Advent närmar sej…

Advent närmar sej…

Efter alla mina år i kassan på Viktväktarna har jag tydligt sett när det är extra svårt att gå vidare med sin viktminskning och när väldigt många brakar rätt ner i diket. Det finns två stora perioder på året då de allra flesta får ett plus när de kommer tillbaka och det är semestern och julhelgen. Med julhelgen menar jag hela vägen från första advent till trettonhelg, för det är faktiskt så länge som många firar jul.

Måste det vara så svårt då? Jag påstår motsatsen eftersom jag är en av dem som brukar gå ner i vikt då. Särskilt på semestern, det är då vi lägger på ett extra kol och satsar på oss själva. Advent, jul och nyår är ett kapitel för sej – det håller jag med om. Men det är inte kört! Problemet är inte helgerna och maten i sej, utan att tillfällena till att äta är så jäsikens många! Det ska vara glöggmingel hit och julfester dit, har man barn är det julfiranden både i skolan och på deras aktiviteter och har man släkt, kanske är skild och har en ny relation så ska det firas jul flera gånger både här och där. Och sen kommer det där ordet som jag avskyr; man ska UNNA sej eftersom det är jul/nyår/ledigt osv.

Men hur gör man då om man inte vill braka käpprätt åt skogen? Jo, man väljer att göra bra val. Låter kanske enklare än det faktiskt är. Men allt handlar ju om att respektera sej själv och göra bästa möjliga val utifrån sej själv. Först och främst kan man ta beslutet om hur man vill att vågen ska svara i januari. Ska det vara minus, eller är det ok om jag stått still eller får det kanske till och med vara ett plus? Så länge man har en plan och tänker sej för på vägen, har man iaf försökt.

Satsar man på ett minus så får man helt enkelt bita i det sura äpplet och bli den som är den där ”tråkiga” på festerna som tackar nej till en extra portion, nöjer sej med ett litet glas glögg, inte tar alla sju sorters kakor eller går loss totalt på julbordet och faktiskt skriver upp allt i checklistan när man är färdig. Är det ok att stå still lägger man på 5-6 PP och har alltså fortfarande viss koll, kan släppa lite mer på tyglarna men tar ändå inte allt från julbordet och julgodiset. Struntar man totalt i vågen den här perioden äter man precis som man vill och tar pluset på vågen som garanterat kommer, utan att bryta ihop! Genom att bestämma sej innan har man lagt ribban för hur man tänker agera, sen kan det iofs gå åt skogen ändå… men man har ändå en plan.

Det viktiga är att hur man än tänker så SKA man vara tillbaka på banan direkt efter trettonhelgen! Går man i klass, så ska man vara där första bästa tillfälle efter nyår och gå man bara online så ska porgrammet följas from det datum festerna är slut. Kommer man inte tillbaka direkt är det nämligen väldigt lätt att dra ut på återvändandet och då har helt plötsligt en massa kilon kommit tillbaka. De som man kämpade bort innan jul och var så stolt över.

Glöm heller inte att alla dagar av ledighet bjuder på en mängd tillfällen till lite extra motion! En halvtimmes promenad mår hela familjen bra av och kan vara skillnaden mellan plus och minus på vågen. Å de lediga dagarna är som gjorda för extra vila och avkoppling, det där som är så superviktig när man ska gå ner i vikt! Kanske passa på att köra lite storkok och göra en massa matlådor att ha i januari när allt kör igång igen.

För oss funkar det faktiskt så. Visst dricker vi glögg och äter julmat (just i år ska vi testa en mängd julbord för att skriva om dem…) men vi äter bara av det som vi inte äter annars. Köttbullar och prinskorv är ju faktiskt sånt som äts året om, det skippar vi på julbordet. Tycker man inte om sill ska man helt enkelt inte äta det bara för att det står där och är jul, då hoppar man över det och det gör jag! Vårt julbord består bara av några få rätter som vi bara äter på julen och som vi tycker är gott, lutfisk, snaps, dopp i grytan och en massa annat är borttaget sedan länge. Och vet ni? Det blir jul ändå!

Precis som det där med städning, matlagnig, julklappsinköp och allt annat som man stressar runt för att hinna. Klart man ska ha julklappar och att julbordet ska finnas där. Men även om bostaden inte är klinisk ren i varenda hörn så blir det faktiskt jul ändå. Å julen blir faktiskt ännu bättre om man inte stressat runt som en tok och morsan ligger som en urvdriden trasa i soffan. Julen handlar ju varken om mat, julklappar eller städning – den handlar om att vara tillsammans!

Så gör upp en plan redan nu hur ni vill att er jul ska bli och vad vågen ska säga efter jul. För ett minus behöver ni avkoppling och koll på intaget, för ett nollresultat behöver ni också avkoppling och en viss koll på maten. För ett plus behöver ni bara återgå till livet ni hade innan VV och sedan utrusta er med nytt tålamod efter nyår igen. Man gör självklart som man vill, bara man är medveten om vilket val man gör och konsekvenserna av det.

Det viktiga är ändå att man försöker att få avkoppling och tid för återhämtning – det är faktistk det viktigaste av allt! För alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.