Varför Svenska Flaggans Dag?

Varför Svenska Flaggans Dag?


Ursprunget till vår svenska nationaldag är en vårfest som anordnades på Skansen första gången 1893 och som alltid avslutades den 6 juni med en ”flaggfest”.

Artur Hanzelius, Skansens grundare, valde den 6 juni för att fira flaggan eftersom det var denna dag 1523 som Gustav Vasa valdes till kung och grunden i och med detta lades till ett svenskt nationellt rike. Samma dag 1809 skrev dessutom riksdagen under regeringsformen som fastslog många viktiga medborgerliga fri- och rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet, yttrandefrihet och säkerhet till person och egendom.

Flaggfesten var en lokal företeelse i Stockholm fram till första världskriget då den svenska nationalismen växte sig starkare. 1916 firade man för första gången Svenska flaggans dag i hela landet. 1983 blev sedan den 6 juni också vår officiella nationaldag, – den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.

Den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas tid, på 1550-talet. Förlagan var säkert det danska rödvita korsbanéret och färgerna hämtade man från det lilla riksvapnet med tre gyllene kronor på blå botten. Flaggan användes främst av kungen och hans krigsmakt, från 1620-talet finns det bildbevis för att flaggan fördes av svenska skepp.

2005 beslutade riksdagen att annandag pingst skulle få lämna plats åt 6 juni bland årets helgdagar.

2 svar på ”Varför Svenska Flaggans Dag?

  1. Tack för lektionen!
    blev förvånad att vår flagga har så ung tradition…
    Hoppas du får låna nåt att övernatta i! Vore kul med grillfest hemma hos HD!! Ha en fin dag, kungen har vi tydligen norpat till skåne idag…. Men den vackraste inramningen i landet har ni ju kvar! Längtar till Staaan! klarakajsa

  2. Den svenska flaggans symbol är väl den mest menlösa av alla de nordiska länderna, enligt mig. Vem bryr sig om Gustav Vasa klädd i trasa etc…. Och med ett importerat kungahus borde väl Sverige ha den franska flaggan i stället och kanske också den tiska och brasilianska och ytterligare en del andra i framtiden???? Varför inte den tyrkiska och irakiska oxå då Sverige ju är så mångkulturellt???? Ha, ha! Hur många vet, i dagens Sverige, eller bryr sig om Gustav Vasa???
    Tryckfriheten och yttrandefriheten är starkt beskurna och samvetsfrihet – måste vara ett antikt begrepp. Ein gutes Wissen ist as beste Kissen!!!
    Tack för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *