Feminist, humanist, ja visst…

Feminist, humanist, ja visst…

Häromdagen frågade min mamma vad en feminist egentligen är. Just under politikerveckan i Almedalen används uttrycket flitigt och nu när ytterligare en valrörelse närmar sej kommer det att användas allt mer. Det är ju ett sätt att profilera sej som politiker och säga var man står i jämställdhetsfrågor.

Enkelt sagt kan man väl säga att en feminist anser att kvinnor och män är lika värda och ska ha samma rättigheter. Ja men, säger min mamma, det tycker väl alla? Njae, kanske inte riktigt alla, men de flesta tycker nog så. Min mamma förtydligar: ALLA är väl lika värda och ska ha samma rättigheter, tycker jag! Är man feminist då?

Jag ser mej själv som humanist. Jag anser nämligen också att ALLA är lika värda och har samma rättigheter, men även skyldigheter. Enligt definition är alltså båda jag och min mamma feminister, men drar det lite längre än så och vill nog hellre kalla oss humanister. För det är väl egentligen det vi alla är?

Att kalla sej feminist är alltså att begränsa sej. Att istället kalla sej för humanist öppnar upp för allt och allas lika värde. Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man, vilken hudfärg eller vilken sexuell läggning du har eller vilken Gud du tillber. ALLA är lika värda, alla har samma rättigheter och skyldigheter.

Att vissa partier väljer att inte kalla sej för feministiskt parti kan alltså vara fullt rimligt och behöver inte vara negativt så länge man lyssnar lite till och frågar varför. Är det kanske ett humanistiskt parti? Att vara humanist är långt mycket större än att begränsa sej till att bara vara feminist. Särskilt som vissa anser att feminister är något negativt och bara en samling hysteriska kärringar. OBS! Inte min åsikt!

Jag tycker att det är viktigt att kampen fortsätter för att kvinnor och män ska bli lika värda, men jag tycker också att det är viktigt att homosexuella har sina rättigheter tillgodosedda precis som buddister, katoliker och alla andra.

Jag tror på allas lika värde och är alltså både feminist och humanist, men jag kallar mej inte för någotdera. Jag äter även kött, men kallar mej inte för köttätare heller… Man kan faktiskt vara en massa saker utan att skylta med det.

Alla är viktiga, alla behövs! Du vet väl om att du är värdefull  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *