Fler boktips!

Fler boktips!

Under semestern plöjde jag lite böcker, typ 6-7 stycken tror jag. Här är några som jag vill berätta lite mer och tipsa om.

Jag började på flyget till Dominikanska. 11 timmar dit och 13 hem ger en hel del tid för läsning, även om jag faktiskt hann se några filmer också. På vägen började jag med Husdjuret av av Camilla Grebe som är en helt ny författare för mej. Att hon vunnit pris och skriver jäkligt spännande deckare hade jag ingen aning om. Alla hennes böcker är fristående, men handlar om polisen Malin på ett eller annat sätt. Jag plöjde Husdjuret och sedan fortsatte jag med Skuggjägaren som kom i slutet av november. Den sträckläste jag 🙂

Skuggjägaren börjar med en kvinnas som hittas död och fastspikad i golvet en februarinatt 1944. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna på ungefär samma bisarra sätt. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag. Alla har på något sätt en koppling till de olika händelserna. En spännande och ruskig berättelse som sträcker sej över en lång tid och därmed berättar en del om vår historia på ett väldigt intressant sätt. Läs den! Och läs för all del de andra böckerna i serien också 🙂

Sen ville jag ha något mer lättsamt. Något spännande men ändå roligt och lite sådär småputtrigt. Så man skrattar medan man läser och folk runt omkring undrar om man är helt galen, ni fattar va?

Christoffer Holst romandeckare uppfyller precis alla krav på lättsam underhållning med både spänning och skratt. Det roliga med hans böcker är att hans intresse av mat och dryck är med i berättelserna. Man får alltså en massa goda tips samtidigt som man blir underhållen. Trots sina ringa ålder, han är 30, har han sprutat ut sej flera böcker sedan ungefär fem år tillbaka. Alla så där småputtriga.

Jag sträckläste de två senaste efter varandra. Söta röda sommardrömmar och Blå blå höstvågor. Bägge handlar om Cilla Storm som går från skvallerjournalist till kriminalreporter och hon hamnar självklart mitt i ett mord i bägge böckerna. För att trassla till det lite extra få hon även ihop det med öns polis och bor granne med dennes mamma som också är lite extra nyfiken… mer ska nog inte sägas om detta, då spoilar man lixom allt. Det här är bara mysigt och underhållande – LÄS!

Sen bidde det lite brittisk deckare också, Peter Robinson och Oförsiktig Kärlek, lite mer traditionellt lixom. En kropp hittas i en bil, man misstänker självmord men hittar tecken på att det kanske inte är så. Så hittas en kropp till och härvan är igång. Deckare på riktigt med buttra poliser, nitiska nyutexade poliser och arga anhöriga. Ni vet, så där som det ska vara. En bra författare målar ut texten så man ser allt framför sej som en slags film i skallen, så är den här! Spännande och med alla detaljer på plats!

På hemvägen plockade jag fram Kirke av Madeline Miller, som jag inte riktigt vet vad jag tycker om. Den har lixom alla ingredienser som jag gillar, men når ändå inte riktigt hela vägen fram.

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som helt enkelt blir som en tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet.

Historien är spännande och välskriven, men alldeles för lång! 400 sidor handlar om Kirkes spännande livsöde bland gudar och gudinnor, men sen knyter man ihop allt på bara ett par sidor och tappar något på vägen känns det som. Efter alla dess detaljrika sidor så hafsas ett slut snabbt ihop, ungefär som att hon inte orkade tänka mer. Jag vet inte… den är bra – men avslutas abrupt lixom.

Sedan jag kom hem har jag faktiskt läst en bok till, men den ska jag berätta om senare. Nu får jag snart hem ett gäng nya böcker, så det gäller att sätta tänderna i nästa för att få plats med fler 🙂

Läser du något just nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *