Årets sista bokhög och en liten samanfattning av läsåret 2024
Man kan väl säga att detta var året då jag plöjde serier. Vi har samlat ihop alla böcker i olika serier och läst alla efter varandra. Det var väl egentligen förra året som vi började göra så, men det är i år som vi haft det lite som grej. Har jag räknat rätt så har jag läst 77 ”riktiga” böcker i år och lyssnat på kanske 5-10.
Att plöja en serie är något jag rekommenderar. På så sätt lär man känna karaktärerna, hänger med bättre i storyn och får man följa dem en längre tid. Jag gillar det. Fast jag tycker att det borde finnas någon slags över gräns på hur många böcker en serie får innehålla. 4-5 är lagom, sen kan man författarens sätt att skriva och man vet nästan i förväg vad som ska hända och vilka tvister som kommer. Det finns några få undantag, men oftast blir det lite same same när serien blir väldigt lång.
Med detta sagt kan jag avslöja att vi samlat ihop hela Anna Janssons serie om Maria Waern. Den är typ 25 böcker… det blir nästa års projekt. I år blev det bla Stefan Ahnhems serie om Fabian Risk, Läckberg/Fexeus trilogi om Vincent och alla nio böcker om Mord i Falsterbo. I hyllan väntar bla Sofie Sarenbrandt och Denise Rudberg, dem ser jag fram emot.
77 böcker har det alltså blivit i år, jag vet inte om det är mycket eller lite och bryr mej inte heller. Jag läser när jag hinner och jag läser allt. Jag vill ha en mix av feelgood, spänning och biografier. Då blir det lixom bäst 🙂
I årets sista hög ligger mest spänning, några riktiga godingar. Detta är en riktigt bra hög! Vi börjar uppifrån som vanligt:
Ellens val (del 9), Vägskälet – Helena Dahlgren
Apropå serier ja… här är vi inne på nionde delen, av tio. Redan i vår släpps den sista boken som ska knyta ihop säcken om Ellen. Utan att spoila för mycket, så kan jag säga att nian gav en hel del att fundera på…
Ellen och hennes vänner kämpar vidare. Vi har kommit fram till 1918 och Spanska sjukan har kommit till Ljungsala. Visst oroar detta Ellen, men hon är mer orolig för Carl, som blir allt sämre i den sjukdom han drabbats av. Carl får testa en ny medicin, frågan är väl om han gör som doktorn säger?
Ingeborg får äntligen gifta sig med sin Anton, men som nyutexaminerad läkare på stadens sjukhus, mitt i en pandemi, begravs hon i arbete och hinner knappt träffa sin make alls. När en person från hennes förflutna dyker upp som patient får hon svårt att behålla den professionella fasaden.
Elisabet inser att hon blivit förälskad på riktigt. Han får henne att vilja bli en bättre människa, men samtidigt kan hon inte låta bli att känna att han döljer något… ska hon våga satsa på honom?
Böckerna om Ellen och hennes vänner är så fina. De är både en historielektion om Sverige, samtidigt som vännernas egna livsöden driver berättelsen framåt. Här finns en mix av både glädje, sorg, vänskap och kärlek. Även om det i den här boken blev lite för mycket av en ingrediens… jag säger inte vilken… En otroligt fin serie – läs den!
Liket på Kattholmen – Katarina Bivald
Detta är fjärde boken i serien om Berit Gardner – författaren som löser mord när hon borde skriva böcker. Berit bor i vanliga fall i England, men har tillfälligt flyttat ut till familjens hus på en ö i Stockholms skärgård. Hennes vän Ian vilar ut hos henne, då han brutit benet och inte kan jobba som kriminalkommissarie vid Devon & Cornwall-polisen med benet i paket.
Han sitter gärna med en kikare och har koll på öarna runt omkring och när ett mord sker blir han fast besluten att avslöja sanningen. För ovanlighetens skull är det Berit som tvekar inför att lägga sig i, hon har nämligen lite annat i tankarna. Det är snart hennes födelsedag, ska det bli hennes sista?
Den här delen är lite djupare än de föregående i serien. Här finns inte bara ett mord och en mycket dysfunktionell familj, utan även äkta vänskap och existentiella frågeställningar. Vad bär vi egentligen med oss vad gäller familj och arv?
En både spännande, trivsam och tänkvärd berättelse. Det behövs kanske inte, men jag skulle rekommendera att läsa de föregående böckerna i serien, för att få allt helt rätt.
Rostskogen – Anders De la Motte
Detta är tredje delen i serien om Leo Asker. En serie som jag tycker väldigt mycket om. Jag gillar alla böcker av De la Motte, men den här lite extra. Å jag vet att när jag öppnar hans böcker, då exciterar varken tid eller rum. Jag kan inte lägga böckerna ifrån mej, de är så bra!
Leo Asker sparkades väldigt mycket ”snett nedåt”, men har börjat få ordning på sin tillvaro igen. Dock är hennes chef Jonas Hellman fortfarande hämndlysten och fortsätter att sätta käppar i hjulen för henne. Nu har han hittat ett fall som han är säker på ska knäcka henne.
När ett par sk explorers hittar ett avhugget finger från en sedan 10 år död kvinna, sätts ljuset på ett mycket speciellt fall. Här finns likheter med ett mosslik begravt i samma skog för tvåtusen år sedan. Återigen tar Asker tar hjälp av Martin Hill för att lösa gåtan med till synes mytologiska kopplingar tillbaka till järnåldern.
Som i alla De la Mottes böcker finns en intrig som är så sagolikt intelligent och spännande. Allt är logiskt och rimligt, karaktärer, miljöer och dialogen är klockren. Här lämnas inget åt slumpen, alla lösa trådar knyts ihop på slutet. Å det är så spännande. En favoritförfattare!
Den här tipsade jag om som julbok, men den passar såklart att läsa året om. Även om den utspelar sej dagarna innan jul.
Ester är övertygad om att hennes man Vidar bedrar henne – hon har till och med sett honom tillsammans med älskarinnan. När Vidar en kväll säger att han vill prata fryser hon till is. Är det nu han ska berätta att han vill lämna henne? Vad ska hända med barnen, Ludde och Wille är ju bara fem och sju år?
Ett telefonsamtal avbryter. Ester somnar medan maken pratar i telefon och när hon vaknar nästa morgon har Vidar försvunnit och tagit barnen med sig. Med växande desperation försöker Ester ta reda på vad som hänt men upptäcker snart att ingenting är som hon har trott. Finns det ens en älskarinna? Snart är hon själv mordmisstänkt och efterlyst.
Detta är så spännande och så otroligt intelligent skrivet. Det är en gastkramande historia med oväntade tvister, psykologi och väldigt obehagligt – men så bra! Jag har inte ens hört talas om författaren förut, men nu ska jag verkligen ha koll på hennes namn. För det här är bra. I klass med Anders De la Motte och Måns Kallentoft. Gillar ni en riktigt spännande historia är det den här ni ska leta rätt på!
Detta är alltså årets sista boktips. Nu drar vi iväg på resa och väskan är packad med ett tiotal pocketböcker. Jag tror att det ska räcka… annars brukar det ju alltid finnas en bokhylla eller liknande på hotellet.
Hoppas ert läsår 2024 varit till belåtenhet. Ni får gärna tips om årets bästa böcker i en kommentar här nedan.
Missa inga inlägg:
Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube