Viktväktare i advent och jul

Viktväktare i advent och jul

Man brukar säga att det viktiga inte är vad man äter eller hur man lever mellan jul och nyår – utan mellan nyår och jul. Det tycker jag är ett ganska sunt sätt att se på saken, samtidigt som det kan vara lite ”farligt” att tänka så… det kan inbjuda till rejäl frossa under julhelgen.

Nu är advent och jul ganska nära och det är dax att fundera på hur man vill att resultatet ska se ut när julen är över. Resultatet på vågen alltså. Ska det vara minus, plusminusnoll eller är det till och med ok med ett plus? Allt är faktiskt helt ok, så länge man har en plan och iaf försöker att hålla sej till den. En B- och C-plan kan också vara bra att ha 🙂

Jag började på Viktväktarna i augusti och min första jul som Viktväktare var helt strikt. Jag följde Viktväktarnas råd till punkt och pricka, mätte och vägde och skrev upp varenda smula jag åt. Å visst gick jag ner i vikt. Så höll jag på i flera år och det gjorde mej inget. Jag är ingen storätare oavsett årstid eller högtid.

Numera är jag stolt Guldmedlem och lite mer avslappnad när det gäller tänket kring mat. Jag vet att ett plus på vågen inte är någon katastrof, utan kan jobbas bort igen. Då och då måste man bara lägga allt ”tänk” åt sidan och flippa ut lite, så länge man sätter en gräns för utflippandet. Antal dagar eller ett datum kan vara bra att bestämma, då man ska kliva upp på den hälsosamma banan igen.

Grejen med just julen är att det är någon slags ”hajp” över julmaten och julgodiset, och att det i mångas ögon måste vara dagar för frossa. Allt ska vara hemlagat, i rikliga mängder och så många rätter det bara går. Ju fetare desto bättre. Man ursäktar sej med att ”det är bara jul en gång om året”. Ofta hör man frågan ”Vad är viktigast på ditt julbord” – mitt svar är: sällskapet.

En ”lättare” rödbetssallad –
receptet finns på duifokus.se

Det som fick mej att tänka om, var när jag började tänka hälsa istället för vikt och då är ju den traditionella julmaten helt förkastlig. Om man inte håller sej till skinka och grönkål typ…

Med hälsotänket blev det lättare att se julbordet ur en annan synvinkel. Hur kunde man göra julmaten mer hälsosam? Allt är ju inte ens gott, varför har man sånt på bordet? HÄR finns tips till glöggkvällen och HÄR finns tips för julbordet.

Numera har vi ganska få rätter på vårt julbord. Bara favoriter som vi valt att behålla och som vi vet går åt på julafton, så vi slipper rester flera dagar efter jul. Vi har dessutom lagt till skaldjur, som vi alla tycker mycket om. Hos oss är julafton EN dag, inte från lucia till trettondagen. Vet ni hur skönt det är att slippa matrester från julen?

Jag tänker heller aldrig att jag ska ”unna” mej eller just det där att ”det är ju bara jul en gång om året”. Jag tänker istället att jag ska göra kloka och framför allt medvetna val. Jag väljer vad jag vill äta, det jag tycker om och tar konsekvenserna av det. Jag vet att det inte är maten jag blir tjock av, jag äter alldeles för lite riktig mat. Däremot godiset. Allt det gottiga som jag hellre stoppar i mej än mat. Alkohol dricker jag nästan inte alls, det kan annars vara en riktigt stor bov om man tänker på vikten.

Tillbaka till frågan i början: Ska jag gå ner i vikt eller stå still, eller är det ok att tom gå upp lite. Hur mitt svar blir beror på hur allt ser ut innan jul. Är jag nöjd med vikten innan jul, så är det helt ok att släppa taget och gå upp lite, väger jag för mycket ska jag helst stå still. Minus kan vara knepigt, men vill man så kan man fixa det också.

Efter 20 år med Viktväktarna har jag lärt mej att förhålla mej till maten vid våra stora högtider. Det serveras nästan alltid samma mat, så jag äter det jag tycker om – i rimliga mängder. Blir det ett plus jobbar jag bort det efter jul, det är ingen större katastrof. Viktväktarna är ju ingen kur, utan ett sätt att leva. Ett litet plus efter jul är ingen ”big deal” i längden, men man behöver ju inte släppa taget totalt heller. Man får helt enkelt hitta sitt sätt. Halkar du av banan helt, så har jag tips HÄR på hur du kommer tillbaka.

Vår advent är lite annorlunda mot andras då det ingår i vårt jobb att testa julbord, det brukar bli 7-8 stycken. Det brukar också vara lite fester och glöggmingel som bonus. Men vi är oftast färdiga med både julbord och fester lagom till 1 december och vår julafton är bara en dag, vanligtvis under några korta timmar efter lunch. Så i december brukar vi vara lite extra duktiga faktiskt.

Eftersom jag gått upp i vikt lite senast året, kommer jag att tänka efter lite extra. Vi är noga med våra promenader och går så mycket vi kan mellan utsvävningarna och tränar när vi är hemma. I år är julafton en söndag, då tränar jag inte, men på måndagen kommer jag att köra mitt träningspass som vanligt. Mina vanliga rutiner, som inte behöver rubbas för att det är jul. Man måste ju inte sitta dygnet runt i soffan, bara för att man kan…

Så: Hur tänker du kring mat och högtider? Har har du tänkt just i år?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”Viktväktare i advent och jul

 1. Intressanta tankar! Och som i så mycket annat utesluter ju inte det ena det andra.
  Jag vet ju att många är med i Viktväktarna och så i många år. Kanske en ”hållhake” och trygghet men antar att det heller inte är gratis.
  För mig hänger det ihop; Vill man inte gå upp i vikt kan man inte äta fler kalorier än de man gör av med. (Och man behöver ju inte direkt räkna dem.) Så är det ju alltid vare sig det är jul, fest eller vardag.
  Att må så bra som möjligt i både i kropp och ”själ” är viktigt och här är ju maten viktig. Likaså att röra på sig och ha en givande och rolig tillvara. Likaså att inte stressa. Och varför ska en göra det.
  Jag har alltid varit fysiskt väldigt aktiv och att muskler väger en del är ju bara att konstatera. Har för egen del tränat mycket, olika idrotter, för att jag gillat det och blivit stark i kroppen från det jag var liten. Något som sitter i.
  Numer går dagligen 5-6 km, tränar i grupp ett par gånger i veckan och kör styrka hemma tre dagar i veckan. Fungerar perfekt.
  Jag har från det jag varit ca 50 år och tills idag, en bit över 70 ,vägt ca. 60 kg och detta till mina 169 . I yngre vuxen ålder pendlade jag mellan 55 och 58 kg. Siffror som är ganska betydelselösa i sig. Väger mig ytterst sällan, mest vid läkarbesök .Och har ytterst sällan haft en tanke på vad jag äter. Annat än att det ska vara gott och att jag ska må bra av det jag äter. Köper alltid god kvalité (gårdskött) och undviker konserver. Att laga mat från grunden gillas och med mycket skaldjur och grönsaker. Även mycket asiatisk mat lagas.
  Så att äta i proportion till det en gör av med sig är ju ganska enkelt och skippa ”tomma” kalorier.
  Men visst finns det ätstörningar och annat i livet som gör att mat och dryck kan bli trösteätning.
  Vad gäller julmaten, den svenska, så gillar jag den inte. Alltför många blandningar och för ”tung” mat. Men skaldjur och många asiatiska rätter, liksom sallader ocg färska frukter är goda ersättare, så det är något vi i stället väljer. Men visst kan lite skinka slinka ner och en och annan köttbulle. Å andra sidan är det ju något en äter året om.
  Men att gå ut och äta just julbord skulle jag inte göra.
  Inte åka och äta det på en båt heller. Men en god hummer skulle jag gärna äta eller annat gott i en lugn miljö i en à la carte matsal. (Ogillar bufféer. )
  Lycka till med de andra julborden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *