En blandad kompott

En blandad kompott

Som jag berättat förut så plöjer jag böcker just nu. Nästan varenda bok jag plockat fram har varit en sån som jag knappt kunnat lägga ifrån mej. För att få något alls gjort här hemma, har jag helt enkelt inte påbörjat en ny bok förrän jag bockat av To-Do-listan.

Men nu svämmar skrivbordet över igen av härliga böcker att tipsa om. Den här gången är det verkligen en blandad kompott; oväntat finstämt av Fredrik Backman, en biografi av Kalle Moreaus och en rykande färsk av Christoffer Holst och så lite spänning på det.

Vi börjar väl överst som vanligt.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre Fredrik Backman

Den här har legat länge i min bokhylla. Maken läste den och sa att jag bara MÅSTE att läsa den, ändå har jag dragit mej för det. Det handlar om något av få saker som jag är rejält rädd för, nämligen alzheimer eller iaf demens.

Fredrik Backman hade inte tänkt att texten han skrev skulle bli något annat än ett blogginlägg. Han hade ju bara sorterade sina tankar… Men läsare önskade att han skulle ge ut den och då kom även idén om att den tunna lilla boken skulle kunna hjälpa till att samla ihop pengar till Hjärnfonden.

Backman tecknar ett ömsint porträtt av en åldrande mans kamp för att hålla kvar sina allra käraste minnen, och hur hans öde påverkar dem som står honom närmast. Mannen sitter med sitt barnbarn på en bänk och pratar om livets alla frågor, både de största och de minsta. Under samtalet minns han hur det var att förälska sig, och hur det var att förlora henne. Han kan fortfarande se henne framför sig och fruktar den dag då han inte längre kommer att minnas henne. Han inser att den värld han känner håller på att förändras. Därför vill han stanna där på bänken.

”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre” är en liten bok med ett stort budskap som kommer att stanna länge hos läsaren. Bedövande vackert skriven om något som många av oss fruktar. Så fin!

Tjur på retur – Kalle Moreaus

För mej och många andra är Kalle Moreaus den där mysgubben med skinnförkläde och fiol. Oerhört musikalisk, intelligent och dessutom har han flygcert – me like! I boken Tjur på retur, får man se en annan sida av honom. Allt kanske inte är så mysigt och hejsanhoppsan, han har faktiskt haft det rätt kämpigt i perioder, om detta berättar han öppet och utan krusiduller.

Han berättar även om möten med minnesvärda gubbar, händelser i hans intressanta liv och en hel del om hälsa och hans egen viktkamp. Sånt som jag tycker är jätteintressant såklart.

Men hur intressant kan en bok om gubbar och fioler vara då? Jätteintressant faktiskt! Kalle berättar enkelt, rakt på sak – men också väldigt roligt. Jag skrattade högt redan på första sidan, när han beskriver hur armarna inte längre räckte till för att läsa. Hög igenkänning på många ställen. Jag skulle vilja säga att att han skrivit en slags kärleksförklaring till livet 🙂

Gröna, sköna vårvindar – Christoffer Holst

Jag älskar Christoffer Holst böcker och kastar mej över dem så fort de landar på dörrmattan. Just den här har jag både längtat efter och bävat för, det är nämligen sista delen om Cilla och Bullholmen.

I den avslutande delen är det vår och Cilla trivs med livet. Värre är det med vännerna Zacke och Jonathan som tillfälligt har separerat. Zacke får därför låna Cillas kolonistuga på Bullholmen för att vila upp sig lite. Cilla gräver i ett över femtio år gammalt mordfall, medan Zacke lyckas trassla in sig i ett alldeles färskt mord. Självklart är alla de andra härliga karaktärerna med, annars är ju inte berättelsen komplett.

Christoffer Holst är en av få författare som lyckas få ett brutalt mord att bli mysläsning. Han blandar in vänskap och kärlek med mat och dryck och fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Mixen av allt detta är något av det bästa jag läst i cosycrime-genren. Nu hoppas jag att Cilla får leva vidare i en ny serie, för jag vill följa med länge till! Det får inte, KAN INTE vara slut!

Alla blommor i Paris – Sarah Jiho

Detta är så vackert och gripande att man bara inte kan lägga boken ifrån sej. Men också en fruktansvärd historia i krigets Frankrike. Jag älskar den!

Caroline vaknar upp på ett sjukhus med minnesförlust. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men det är i stort sett allt. Inte ens hennes hem ger några större ledtrådar. I hennes lägenhet har Celine bott 60 år tidigare. Caroline hittar en låda med brev och börjar nysta upp både sin egen och Celines historia.

Författaren är helt okänd för mej, men jag kommer från och med nu att läsa allt hon skriver. Det är så otroligt vackra formuleringar att man nästan storknar, samtidigt som det är lättläst och man bara vill ha mer. Dessutom ett himla snyggt omslag!

Gillar gillar gillar – ge mej mer!

Hemligheten på Seaview Cottage – Emily Gunnis

Även här går två berättelser parallellt med varandra. Allt börjar 1960 när trettonåriga Rebecca lever i skräck för sin faders ilska. Samma natt som en storm drar in från havet hör hon hur någon knackar på nedervåningen i Seaview Cottage och hur en diskussion följer. När polisen senare kommer är båda föräldrarna döda och besökaren försvunnen. Men ingen tror på Rebeccas berättelse.

2014 får journalisten Iris i uppdrag att skriva om en kvinna som rymt med sitt nyfödda (och sjuka) barn från sjukhuset. Spåren leder förvånande nog till hennes mammas barndomshem: Seaview Cottage. Historien som börjar nystas upp har varit begravd länge …

Detta är Emilys Gunnis andra bok, hennes första ”Flickan i brevet” gjorde supersuccé när den kom 2019. Jag gillar hennes sätt att skriva och särskilt att man inte kan lista ut hela storyn på förhand. Så jag ska nog leta upp hennes debutroman och grotta ner mej i den också. För detta är verkligen sträckläsning, och sånt gillar jag!

Nu ska jag få lite annat gjort någon dag innan jag kör igång med nästa bok. Just nu plöjer jag kriminalromaner 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

7 svar på ”En blandad kompott

 1. Det är något jag ska unna mig i sommar, LÄSA! Så det var perfekt med dina tips.
  Idag beställde jag
  ADHD- Från duktig flicka till utbränd kvinna. Min KBT tyckte den var passande så vi får se.

 2. Kul med tips. Men Kalle är väl ingen favorit för mig. Träffat honom mkT privat då exet jobbat mkT med honom. Han är en surgubbe. Om han inte får stå i centrum och hålla låda. Läser just nu Sarenstams nya Skyddsängel så den får bli mitt tips tillbaka

 3. Wow, vilken härlig lista med böcker – flera av dem som jag definitivt ska läsa – just nu väntar dock ” den saknade systern” på att jag ska ta mig an den – det är sista delen i en serie som jag gillar väldigt mycket. Sen är det fritt fram att välja nya favoriter. Sparar din lista i min att läsa lista.

 4. Alltid kul med boktips.
  Cilla är en skön karaktär tycker jag och denna sista har jag inte hunnit med än. Härligt med sommar ni för då blir det mycket läsande.

 5. Vissa böcker man inte tror kan verkligen vara jätteintressanta att läsa, så tänkte jag om Slatan då man uppfattar honom väldigt divig, men hans bok har fått många lovord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *