En viktig dag!

En viktig dag!

Idag är det Mors dag, å visst är mammor en viktig grupp och i mångas ögon värd att fira. Men för mej som medborgare är det en ännu viktigare dag, nämligen dagen för EU-valet. Dagen då vi har rättighet att välja in de personer som vi tycker ska representera oss ute i Europa. En rättighet som många i andra länder slåss för, och som i mina ögon därför är en skyldighet för oss som har den.

Min rätt att rösta är det något av det viktigaste jag har och det utnyttjar jag självklart! Det är inte mycket min gamla 94-årige Farmor kommer ihåg, men när vi sa att det var val så var hon direkt med på noterna. Rösta ska man! Så även hon har fått hjälp till valurnan och avlagt sin röst, kan hon så kan du!

Vissa hävdar att man i en demokrati har rätt att även avstå att rösta och det kan man ju tycka… men har man då rätt att klaga på resultatet? Det tycker inte jag.

I vår familj nöjer vi oss inte med att bara rösta, vi jobbar också en hel del med valet. Jag har både suttit på medborgarkontoret och tagit emot röster, varit ute på institutioner och hjälp personer vid olika vårdinrättningar att avlägga sin röst och tagit hand om förtidsrösterna. Å just precis nu sitter sönerna, Martin och Mandisen i varsin vallokal och jobbar. En intressant jobb, man träffar gamla grannar och vänner och man får dessutom helt ok betalt för det. Semesterpengar  🙂

Man räknar med att ca 47 % ska rösta i årets EU-val, förra gången låg siffran på ca 42% har jag för mej. Fram till igår hade vi i Botkyrka tagit emot ca 8000 förhandsröster, så ganska många har redan använt sin röstplikt. Men nu när solen skiner fint och det är varmt kommer det nog vara ganska lugnt i vallokalen fram tills ikväll. Men några har vi tagit emot fram tills nyss, när jag gick iväg på rast.

Igår ställde vi i ordning vallokalen, så att vi i princip bara kunde öppna dörrarna i morse och starta omröstningen. När vallokalen var fixad gick vi till kommunalhuset och tog oss an evighetsarbetet med förtidsrösterna. Inte förrän efter nästan 8 timmar var vi färdiga och då var vi färdiga även bokstavligen. Skallen var helt slut och ryggen värkte. Först skulle alla kuvert räknas och stämmas av med det antalet som redovisats från alla röstmottagningsställen varje dag. Det stämde så klart inte… så det var bara att räkna allt en gång till…

Sen skulle alla kuvert ställas in nummerordning per distrikt, för att  göra det enkelt för oss i vallokalen. 63 distrikt tror jag det är och ca 150 kuvert i varje låda… inte särskilt komplicerat, men till slut såg man bara en massa siffror. När vi kom hem var vi helt mosiga i skallen. Vi glodde lite på tv, åt och stöp ganska tidigt i säng. För i morse var klockan ställd tidigt, klockan 7.15 skulle vi vara i lokalen och dörrarna skulle öppnas kl 8.00. Prick!

Å nu är vi igång!
Har du inte röstat än så är det dax nu! Om du funderar på att strunta i det så tänk då på alla dem som inte får rösta och skulle slåss och till och med döda för att få samma förmån som du redan har. Du kanske inte bryr dej, men det här handlar ju faktiskt om din och dina barns framtid. Har inte det någon betydelse? 

Vet du inte vad du ska rösta på? Gör någon av alla valbarometrar som finns på de olika tidningarnas web-sidor, gör gärna fler, så ser du på ett ungefär vart du hamnar och vilket parti du sympatiserar mest med. Du får iaf en fingervisning.


Men hur du än tänker, så utnyttja din röst som du har. Din röst är viktig!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *