Drunkningsdöden ökar…

Drunkningsdöden ökar…

Man kan ju tycka att det inte är så konstigt att fler drunkar nu när vädret är mer badvänligt än det brukar. Hittills har det drunkat 17 personer i Juli, mot 18 på hela juli förra året. Några har varit barn utan tillsyn, några har varit ensamma ute och simmat och någon har varit äldre – men flest är det som druckit alkohol och drunkat. Varför?

Under min föregående politiska karriär har jag kämpat för att skolan ska ha simundervisning från årskurs 1. Många säger då att det är föräldrarnas ansvar att barnen lär sej simma och det kan jag hålla med om till viss del. Om man har svenska föräldrar… många av våra icke-svenska barn har inte simkunniga föräldrar, hur ska de kunna lära sina ungar då? Dessutom simmar många svenska föräldrar ganska dåligt och lär kanske barnen fel. Så det kanske inte är skolans ansvar, men om föräldrarna inte vet eller kan bättre, så måste ju samhället hjälpa till och då kommer skolan in i bilden. Dessutom har ju skolan redan simundervisning, men det är från årskurs 3 oftast.

Jag skulle önska att våra barn kunde simma redan när de börjar skolan, så att de är säkrare med vatten. Om det sen är föräldrarna, simskolan, grannen, mormor eller skolan som lär dem kvittar väl? Men att sedan få folk att ta ansvar för både sina alkoholvanor och vattenvanor är en annan sak. Men jag tror ändå att om man som liten får veta riskerna och sedan pumpas full med denna kunskap genom åren, då är risken ändå mindre att just de barnen drunkar som äldre pga alkohol.

Jag kanske är naiv, men faktum är ändå att våra svenska barn inte längre har samma kunskap i vattnet som de hade för bara några år sedan. Så något måste göras.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *