Bara myyyys!

Bara myyyys!

Här kommer nya boktips och den här gången är det bara mys. Det här är en sån bokhög som jag skulle kunna ge min bästa kompis. Det är romance, cozycrime, familjehemligheter och härliga miljöer.

Jag läser ju massor, ca 2 böcker i veckan. Och jag läser även alla genre, gärna biografier, men jag återkommer alltid till mysläsningen och feelgood-böckerna. De är oftast skrivna så man kan läsa några minuter här och där, utan att tappa handlingen. Jag har alltid med en bok i väskan, så jag kan läsa på tåget eller när jag har några minuter över. Eller sitter fast i lokaltrafiken, vilket händer rätt ofta just nu…

Här kommer fyra nya boktips, vi börjar överst som vanligt:

Queen Charlotte – Julia Quinn & Shonda Rhimes

Har man läst alla böcker i serien om Familjen Bridgerton och spinoffen Smith-Smythe och älskar dem. Så blir man väldigt glad när det ploppar upp en ny bok i samma tema. Queen Charlotte utspelar sej lite tidigare än de andra böckerna, i mitten på 1700-talet.

En solig dag i september 1761 möt den tyska prinsessan Charlotte av Mecklenburg-Strelitz och unga Kung George III för allra första gången. Redan efter 6 timmar gifter de sej. Å detta är faktiskt sant!

Mycket i boken har hänt och bygger på verkliga handlar, bla att kungen lider av en sjukdom som hålls hemlig, att drottning Charlotte är galen i små lurviga hundar och att de fick 15 barn. Men boken handlar framförallt om deras kärlek som långsamt växer fram och blir otroligt stark och hur Charlotte får lära sej att regera i tysthet, eftersom det egentligen är Kungens jobb.

Jag älskar Julia Quinns sätt att skriva och hur hon beskriver karaktärer och miljöer. Nu har hon fått hjälp av Shonda Rimes och det kanske är därför det finns lite mer historia och fakta? Jag gillar hur man på ett lätt sätt väver in en fantastisk berättelse med historia som samtidigt lär läsaren något. Man tar dessutom upp psykisk ohälsa, som är väldigt viktigt – men som kan vara lite svårt att prata/skriva om på ett respektfullt sätt.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken och är väldigt nyfiken på vad som kommer nu. Det finns ju 15 barn att skriva om… Serien på Netflix plöjde vi på två dagar, den är ganska lik boken även om det skiljer små detaljer. Men redan i höst kommer det faktiskt en ny serie av Julia Quinn – Familjen Rokesby. Det ser jag fram emot!

En dyrbar fångst – Christoffer Holst

Jag älskar Christoffer Holst böcker! De är mysiga, har roliga karaktärer, härliga miljöer, ett lättsamt språk och är lagom tjocka.

Favoriten är serien om Cilla Storm, har ni inte läst dem så gör det! Sen har han skrivit några fristående böcker också och nu har han precis kommit ut med sin första bok i en helt ny serie; Morden längs kartan.

Första delen i denna mysdeckarserie handlar om mediaprofilen Louise Collins som bestämmer sej för att gå in i sin fars hotellimperium som expanderar och ska etablera sig i små turistorter. Louises halvsyster Lina driver en liten delikatessbutik på Södermalm. När gubben, som driver butiken bredvid Linas, dör kommer det fram att han även arbetat som privatdetektiv. Lina kan såklart inte motstå att rota lite bland pärmarna han lämnat efter sej och lyckas på så sätt dra in både sej själv och Louise i en kidnappningshistoria.

Cozycrime eller mysdeckar kommer stort och Holst är en av de ledande i den genren. Berättelserna är roliga, mysiga, lättsamma och småspännande. Med tanke på att ett hotellimperium ska etableras på många platser så kan vi nog räkna med att det blir många härliga böcker i serien. Det ser jag fram emot!

Sångfågelns hemlighet – Fiona Valpy

Fiona Valpy sprutar ur sej böcker! Hon berättar gärna om starka kvinnor, en intressant historia och vackra platser. Det finns alltid en liten ton av melankoli i böckerna som jag gillar.

Just den här boken börjar på 40-talet. Flora lever ett lugnt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Men kriget lurar i periferin och när staden görs om till en flottbas blir Floras liv aldrig mer sig likt. Många år senare återvänder Floras dotter, sångerskan Lexie till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Tillsammans med sin nyfödda dotter försöker hon bygga upp sitt liv igen, men byborna är reserverade mot henne och hon känner sig som en outsider. En pusselbit i taget skapar hon ett nytt liv samtidigt som hon lägger pusslet om sin mammas liv, där mycket har varit hemligt i många år.

Jag älskar språket, karaktärerna och miljöerna. Det är så vackert skrivet och finns så många sidor av varje person. Allt är varken svart eller vitt, alla har sin historia och en förklaring till varför man är som man är. En otroligt fin bok!

Sömmerskan och friheten – Karin Härjegård

Detta är uppföljare på Kallbaderskan från fjället, som vann årets feelgood 2022. Jag har tyvärr inte läst den, men hängde med i storyn direkt ändå. I den föregående boken har Helena precis skilt sej, flyttat till Härjedalen och börjat jobba i den lilla våffelstugan.

I ”Sömmerska och friheten” möts vi av Helena som är kvar i Våffelstugan och som börjar fundera på sina företrädare där. Hilda drev våffelbruket på 70-talet, men vem var hon egentligen?

Hilda och hennes man lever på den stora gården i Fjällnäs. Men äktenskapet är inte lyckligt av en mängd olika anledningar. Det som håller Hilda vid liv är våffelgräddningen och mötet med gästerna, men det hon helst av allt vill göra är att sy. När ett filmteam från Stockholm plötsligt dyker upp och ber henne om hjälp att sy deras kostymer, vänds hennes liv helt upp och ner.

Även här finns en ton av melankoli och lite sorg, men det är så vackert skrivet och så fina beskrivningar av både karaktärer och miljöer. Känner man våffelsmaken i munnen medan man läser, så har väl författaren lyckats rätt bra? Å det gör man! Man blir grymt sugen på våfflor faktiskt och det kanske blir snö i smeten nästa vinter. Läs boken så fattar ni 🙂


En myshög av rang!

Det här är en sån hög som jag skulle kunna ge till någon jag tycker riktigt mycket om. Den har lixom allt och är bara myyyys! De tre första böckerna är skrivna av favoritförfattare, så jag visste vad som väntade. Den sista var en ny trevlig bekantskap som jag gärna läser mer av. Karin Härjegård har ju faktiskt skrivit flera böcker, som jag helt har missat- så det får jag göra något åt.

Vad läser ni just nu?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *