En tur runt Ölands norra udde

En tur runt Ölands norra udde

På Öland bor det runt 25 000 personer, på sommaren ökar den siffran mångfalt. Däremot är det inte många turister som besökt ön under vintern, därför tänkte jag berätta lite om Öland utanför turistsäsongen.

Vädret på Öland är lite extremt av sej kan man kanske säga. Är det varmt så är det skitvarmt, är det kallt så är det svinkallt och blåser det så blåser det rejält. Under vintern är det nästan alltid svinkallt och halv storm, å det är därför jag inte vill bo på ön på heltid – när det snöar så snöar det på tvären typ. Det är inte ofta särskilt mycket snö, men när det är det – då är det mängder!

Temperaturen visar just nu 3-4 grader plus, men vi är ju på en ö så vinden, fukten och kyleffekten gör att det känns betydligt kallare. Är man i lä så är det rätt skönt, men alla som varit här vet ju hur mycket lä det går att hitta… inte så mycket. Här är platt platt platt, inget som skyddar alls.

MEN det är precis lika fint här oavsett årstid! Så att åka runt och leka med kameran är helt fantastiskt när man än gör det. Ofta sitter det konstnärer och målar lite överallt året om. Färgerna är magiska både på vintern, sommaren, våren och hösten.

I lördags åkte vi iväg för att kolla in norra udden. Solen kikade fram lite blygt, gråskalan var rätt kompakt från början – men vi fick en fantastisk solnedgång. Det är inte mycket som slår solnedgången på Öland, med havet som bakgrund 🙂

Man brukar säga att norra Öland börjar vid Borgholm, vi bor i Löttorp som ligger 3-4 mil från norra udden. Det är på den här delen av ön som de långa badstränderna finns. Böda, Lammet & Grisen, Lådbilslandet, fyren Långe Erik och raukarna är väl sånt som folk känner till, men här finns en massa mer. På vintern är det naturen som lockar, alla ”turistgrejer” är stängda.

När vi ska visa vänner vårt paradis, börjar vi med att åka genom den långa björkallén i Böda Ekopark och fortsätta vägen till Trollskogen och museijärnvägen Böda skogsjärnväg som finns i den östra delen högst upp på ön. Udden är som en klo, i den östra delen finns spännande grejer mitt ute i skogen och i den västra delen av klon finns bla fyren.

Det är lite för blött för att gå i Trollskogen just nu, men där finns tre olika promenadspår, alla går genom tät och spännande skog och man kommer ut vid ett vrak på stranden. Går man här på sommaren gör man det i sällskap med kossor som är på sommarbete. På vintern är man helt ensam och det är alldeles tyst. Museijärnvägen var från början nästan 3 mil, idag är den typ 3 km. På sommaren kan man åka med ångloket Mormor, det går långsamt och är jättemysigt. På vintern är de bara den lilla perrongen och spåret som syns, ångloket och vagnarna står i tryggt förvar i den små vagnhallarna som finns där.

Sen får man alltså åka tillbaka lite, för att komma till den andra delen av klon. På vägen åker man förbi bla Neptuniåkrar som är magiskt vackert på våren. Kusten fylls av blommande blå blommor och konstnärerna sitter på rad och målar. Perfekt fotomotiv med konstnärer och allt, om ni frågar mej! Just nu är det däremot bara grått, grått, grått… så det körde vi bara förbi. Nu var fyren Långe Erik vårt mål.

Trots plusgrader och sol så var det iskallt pga vinden och vattnet. Bara den lilla minut det tar att ställa in kameran eller slå in pinkoden på mobilen gör att fingrarna typ fryser till is. Men vad gör man inte för att få fina bilder? Solen hade börjat gå ner och färgerna var helt magiska. Att efter flera månader får se solen och en solnedgång över havet kan göra en förfrusen själ alldeles lycklig.

Efter mängder med bilder och helt stelfrusna fingrar var det dax att vända hemåt igen. Hade det varit ljust lite längre hade vi kört in vid Byrum, tittat på raukarna och kört kustvägen/Landborgen ner till Löttorp – nu körde vi direkt hem istället. Men dagen innan hade vi faktiskt tagit just den turen och sett på allt fint på vägen.

Landborgen går flera mil längst den västra sidan, vi brukar åka från Byrum till Sandvik. På vägen finns ett antal små sjöbodar och fiskestugor, små hamnar och fina små hus. Här finns också platsen där Martin friade till mej (där jag pekar) och som grädde på moset ser man Blå Ljungfruns siluett längs hela vägen. En otroligt härlig väg att framförallt cykla på sommaren.

Självklart finns det mycket mer att se, men detta är ungefär vad man hinner en kort vinterdag när man tävlar mot ljuset. Det är inte kul att köra runt i mörker här, det finns alldeles för mycket vilt på vägarna. Dagarna är dock lite längre här mot i Stockholm, solen går upp någon kvart tidigare och ner någon halvtimme senare. Tid som vi utnyttjar till max!

Jag hoppas att jag lyckats locka någon av er att se mer av Öland utanför turistsäsongen. Här är ljuvligt just nu om man bortser från kylan, det är lugnt och alldeles alldeles tyst.

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

23 svar på ”En tur runt Ölands norra udde

 1. Det är klart värt att åka till Öland när det är lugnare. Min bästa upplevelse på Öland är nog en solig vårdag. Vi var helt ensamma på Bödas sandstrand. Ljuset och färgerna var fantastiska.

 2. Öland är ett ställe som är väldigt outforskat för min del. Vi var där på en kort klassresa när jag gick i åttan, men utöver det har jag faktiskt aldrig varit där. Det får nog bli ett utflyktsmål när jag och min syster är klara med våra körkort och kan åka på road trip 🙂

 3. Har tillbringat så många somrar på Öland, och just då i Löttorp, så får sån längtan dit när jag läser detta. Nu är det 13 år sedan jag var på Öland och ännu längre sedan jag var norr om Borgholm. Hade en resa dit planerad förra sommaren men bestämde att avvakta pga Covid-19 men till sommaren ska det bli av. Satt faktiskt tidigare idag och tänkte just att jag skulle vilja se Öland på vintern, har bara varit där på sommaren tidigare.

 4. Ohh Öland är så fint och på Norra Öland på ett område ”Källa” hade min morbror en stuguthyrning i många år, han lever tyvärr ej längre, men där var vi måna ggr.

  Fina bilder från Öland och instämmer att det är iskallt denna tiden på Öland, över Oskarshamn brukar vara det

 5. Vackra Öland. Där är så fint och så mycket att uppleva. Roligt att skriver om sådant som man kanske inte vet om när man susar igenom för att spendera någpn veckas semester

 6. Härligt att få följa med er upp till Långe Erik. Det var ju inte igår jag var där liksom. När vi över på Öland inte i fjol utan året dessförinnan var vi nere på Jan men det öste ner så vi gick aldrig upp.

  Öland har jag hur mycket minnen från som helst. Jag var där varje sommar från 3 år till jag var 22 och flyttade upp till Stockholm

 7. Vilken fantastisk solnedgång! Det är något speciellt med att vara på ett riktigt turistställe när det inte är turistsäsong. Naturen och miljön är ju underbar på Öland!

 8. Jag var ofta på öland som liten, vi firade typ midsommar där bland alla andra turister och tyvärr var de jag var där med inte så intresserade av att utforska resten av ön. Nu skulle jag mer än gärna åka dit flera gånger för att utforska den vackra ön. Har varit tillbaka ett par gånger som vuxen och sett glimtar…ska verkligen åka dit igen och ta med mig ditt inlägg som en liten guide.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *