6 timmar kvar

6 timmar kvar

Idag står mycket på spel i vårt avlånga land. Det är dax att rösta och många kallar det för ödesval. Jag tycker att alla val är viktiga och tyckte att även valet för fyra år sedan var oerhört viktigt – kanske är det ännu viktigare i år…

Om drygt 6 timmar stänger vallokalerna och de stackars röstmottagarna ska börja räkna rösterna. Stackars säger jag eftersom jag suttit där själv många, många gånger och vet hur trött man redan är och ändå är det många timmar kvar.

En röstmottagare börjar vid 7-tiden på morgonen, tar emot röster tills lokalen stänger kl 20 och ska sedan sammanställa de tre olika valen. Man är aldrig klar före midnatt och i år tror jag knappast de är  färdiga för 2… å många ska sedan gå till sitt vanliga jobb imorgonbitti. Min äldste son är en av dem, men han börjar inte förrän till lunch imorrn. För alla dessa timmar har de ett arvode på runt 2000 kr.

Fram till igår hade nästan 3 miljoner, av oss 7,5 miljoner röstberättigade, redan förtidsröstat. Där min son sitter har de 1230 personer som får rösta och 536 hade röstat i förtid, å så ser det ut nästan överallt. Hälften har redan gjort sitt, ändå var det kö där vi röstade idag. Martin tyckte att vi skulle rösta på valdagen nu när vi kunde, så då gjorde vi det! På min instagram (storys) kan ni se när just mina röster läggs ner i valurnan.

På onsdag är det min tur att jobba lite med valet, då ska jag räkna de röster som kommer in idag på de olika röstmottagningställena och utomlands ifrån. Detta kallas för onsdagsröstningen och är känt för att ändra siffrorna en del, det är också då som personrösterna brukar börjar räknas. I mitt tidigare liv som politiker var det nästan den viktigaste dagen, då satt man som klistrad framför datorn och såg hur kryssen räknades ihop och siffrorna tickade uppåt. Jag har många vänner kvar i politiken och vet att de kommer att vara väldigt nervösa innan allt är klart. För några står mycket på spel, för andra är det mest intressant. Ibland handlar det om små marginaler, i mitt fall var jag 7 kryss från en plats i fullmäktige…

Vi har iaf gjort vårt och väntar nu spänt på resultatet. Medan vi väntar ska vi gå på höstens första teater, kl 16 sitter vi på Maximteatern för att se Broarna i Madison County. Det är ett sätt att fördriva tiden på fram till valresultatet – ett väldigt trevligt sätt. Sen blir det valvaka resten av kvällen. Följer ni valet? Kollar ni valvakan? Är ni kanske på någon arrangerad valvaka?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *