

 4. Visst kan man nappa på erbjudanden, men jag brukar sällan köpa något jag inte behöver. Tröttnade på alla saker vi hade som vi inte hade användning av. Trots det har jag laster. Älskar kläder och där har jag nog lite för mycket 😀

 5. Det kan vara både och för min del måste jag säga och jag är svar för att köpa kappor, jackor och blusar det är nog jag lite för snabb att gör med. Dock köper jag inte då jag ej har råd, så är medveten

 6. Jag brukar sällan falla för erbjudanden! Är väldigt ekonomisk av mig, precis som ni har vi knappt någon matsvinn, kläder köps sällan förutom till barnen som växer och jag handlar bara ner jag behöver ha något – kanske lite tråkigt men så än är jag.

 7. Det är spännande det där och jag tror att jag kommit längre än maken när det gäller att tänka efter två ggr i alla fall när det gäller matinköp. Nu är han ju sällan med när det handlas mat. Hur många gånger har det inte visat sig att erbjudandena ofta är dyrare än normalpriset? exv köp 2 pepsi för 25 kronor… samtidigt som det sidan om står paket med 4 pepsi för 48 kronor? Just nu har det varit en sån kampanj på ICA och som en extra knorr har man lagt till max 1 köp per kund – då tror man ju att det är ett superbra erbjudande… sen handlar jag sällan övriga saker till full pris, men jag har koll på fullpriset och reapriset. Jag tror att det är bra att man går ut mer med informationen – det är bara handlarna som vinner på det i längden (hur många ruttna gurkor har man inte slängt i sina dagar?)

 8. Jag handlar mest när det är något som är trasigt och behöver ersättas med något nytt. Går efter principen 1 ny= 1 gammal sak bort. Köper sällan mer än jag behöver

 9. Jag kan nappa på erbjudanden men tror som hen du relaterar till att psykologi och ekonomi påverkar varandra. För ha begäret är så starkt förankrat till belöning och det påverkar pengarna i spargrisen

 10. Jag nappar sällan på sådan erbjudande om jag varligen inte ser något jag vill ha annars är jag inte mycket för sådan kampanjer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *