Eget beröm luktar illa?

Eget beröm luktar illa?

Jag har hört ett talesätt som låter ungefär så här: Eget beröm luktar illa. Stämmer verkligen det? Eller är det den där jäkla Jante som är i farten igen?

Jag tycker att man ska ge både sej själv och andra beröm! Varför inte? Som nu när jag har röjt klädhögen i sovrummet, kört igång en maskin tvätt och klippt gräsmattan och klockan inte ens är 12! Jag tycker att jag har varit skitduktig och klappar mej själv lite extra på axeln och belönar mej med ett glas cola zero. Jag vet att jag propagerar för att belöningar inte ska gå att äta eller dricka, men just idag valde jag den formen eftersom jag både var törstig och varm. Så jag ger alltså mej själv beröm när jag är värd det! Det luktar inte alls illa utan blir bara lättare att fortsätta att vara duktig då  🙂

MEN jag ger även beröm till andra, även okända människor. Jag kan se en vacker man eller kvinna och säga detta till dem. Har de en snygg jacka, gör något bra eller har en behaglig röst kan jag säga det också. Det sorgliga är att folk har ganska svårt att ta emot beröm och ofta bortförklarar eller ser misstänksamma ut. Precis som att jag skulle ge beröm som jag inte menar… aldrig i livet! Säger jag något så kommer det från hjärtat!

Kan jag själv ta emot det då? Jo, det kan jag… numera. Jag gjorde precis som de flesta andra förut och sa ”äsch, den här gamla trasan”, eller började förklara en massa onödigt som ingen ändå vill eller orkar lyssna på. Numera blir jag istället väldigt glad och säger tack! Det är faktiskt både roligare och enklare än att säga en massa annat ovidkommande. Jag har också slutat säga till Martin att han borde kolla sin syn varje gång han säger att jag är finast i världen… för det är ju faktiskt hans syn på mej och han har rätt att tycka så utan att jag förringar eller viftar bort det han säger. 

Men jag tycker att vi alla är för dåliga på att ge och ta emot komplimanger och att via alla borde bli lite bättre på det. För det finns ju så mycket bra att berömma! Å det är så himla kul att få en komplimang. Men faktiskt ännu roligare att ge och se hur glad och berörd mottagaren blir. Så min fråga till er idag är ”Har du gett någon en komplimang idag”? Är svaret nej så uppmanar jag dej att göra det  🙂

Världen blir så mycket vackrare av komplimanger och beröm!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.