Äntligen är vi igång!!!

Äntligen är vi igång!!!

Om jag säger 15 000 kr i elräkning. Då fattar ni varför vi varit väldigt angelägna om att slå igång de där solpanelerna som suttit på taket sedan i september. Som vi väntat… IDAG HÄNDE DET!!!

Förra vintern fick vi en chock när elräkningen för december kom. Den brukar ligga på 4000 och hade ökat till 9000. Då började vi fundera på det där med solpaneler, men det var så mycket som hände i vårt liv då så det blev inte mer än en fundering. I augusti däremot, kontaktade jag vårt elbolag för att sätta mej in lite mer i hur allt fungerar.

Jag fick en jättebra kontakt med August, som berättade om allt – väldigt tålmodigt. Jag fattar absolut ingenting när det gäller sånt här och är inte intresserad heller. Men han förklarade och räknade, Martin tittade och efter några dagars funderande sa vi ok. Vi fick titta på en offert och skriva på ett avtal. Vi bestämde direkt att vi skulle behålla Telgeenergi som vår leverantör och även sälja det eventuella överskottet till dem, eftersom vi då skulle få ett lite bättre pris.

Nu började byråkratin med Vattenfall. Vilket jäkla företag! De och Postnord borde ha medalj i att missköta sina tjänster. Föranmälan skickades direkt från Telgeenergi, det skulle ta sisådär 3-4 veckor att få den godkänd. Telge var helt säkra på att vi skulle få ok och började direkt att planera för att sätta upp panelerna på taket. Vi hade sagt att de kunde komma hit med kort varsel och efter bara någon vecka ringde de och sa att de kunde komma direkt pga att en annan kund lämnat återbud. Det var bara att köra tyckte vi.

Panelerna sattes upp, allt gick väldigt smidigt och efter bara någon vecka så kom en elektriker och kopplade elen och satte upp stora lådor på väggen. Sen började den stora väntan. Vi var inne i början av oktober nu, grejerna satt på taket (och väggen) men vi hade fortfarande inte fått ok på föranmälan. Jag ringde till Vattenfall och efter 3 timmar (!!!) i telefonkö fick jag i princip veta att jag är en idiot. Att ens fundera på en installation när man inte fått föranmäla godkänd var tydligen helt upp åt väggarna fel. Jag ringde i panik till August som lugnade mej och sa att det är väldigt sällan, typ aldrig, som någon i Stockholmsområdet får nej. Och det fick vi inte heller.

15 november fick vi veta att Vattenfall registrerat föranmälan som mottagen och 16 december var den äntligen godkänd! Det tog alltså 3 månader bara att registrera den och sedan ytterligare en månad att utreda och godkänna. Något är väldigt fel med Vattenfalls handläggning. Grejerna satt på taket och vi fick en fin liten faktura på 140 000 från Telgeenergi. Trots att ingenting egentligen var färdigt, så den bestred vi och betalningsdatumet sköts upp. Då fick vi nya problem, men det återkommer jag till.

Det är fullständigt omöjligt att få veta någonting från Vattenfall. När vi beställde solpanelerna sa man att vi skulle få igång produktionen senast i december. Vi fattar ju att med ökad efterfrågan drar saker ut på tiden, men man måste ju ändå kunna säga mer bestämt hur lång tid olika saker tar. Att bara registerna en anmälan ska ju inte ta 3 månader. Men något hände efter jul… vid den tid då man räknar med att saker ska ta tid, gick det helt plötsligt väldigt snabbt!

1 januari, en väldigt röd dag, när vi var på väg till Mauritius ändrades helt plötsligt statusen på mina sidor hos Vattenfall. Nu var installationsmedgivandet färdigt och då kunde Telge äntligen skicka in färdiganmälan. 9 januari står det att färdiganmälan är registrerad och att elektriker kommer att höra av sej angående byte av elmätare. Han ringer samma dag och byter mätaren dagen efter, förra veckan alltså. Allt var nu klart för att slå igång, vi skulle bara få ok från Vattenfall.

Idag började det gnaga i mej. Jag har hört att direkt när mätaren är bytt så har det bara varit att slå igång allt, varför dröjde det för oss. Så jag ställde mej i telefonkö igen hos Vattenfall (den här gången tog det bara 1 timme) och mycket riktigt. Vi hade kunnat slå igång allt redan förra veckan, det skulle tydligen elektrikern sagt till oss. Vi var ju iofs inte hemma, utan husvakten skötte allt – så det kanske blev något missförstånd.

Nu var det bara för mej att trycka på knappen alltså… hur var det nu… Martin hade fått instruktioner av montören, som var från Ukraina och inte pratade engelska men en hyfsad polska. Så på polska hade Martin fått instruktioner, för tre månader sedan… Jag försökte få tag på August, men han svarade inte. Å just idag jobbar Martin från kontoret i stan och kunde inte klura hemma på plats. Så jag fotade, han googlade och till slut kom vi fram till hur vi nog skulle göra. Jag tryckte på två olika knappar och sifforna började snurra. Tjoho!

Nu är vi alltså igång! Vi producerar el och kommer aldrig mer att få en elräkning på 15 000 kr! Snacka om lättnad! Nu ska grejerna bara betalas och då har vi nya problem, eller problem och problem. Grejen är att skattereglerna ändrades vid nyår, från 15 % till 20 % avdrag. Vår faktura är utställd förra året och hade betaltningsdatum innan nyår, nu fick vi det uppskjutet och vad gäller då? 15 eller 20%?

Det fick bli ett samtal till Skatteverket som rekommenderade oss att be om en ny faktura, för allas skull. Annars ska jag betala in ett för högt belopp som Skatteverket sedan ska räkna om och även Telgeenergi får problem med. Så nu ligger bollen hos Telgeenergi, kommer de att skriva om faktura eller ej? Fortsättning följer alltså, men jag bryr mej inte så mycket just nu – efter fyra månader med färdiga solpaneler på taket, kan vi äntligen använda dem.

Inte blir det mycket el producerad så här på vintern, men idag har solen skinit från en klarblå himmel och jag är glad. Vi har solpaneler på husbilen och har sett hur det ändå blir lite el producerad även molniga dagar. Så vi vet att energin finns där!

Minsta lilla kilowattimme är välkommen. Äntligen är vi igång 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

7 svar på ”Äntligen är vi igång!!!

  1. Varför ska något vara enkelt? 🙂 Tänk vad tid dom hade sparat om man fått rätt information från första början. Även om dom skulle säga om ett halvår så är det bättre än att vänta så här.

  2. Vi har också solpaneler, både på sommarhuset och på vårt företag. Det är ganska trevligt när det kommer en kredit från elbolaget och inte bara en sur faktura…. Fast de senaste månaderna har det inte varit många soltimmar tyvärr.
    Hoppas att det flyter på bra för er nu och att ni kommer att producera en massa el! Har ni solceller på husbilen förresten?

  3. Jösses skönt att det äntligen är igång nu. Men att det ska behöva krångla. Jag vet att vattenfall brukar ringa ibland men jag brukar inte svara… 😂

  4. Så skönt att det äntligen rullar på som ni önskar. Det verkar ju varit en resa som inte velat gå som ni önskat och dragit ut på tiden. När jag bodde i juset borrade vi första året 2007 bergvärme vilket var svindyrt men tog bort kostnader i massor.

    Hoppas det blir bra nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *