Vaddå inget RIKTIGT jobb?!

Vaddå inget RIKTIGT jobb?!

Invigning av första Mc Donalds i Dubai

Jag måste bara få avreagera mej lite!

Såg en efterlysning på en sida på Facebook där en av mina gamla bekanta sökte extrajobb åt en av sina små skyddslingar. Det kunde i princip vara vad som helst bara det gav en slant. Som jag brukar så tipsade jag om att söka på Mc Donalds och jag kunde inte drömma om de svar jag fick…

Den här personen har jag alltid sett som fördomsfri och öppen för det mesta, trevlig mot alla och ödmjuk. Nu kom det svar som att jobben på Mc Donalds inte var några riktiga jobb utan bara slavarbete och inget som h*n skulle rekommendera till någon.

Min äldste son har jobbat på Mc D sedan han var 15 och han är nu 19. Han skaffade jobbet själv och har hela tiden trivts kanonbra och varit omåttligt stolt över sitt arbete. Hur kan man förringa ett arbete? Vad man än arbetar med så ger det ju lön och för en så ung människa ett stort kliv in i arbetslivet. Alla jobb är viktiga och min son skulle ta det som en direkt förolämpning om någon sa att det inte var ett RIKTIG jobb eller slavgöra.

Att som 15- åring faktiskt få ett avlönat jobb, jag tror att han fick 65 kr i timmen (avtalsenlig restauranglön) när han började, är en bragd bara det. Sonen har tjänat sina egna pengar under hela sin gymnasietid och kunnat göra precis vad han vill, till skillnad från de flesta av hans kompisar som mest gnällt.

En person som resonerar som ovanstående person gör nedvärderar en av världens största ungdomsarbetsgivare, ett företag som öppnat dörrarna in i arbetslivet för miljontals ungdomar. Många andra företag tar med glädje emot ungdomar som tidigare arbetat just på Mc D eftersom de vet att de här ungdomarna oftast är att lita på.

Jag är väl medveten om att det skrivits metervis med negativt om bla Mc D, även där finns självklart rötägg. Men det jag vänder mej emot är att kalla det för slavagöra och inte se det som ett riktigt jobb. Att sprida sina personliga negativa värderingar mot snabbmatskedjorna, särskilt när man har med många unga att göra, är ju att ge ungdomarna fel syn på arbete. Man kan inte vara petig när man ska ha sitt första jobb, man får faktiskt ta det som finns oavsett vad det står på företagsloggan. Vad har man annars att välja på? Jo, att kanske inte få nåt jobb alls.

Som många runt min son säger; hellre Mc D/Max/Burger K än inget jobb alls! Å det tror jag att många skulle vilja säga, men de vågar kanske inte ta jobbet på Mc D just pga andras syn på arbetet och andras fördomar. Det är kanske så här vi får bortskämda ungdomar? När föräldrarna ser ner på de arbete som finns och skriker högt om slavgöra… inte särskilt smart om man frågar mej…

Min son jobbar på Mc Donalds, han trivs och är stolt över sitt jobb! Förmodligen har hans jobb räddat hela hans skolgång och även hans tonårstid. Nu är det dax att gå vidare, nu när han har en färdig utbildning. Men Mc D kommer han alltid att ha närmast sitt arbetshjärta och förmodligen jobba extra på oxå  🙂

He´s lovin it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *