5 nya boktips

5 nya boktips

Jag tror aldrig att jag läst så mycket som den här sommaren och det är så härligt! Det där att bara gotta ner sej i en karaktär, någon annans tankar och bara försvinna bort… vilken grej!

Här är senaste skörden, hoppas något kan locka er. Vi börjar uppifrån 🙂

En andra allians – Denise Rudberg

Detta är andra delen i serien om kontrahenterna. I första boken ”Det första schiffret” får vi lära känna Signe som kommer från landet, överklasskvinnan Elisabeth och Iris från Estland. Tre unga kvinnornas liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm när de väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod.

I del två har det gått ett år ungefär och Nazityskland har vuxit sej allt starkare, på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. Nu får man lära känna kvinnorna på ett annat sätt än i den första delen. Relationer, kärlek och hälsoproblem (särskilt kvinnliga) var inte så enkelt eller någon man egentligen pratade om. Historielektionen fortsätter kan man nog säga och det är väldigt intressant!

Kvinnorna på Flanagans – Åsa Hellberg

Också del två i en serie, det är tydligen min grej just nu och ett återkommande tema i detta inlägg 🙂

I första delen, Välkommen till Flanagans, lärde vi känna lyxhotellet i London som svenska Linda ärvde på 60-talet. Hon har svårt att bli accepterad och det är konflikt med kusinerna som också har en del att säga till om när det gäller hotellet.

I del två, Kvinnorna på Flanagans, har det gått 20 år. Linda finns fortfarande med i bilden, men två andra kvinnor sitter vid spakarna. Vi träffade dem redan i förra boken, men nu lär vi känna dem och deras familjer ordentligt. Inte helt bekymmersfritt kan man nog säga…

Hur intressant kan en bok om ett hotell egentligen vara? Väldigt, tycker jag! Nu vill jag bara att trean ska komma och knyta ihop säcken 🙂

Sovsågott av Anders Roslund

Efter Tre sekunder, Tre minuter, Tre timmar och Jamåhonleva (Tre dagar) kommer nu Sovsågott. Jag tror att jag läst någon av de föregående, men kommer inte ihåg vilken/vilka. Så det blir att kolla in dem när det finns tid och möjlighet, för jösses så bra han är!!!

Sovsågott handlar om två små 4-åriga flickor som försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav. Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor. Av en slump träffar kommissarie Ewert Grens den ena flickans mamma på samma begravningsplats där hans hustru ligger begravd.

Han börjar nysta i fallet för att hitta sanningen och tvingas resa in i den allra mörkaste av världar för att utkämpa sin hittills svåraste, smutsigaste och farligaste kamp mot människors ondska …

Det är så spännande, det är lite ont i magen, skitigt lixom och man kan inte sluta läsa!

Goda Grannar av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardsson blev författare på heltid efter sin förra bok ”En helt vanlig familj”. Han är mästare på att skruva till det, så där så det kryper under skinnet på en. Han skriver också väldigt speciellt då han låter alla sina karaktärer berätta historien från sitt håll.

I förra boken var det till synes en helt vanlig familj, som alltså var och en fick berätta om samma händelse och bit för bit avslöjas sanningen. Precis så är det här också.

I Goda Grannar får vi följa Micke och Bianca Andersson när de lämnar Stockholms innerstad för att leva villadrömmen i den fiktiva skånska småstaden Köpinge. Det till synes idylliska villakvarteret visar sig dock gömma mörka hemligheter och intriger som de snart dras allt djupare in i.

När Bianca blir påkörd av en granne och skadas allvarligt förbyts villadrömmen till total mardröm. Var det verkligen en olycka? Vad döljer sej bakom grannarnas gardiner? Läs läs läs, man kan verkligen inte sluta!!! Samtidigt undrar man ju hur det står till med ens egna grannar 😛

Ödesmark av Stina Jackson

För något år sedan debuterade Stina Jackson med Silvervägen som inte ens hann ställas på hyllorna knappt, innan den blev Årets Kriminalroman 2018. Och självklart är uppföljaren nominerad till Årets Bok!

I Silvervägen fick vi följa Lelle vars 17-åriga dotter förvanns spårlöst tre år tidigare och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån. Så flyttar Meja in på orten och medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade. En berättelse om att aldrig ge upp kan man nog säga.

I Ödesmark får vi träffa Liv som bor tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är … eller iaf borde vara…

Precis som i förra boken handlar det om starka familjeband och att man inte bara ger upp. Allt syns som bekant inte på utsidan. Stina Jackson har skrivit ytterligare en bladvändare. Jag sträckläser den på en dag. Även denna är rätt rå och psykologisk, men där finns även ett stråk av värme och hjärta. Jag ser fram emot nästa bok!

Ja, det var väl det för den här gången. Bara en massa härligt läsvärda böcker. Ska jag rangordna dem så sätter jag Goda Grannar överst, sedan Ödesmark och Sovsågott. De andra böckerna är en helt annan genre, så de får en gräddfil brevid 🙂

Hoppas du fått några tips och att du blir sugen på att läsa någon av böckerna. Du kanske har några egna tips att ge mej? Vad jag läser just nu kan ni se på instagram @marlenerinda där lägger jag upp böckerna jag läser för stunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *