Bara feelgood!

Bara feelgood!

Jag vet inte hur många böcker jag läste under 2021, men ett 50-tal var det nog. Om inte fler… En härligt blandat kompott av feelgood, deckare, romance, biografier och historia. Precis som jag vill ha det.

Just nu är vi i solen på Gran Canaria. Jag gillar inte ljudböcker, eller… jag gillar dem men kan helt enkelt inte koncentrera mej. Jag börjar tänka på annat så fort jag trycker på play. Egentligen gillar jag inte pocketböcker heller… men för att inte tynga ner packningen mer än nödvändigt har jag packat enbart pocketböcker den här gången. Nästan alla jag fått under hösten, vilket är 9 stycken. Nu är vi inte på semester, vi har flyttat hemmakontoret lite bara – så vi får väl se hur många jag hinner läsa.

Under jul och nyår har jag bara myst med feelgood. För att det är just mysiga och går snabbt att läsa. Mina pocketar är en mix, nu har jag myst klart lixom 🙂

Här är första boktipsen för 2022.

En natt som denna – Julia Quinn

Som ni kanske kommer ihåg älskade jag böckerna och familjen Bridgerton. Så när uppföljaren Smythe-Smith kvartetten kom, blev jag såååå glad. En natt som denna är andra boken i serien, av tre, om jag fattat saken rätt.

I den här delen är det Nannyn Anne Wynter som är huvudperson, men hon är inte den hon utger sig för att vara. Att ta hand om unga adelsdamer är inget större problem, det gör hon med glädje så länge hon kan dölja sin riktiga identitet. Hon har länge hållit män ifrån sej och ingen har heller lockat henne, men så dyker greven av Winstead upp. Han blir såklart förälskad, men en barnflicka ska väl inte flirta med en adelsman … Det passar sej inte och är dessutom krångligt. Dessutom måste hon vara försiktigt för att inte avslöja sej och sin hemlighet. Men greven ger sej inte och snart är hennes liv i fara.

Romantiskt så det vara blixtrar om det! Såklart, det är ju Julia Quinn! Gillade ni Bridgerton, så måste ni såklart läsa även den här serien. Andra säsongen av Bridgerton på Netflix kommer förresten i mars 🙂

Frågar åt en vän – Sara Molin

Min första kontakt med författaren var när jag plöjde julböcker innan jul. ”En oönskad julklapp” börjar med att huvudpersonen arbetar som sjuksköterska i Afrika. Redan där hade hon mej alltså 🙂

”Frågar åt en vän” har också en ”fängslande” handlingen… haha, guuud va jag är rolig… huvudpersonen Lydia jobbar nämligen som avdelningschef på en anstalt. Å det är ju också en miljö som jag är hyfsat insatt i, som fd nämndeman i tingsrätten och grymt intresserad av rättsväsendet.

Jag gillar de existentiella och lite filosofiska frågorna som Sara Molin har i sina böcker. Är vi på rätt plats? Är vi med rätt person? Sånt som kan bli väldigt jobbigt att leva i om det är fel och svårt att ta tag i, men väldigt intressant. När det gäller Lydia blir det väldigt jobbigt när det ska planeras begravning för mormor, samtidigt som fästmannen Douglas börjar tycka att det är dax att planera bröllop.

Hon har precis blivit chef och är hängiven sitt arbete, men Douglas är inte helt och hållet stöttande. Lydia föreslår helt plötsligt att de ska ta en paus. Av misstag råkar hon skicka ett meddelande avsett för Douglas till Ninos, en total främling. Det blir startskottet för en väldigt annorlunda konversation.

Boken är lite trevande i början och jag fattar inte riktigt åt vilken håll den ska ta vägen. Men snart tar den sej och är svår att släppa. Jag ser fram emot Ninos sms lika mycket som Lydia och är nyfiken på vad som ska hända med konversationen. Sara Molin tecknar ett härligt porträtt av en stor och mycket kärleksfull familj, som verkligen tar hand om varandra.

Moster Paulas Kattkafé – Charlie Jonas

Jag är snarare hundmänniska, än kattmänniska. Det kanske är det som gör att jag tycker väldigt synd om Leonie när hon får katten Mimmi på halsen. Mimmi tillhör änkan Susann, som vill göra en sista resa och ber Leonie passa katten ett par veckor. Men Leonie och Mimmi passar inte tillsammans och visar det väldigt tydligt genom att putta ner saker, kissa i skor och springa runt som en galning i lägenheten på nätterna.

Leonies väninna Maxi har precis öppnat ett litet kafé, som hon ger namnet Moster Paulas efter sin älsklingsmoster. När Leonie inte står ut längre med sin inneboende får hon lov av Maxi att placera Mimmis kattkorg på kaféet. Mimmi erövrar genast Maxis hjärta och blir även alla kafégästers lilla kelgris. Inte minst när hon får en hel kull med kattungar.

Maxi älskar katterna och Leonie är nöjd – men Susann vet inget om var Mimmi befinner sej… Självklart passerar en del män förbi i de tre kvinnornas liv. Men är det någon som stannar?

Det är ömsint skrivet och man ser tydligt kärleken till katter och även arvet av en älskad familjemedlem. Det är mys från första raden, till den sista. Gillar man katter finns inget att tveka på, gillar man inte katter kan man läsa ändå 🙂

Charlie Jonas är en pseudonym. Det är egentligen en tysk kvinnlig journalist och författare, som såklart älskar katter.

Plåster för brustna hjärtan – Heidi Bjørnes

Detta är andra boken i serien om Minas Hus. Jag älskade första delen och är superstolt över att en del av min recension kom med i den andra.

I första delen är det Mina som lever och styr i huset, där det kommer och går en del udda personer. De bor hos henne en kortare eller längre tid och av olika orsaker och blir vänner för livet. I uppföljaren är det bara Lilian kvar. Hon sitter där med brutet ben, sörjer sin döde make och saknar vännerna. Brevbäraren Egorbert som är bra på krishantering inser att här måste vännerna gripa in!

Vi får återknyta bekantskapen med några av de färgstarka och älskade karaktärerna, men även lära känna några nya. Mina lever inte längre, men någon vill bevara huset och låta det utnyttjas av dem som behöver. Återigen fylls huset av heta diskussioner, höga skratt, liv och rörelse, vänskap och förälskelser. Än en gång får vi se att det aldrig är för sent för vänskap och kärlek.

Jag bara älskar detta! En kärleksförklaring till ett gammalt hus och till människorna som en gång levde där och nu lever där. Om udda fåglar, ensamhet, ödmjukhet och vänskap. Att inte se bort när någon verkligen behöver hjälp.

Jag hade inte förväntat mej en uppföljning av första boken, men nu önskar jag verkligen att det kommer en till!


Även om alla fyra är feelgood och hur mysiga som helst, så är de av ganska olika karaktär. Julia Quinn håller sej kvar på 1800-talet och man kan verkligen se de vackra kläderna framför sej. Jag älskar böckerna och kastar mej över dem så fort jag bara kan.

Sen har vi en kärlekshistoria med katter som huvudtema, det är iaf inte jag van vid. Så härligt! Och en berättelse där en sms-konversation är grejen, det är ju inte heller supervanligt. Eller att huvudpersonen är en kvinnlig anstaltschef… kul!

Så har vi den norska författaren Heidi Bjørnes vars huvudpersoner ofta är äldre och lite vingklippta. Så otroligt befriande!

Måste jag ha en favorit så är det ändå ”En natt som denna”, tätt följd av ”Plåster för brustna hjärtan”. Men alla fyra är otroligt mysiga! Böcker som man gärna sträckläser och bara myser med. På instagram @marlenerinda ser ni vad jag läser just nu 🙂

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

11 svar på ”Bara feelgood!

  1. Jag är din raka motsats! Jag vill bara ha pocketböcker, tycker inte om inbundna böcker. Jag tycker också väldigt mkt om ljudböcker.
    Oh tänk den som satt i värmen med en god dricka bredvid sig och en bra bok i handen. Njut väl!

  2. Tackar för tipsen. Jag lyssnar hellre, men har inte haft tålamod till det sen december. Gillar ju feelgood så detta blir perfekt att packa ner då vi ska på semester.

  3. Så imponerad över hur mycket du hinner läsa!
    jag lyssnar gärna på ljudbok när jag gör något annat – viket tvätt, lagar mat, kör bil eller promenerar. Sitter eller ligger jag stilla vill jag läsa en vanlig bok och har inget emot pocket 🙂

  4. Tack för tipsen. Har börjat få upp ögonen lite för ljudböcker men har precis som dig svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på dem.

  5. Klarar inte alls av ljudböcker då jag inte alls kan ta in vad de säger och det är för lätt att göra någonting annat samtidigt. Tycker bäst om att få läsa en fysisk bok. Tack för tipsen på feelgood.

  6. Nämen, jag hade inte läst en enda av de böckerna – tusen tack för tipset, när jag väl är igenom isfolket sagan så behöver jag lite på hög att sätta tänderna i….eller öronen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *