Fascineras av Earth Hour

Fascineras av Earth Hour

Igår uppmanade man att släcka ner mellan 20.30-21.30. Det gjorde inte jag. Å när jag tittade ut var det inte många av mina grannar som gjorde det heller… Det var många fler förra året.

Jag förstår värdet av att få folk att förstå att vi måste ta hand om vår planet och se till att vår miljö blir bättre. Men jag tycker att just Earth Hour tjänat ut sitt syfte. Särskilt som folk tror att man bara ska släcka lamporna under en timme. Botkyrka Kommun hade värsta jippot med erbjudanden i butikerna, fackeltåg och en massa annat. Men släcker man ner skolorna om nätterna? Låter man kommunelhusets fläckt gå på sparlåga nattetid? Gör man något mer än bara uppmanar folk att släcka en timme per år?

Ja, Botkyrka Kommun kör faktiskt miljöbilar och är ganska bra på att lära elever om miljön. Men är det nog?

Vad gör vi själva? Många skrev på Facebook vid 20.30 att nu skulle de minsann tända ljus och ha det mysigt och delta i Earth Hour och det kan väl vara bra. Men det räcker inte! Vi alla måste ta ansvar HELA ÅRET! Från början hanldade Earth Hour om att uppmärksamma miljöproblemen genom att just släcka ner. Men då uppmanades man att stänga av ALLT som gick på el, tv, lampor, standby-grejer, datorer mm. I år verkar allt handlat om lampor och diskussionen uteblev. Det mest fascinerande var att de som skrivit att de skulle släcka ner, satt uppkopplade på Facebook och chattade… Då har man lixom inte tagit till sej syftet med kampanjen.

Jag släckte inte. Jag satt och kollade sista-minuten-auktionerna på Tradera för att se om jag kunde hitta något kul. Jag deltog inte eftersom jag försöker vara miljömedveten resten av årets 365 dagar. Att släcka ner är inget jag behöver göra för att bli medveten. Här tänder vi så lite som möjligt, enbart energilampor förståss. Våra vitvaror är utbytta till miljövänliga alternativ. Vi köper mycket begagnat och handlar nästan all mat i vår närbutik. Vi kör bil så lite som möjligt och ska så småningom byta till miljöbil. Vi sopsorterar och slänger så lite som möjligt. Vi tvättar och diskar fulla maskiner osv. Det finns mycket mer man kan göra och sakta men säkert blir vi mer och mer miljömedvetna. Vi är långt ifrån de mets medvetna miljöproffsen, men vi gör så gott vi kan och det innebär så mycket mer än att släcka lamporna en timme om året.

Ni som faktiskt släckte ner igår: Jag hoppas ni gör mer än så och lär era barn ett sunt miljötänk och inte enbart fokuserar allt på en enda timme om året. Men jag tror nästan att barnen är mer miljömedvetna än vi själva är…

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *