Ett väldigt lugnt julfirande

Ett väldigt lugnt julfirande

Julafton börjar alltid med en långpromenad, i tomteluvor såklart 🙂

Det har hänt mycket tråkigt under året och även julafton började rätt tråkigt. Vi valde att ha julfirandet hemma hos oss av flera olika anledningar, men främst för att det skulle bli enklast för alla.

Själva julafton har tappat sin glans en hel del sedan barnen blev stora och det inte kommit in några nya barn i firandet. Det är ju lixom barnens högtid. För oss har det gått så långt att julbordet minimerats och julklapparna numera är bortprioriterade. Vi träffas, äter gott och umgås några timmar – thats it.

I år delade vi upp julbordet, var och en fick bidra med utvalda delar. Vi dukade upp med kräftor, räkor, ägghalvor, såser, gröt och lite annat smått och gott. Mina föräldrar bidrog med Janssons och julskinka, yngste sonen och hans sambo fixade västerbottenostpaj med tillbehör. Det blev alltså ett skaldjursbord med julbordsfeeling, något som alla var väldigt nöjda med. Julafton och kräftskiva på en och samma gång lixom 🙂

Vi är inte så traditionella av oss och har mer och mer styrt om till vad vi faktiskt gillar, oavsett högtid. På midsommar har vi tex ätit sushi. Å tänker man efter så äter man ju köttbullar året runt, varför ha det just på julafton? Så vi började fundera på vad vi faktiskt inte äter annars och verkligen tycker är gott, å då blev resultatet detta. Jag vet ganska många som tagit bort allt i julmatsväg, men vi har iaf behållit ett par saker.

Vid 16 drog sonen med sambo iväg till hennes mamma och tog med sej min svärfar som skulle till svärmor på vårdboendet. Mina föräldrar åkte en stund senare och kvar var bara stora sonen som vi skulle kolla klart en serie med. Ett par timmar senare åkte även han till sitt och vi var ensamma. Vardagsrummet var röjt, diskmaskinen fylld, allt var hyfsat lugnt så vi sträckkollade En Kunglig Affär, så jäkla intressant och upprörande!

Vi tänkte städa bort hela julen när vi ändå höll på, men den får stanna ett par dagar till. Jag hade tänkt låta julpyntet vara kvar ända till trettonhelgen, men det händer saker nästa helg som gör att den måste städas bort tidigare. Vad får ni veta då 🙂

Vi summerar ett väldigt lugnt julfirande, även om just julafton både började och slutade lite ”skakigt”. Kan inte säga mer än så. Nu räknar vi ner 2021 och ser fram emot 2022 som vi hoppas ska vara fritt från sjukdom och dramatik. Man kan ju alltid hoppas…

Hoppas ni hade ett fint julfirande och njöt av dagen.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

8 svar på ”Ett väldigt lugnt julfirande

 1. Helt klart är julen barnens högtid. Nu har vi tre små som är med oss så då blir det allt lite extra kul. Var helt slut efter den dagen, men tjejerna var lyckliga och det är det allra viktigaste.

 2. Åhhh låter som ni åt massa gott ändå.
  Förstår det där att julen utan små barn blir annorlunda. Då julen för mig så mkt är att se dom små lyckliga. Jag vill ge dom lika fina jular som jag fick som barn. Och såklart är det barnens jul. Hoppas du får ett gott slut på detta året. Kram

 3. Men gud så gott det lät, klart man ska styra det efter vad man tycker om. Det har också blivit mindre för vår familj, bara barnen som får klappar oftast 😁😀

 4. Barnen är inte så små hos oss heller, i år hade vi inga småbarn med. Men 11 åringen har fortfarande kvar den där riktiga julkänslan och förväntan på julen, det är mysigt. Min systerdotter som firade sin första jul utan sin son har också kvar den där förväntan och hon blir så där överförtjust för varje julklapp som det står hennes namn på. Det är så charmigt!

  Jag älskar julmat!

 5. Vi åt bara favoriterna på julbordet på julafton och när vi firade jul igår blev det ingen julmat alls utan en trerättersmiddag. Det räcker med julmat en gång för min del. Nu hoppas vi på ett bra 2022!

 6. Helt rätt med kräftor på julbordet. Jag älskar stämning kring julbord men är ingen fantast för julmat och har aldrig varit.

  Vi började också kika på kunga serien igår. Spännande och nästan lite hemligt på någon sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *